Pretraga

Netflix predstavio plan, ovoliko će naplaćivati ako nekome date lozinku: Nova pravila uskoro stižu i kod nas

A- A+

Amerikanci koji nekome daju lozinku svojeg Netflix računa morat će za to platiti 7,99 dolara, a Britanci 4,99 funti. Nova su to pravila koja će, sukladno prošlogodišnjim najavama, ograničiti dijeljenje lozinke unutar ‘obiteljskih’ korisničkih računa čiji korisnici nisu dio istog kućanstva. Budući da je prije par mjeseci u Europi krenulo testiranje novih pravila, za očekivati je da će ih Netflix u narednom periodu uvesti i na ovom području.

netflix laptop

Foto: Unsplash

Netflix stvarno želi stati na kraj ‘obiteljskim’ profilima čiji korisnici nisu dio istog kućanstva. Nakon prošlogodišnjih najava, ovoga utorka milijuni korisnika u SAD-u i Velikoj Britaniji dobili su na svoje mail adrese upute što im je činiti, piše Jay Peters za Verge.

Uskoro će stići i kod nas

U kratkim crtama, ako žele dodati korisnike van svojega kućanstva, morat će izdvojiti dodatan novac. U SAD-u će to biti 7,99 dolara po korisniku, a u Velikoj Britaniji 4,99 funti. Iako kontinentalni dio Europe, Azija, Afrika, Južna Amerika ni Australija još ne moraju brinuti, ovo će ubrzo doći i u ta područja u kojima Netflix djeluje.

Možemo to zaključiti iz činjenice da je u veljači ove godine Netflix proširio testiranja novoga modela naplate, a testna je verzija došla u, između ostalog, Portugal i Španjolsku. Budući da je do prije nekoliko mjeseci u SAD-u i Velikoj Britaniji još uvijek trajala testna verzija naplate dodavanja članova na isti korisnički račun, za očekivati je da će Netflix pratiti taj tempo pa za nekoliko mjeseci ove nove restriktivne politike uvesti i na europskom tržištu.

Ovako će funkcionirati ‘dodatni’ članovi

Prema stranici za podršku gdje su pojašnjena nova pravila, navodi se kako će svi dodani članovi imati svoju lozinku i profil. Pretplatu za dodatne članove platit će osoba koja ih je pozvala da se pridruže. Ti će profili imati i svoja ograničenja. Dodani članovi moraju biti u istoj državi te mogu pregledavati ili preuzimati sadržaj samo na jednom uređaju i neće moći kreirati dodatne profile niti se prijaviti kao dječji profil, pojašnjava Verge.

Netflix će koristiti informacije poput IP adrese, ID broja uređaja te će tako utvrditi je li uređaj popisan na korisničkom računu kao dio Netflix kućanstva. Iz tvrtke su poručili da neće prikupljati GPS podatke niti im je bitno odrediti točan fizički položaj uređaja njihovih korisnika.