Pretraga

Nije sve idilično: Kako izgledaju praznici za prosječnog studenta?

A- A+

Praznici su. I to proljetni. Sunčano je vrijeme, dani su dulji i sve je nekako predivno, idilično. Kada biste snimali film o vašem životu, ovakve dane biste stavili kao sinonim za sreću. No, koliko god to sve zvučalo lijepo, u stvarnosti je ipak nešto drugačije. Na kraju dana, vi ste i dalje student.

Ilustracija: Unsplash

Studentsko je vrijeme vjerojatno jedno od najljepših u životu, ili tako barem kažu svi koji trenutno nisu studenti. Ako ste student, vjerojatno vam je malo teško vjerovati da je to istina, pogotovo zato što se postavlja pitanje kako je onda tek kasnije, kada je sada ovako kritično?! Ali, nećemo se (previše) deprimirati. Ipak ima studiranje i neke svoje pozitivne strane, koje je sada možda malo teže vidjeti.

Uvijek je teško biti student, ali posebno je naporno u vrijeme praznika. Naravno, kolokviji, seminari i ispiti su dosta stresni, no nemojte misliti da praznici nisu, pogotovo ovi proljetni. Kao prvo, možda bi bio red da se prestanemo lagati i nazivamo produženi vikend praznicima. Ono što je u srednjoj bilo barem desetak dana, na faksu je točno dva dana, i to ako imate sreće. Uskrsni ponedjeljak je uvijek neradan, ali je zato veliki petak upitan.

I možda isto tako nije u redu govoriti da su u pitanju praznici, jer za vrijeme praznika se odmara, a to sasvim sigurno nije slučaj sa studentima. Na kraju ispitni rokovi ispadnu vrijeme u kojem imate više vremena za odmor, negoli sada za vrijeme ‘službenih’ praznika. Između ostalog, svakako dva dana potrošite na putovanje. Možete li uopće zamisliti kakav bi skandal ispao kad ne biste došli doma za praznike? Drama!

Dođete doma nakon xy sati puta, nadajući se da će vas dočekati stol pun hrane, specijalno napravljene za vas, spreman krevet u koji ćete se baciti nakon tuširanja i prespavati par dana, ali u stvarnosti… Ne bude baš tako. Osim ovog dijela u kojem dva dana izgubite na putovanje, jer je to gotovo pa nemoguće izbjeći. Ostale dane pak provodite u nekom drugom, napornijem ritmu.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Zadaća na praznicima

Čišćenje

Iz nekog razloga, kad god dođete doma, morate čistiti. Nema veze to što vi zapravo ne živite doma i što definitivno niste stigli napraviti nered koji biste trebali počistiti, morate čistiti. Nitko vas ni ne pita o tome jeste li već možda čistili ovih dana tamo gdje zapravo živite – nebitno je. Stoga od tih nekoliko dana koje provedete doma, sasvim sigurno će barem jedan otići na čišćenje.

Na kraju krajeva, praznici su. Vrlo vjerojatno i vaši ukućani odmaraju, što znači da imaju dovoljno vremena za detaljno čišćenje. Mislite da ćete uspjeti izbjeći tu muku? Naravno da ne. To čišćenje će popratiti i lagano svađanje/durenje, puno prešućenih psovki i buđenje u raznu zoru.

Hrana

Postoji jedna vrlo pozitivna stvar kod praznika i odlaska doma, a to je hrana. Odlasci u menzu nisu loša opcija, pogotovo ako živite u domu u kojem vam je menza na korak od sobe, ali ipak ništa ne može nadomjestiti maminu kuhinju. I koliko god je lijepo to što se napokon možete pošteno najesti dok ste i dalje u pidžami, toliko je to i ružno. Možete li ikada otići doma i ne dobiti pet kila? Koje je onda zaista teško skinuti. A lito ide mala…

Stresiranje oko faksa

Neizostavan dio svakog dana je naravno, stresiranje oko faksa. Nema veze što su praznici i što ste vi stotinama kilometara udaljeni od svog faksa – i dalje brinete. Brinete zato što za vrijeme praznika morate napisati barem dva seminara, i čekaju vas dva do tri kolokvija kad se vratite na faks. Tko normalan NE bi brinuo u takvoj situaciji?! I znači li to da ćete se pokrenuti? Naravno da ne. Samo ćete nastaviti brinuti. Sretni blagdani!