Pretraga

Nevjerojatno otkriće: piratizacija glazbe zapravo povećava njenu prodaju

A- A+

Glazbenici sve češće prstom upiru u piratizaciju glazbe kao glavni uzrok pada prodaje albuma i singlica, Upravo zbog toga European Commission’s Joint Research Centre proveo je istraživanje koje pokazuje, nećete vjerovati – sasvim suprotno.

Rolling Stone

Europska komisija financirala je provođenje istraživanja kojemu je cilj bio utvrditi koliki utjecaj piratizacija glazbe ima na legalnu prodaju glazbe. Tijekom istraživanja pod imenom ‘Digital Music Consumption on the Internet: Evidence from Clickstream Data‘ istraživači su pratili čak 16 tisuća pojedinaca diljem Europe i pokušali utvrditi kakva je veza između ilegalnog skidanja glazbe s interneta te posjeta trgovinama glazbe.

Istraživači su na kraju i sami bili iznenađeni rezultatima. Naime, oni pokazuju da je piratizacija svojevrsni ‘vjetar u leđa’ prodaji glazbe i da industrija glazbe na piratstvo uopće ne bi trebala gledati kao na nekakvu prijetnju.

Izdvojeni članak

Otkriveno u kojim se državama najviše krade glazba

Čini se da većina glazbe koja se konzumira nelegalno od strane ispitanika na kraju ne bi bila kupljena i na legalan način da ispitanicima nisu bile dostupne ilegalne stranice, stoji u istraživanju koje se u potpunosti može pročitati ovdje.

Uopćeno je također i mišljenje da su osim ilegalnih stranica problem i legalni/besplatni servisi poput YouTubea, no istraživanje je i u tom slučaju pokazalo da takvi servisi nemaju negativan utjecaj na kupovanje glazbe legalnim putem, dapače. ‘Streaming’ servisi poput YouTubea, pokazalo se, imaju iznimno stimulativan efekt na kupnju glazbe.

Tijekom istraživanja posebice se pratilo koliko ispitanici posjećuju legalne stranice i posjećuju li ih nakon posjete ilegalnim stranicama. Rezultati su pokazali da bi promet legalnim stranicama za kupnju glazbe pao za 2 posto ukoliko ne bi postojale ilegalne stranice. Značajniji porast od 7 posto više posjeta legalnim stranicama uzrokovan je pak prethodnim posjetama ‘streaming’ servisima poput YouTubea.

Istraživači naglašavaju da tijekom istraživanja nije pronađen ni najmanji negativni efekt piratizacije glazbe na njenu legalnu prodaju, a što se Europe tiče, veza između piratizacije i kupnje glazbe bila je samo – pozitivna.

Izdvojeni članak

The Pirate Bay pronašao utočište u Sjevernoj Koreji

‘Iako postoji kršenje vlasničkih prava, sasvim je nevjerojatno da će piratizacija glazbe imati štetan utjecaj na njenu legalnu prodaju, zaključeno je u istraživanju koje će sasvim sigurno pokrenuti mnoge rasprave i podići pokoju obrvu.