Pretraga

Poznat datum održavanja popularne manifestacije Noć muzeja 2020.

A- A+

Da je Noć muzeja iz godine u godinu sve popularnija manifestacija, dokazuju i brojke. Lani je priliku da besplatno posjete neki od muzeja, galerija ili baštinskih ustanova u svome gradu iskoristilo čak 250 tisuća posjetitelja. Datum i tema nadolazeće Noći muzeja 2020. već su poznati.

Noć muzeja; izvor: HMD

 

Kako su priopćili iz Hrvatskog muzejskog društva, 31. siječnja 2020. održat će se petnaesta po redu Noć muzeja. Riječ je o manifestaciji koja je započela 2005. godine i u koju je bilo uključeno tek nekoliko muzeja u Zagrebu, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

– Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000,000 posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja ‘otkrili’ muzeje, da bi kasnije postali stalna publika, poručuju organizatori iz Hrvatskog muzejskog društva.

Tema nadolazeće Noći muzeja su ‘Velike obljetnice’, a povod je 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

– Ako podsjetimo da će 2020. godine proći 184 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 152. godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja, tema Noći muzeja 2020.godine bit će prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti ‘muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti’. Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja, kažu organizatori.