Pretraga

Zanima te kako kreirati snažnu lozinku? Malajski Tapir ima savjete

A- A+

Za svaki online profil trebaš lozinku. Pa onda je najbolje uzeti niz brojeva, zar ne? Ili ime ljubimca, datum rođenja, nešto što je lako pamtljivo. I za sve račune ista lozinka, jer tko će ih sve popamtiti! Ako su ovo i tvoje tehnike ‘zaštite’, moramo ti reći, računi su ti u opasnosti.

Malajski Tapir

Foto: Malajski Tapir, srednja.hr

Prema procjeni EU-a, godišnji trošak za cyber kriminal je 2020. godine na globalnoj razini iznosio vrtoglavih 5,5 bilijuna eura. Europska unija radi na jačanju kibersigurnosti na razini kompanija i infrastrukture, a ti trebaš znati zaštiti sebe i svoje podatke snažnim lozinkama. Upravo su slabe lozinke najveći krivac za proboj sigurnosti.

Malajski Tapir je zato dao savjete što izbjegavati prilikom kreiranja lozinke. Pa, ako je tvoja logika do sada bila kao ova iz uvoda teksta, razmisli o tome da nađeš novi sistem kreiranja i pamćenja lozinki. Jer, baš je niz brojeva prva najčešća lozinka koju ljudi koriste, što znači i da su tvoji računi s tom lozinkom najlakši za hakiranje.

Izdvojeni članak
Marko Dolenec, sigurnost na internetu

Što influenceri kažu o online sigurnosti? Top 3 savjeta kako sigurno koristiti internet

Umjesto brojeva u nizu, tvoja lozinka treba biti jedinstvena kombinacija brojeva, slova i posebnih znakova, ali izbjegavaj da se radi o osobnim podacima kao što su ime i prezime, ime ljubimca ili datum rođenja.

Kako još možeš osigurati svoje račune dobrim lozinkama, pogledaj u videu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem