Pretraga

Poznat datum održavanja uvijek popularne manifestacije Noć muzeja 2019.

A- A+

U vašem gradu zasigurno postoji muzej ili neka slična kulturna ustanova koju ste oduvijek željeli posjetiti. Prilika za to pruža vam se 1. veljače 2019., kada će se održati popularna manifestacija Noć muzeja 2019.

Tema nadolazeće Noći muzeja spaja naizgled nespojivo – muzeje s inovacijama i digitalnom budućnošću.

Izdvojeni članak

Evo kako je izgledala Noć muzeja uz vintage kostime u ŠPUD-u

– Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR headset-a i brojnih drugih. Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja, sve do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije. Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno ‘prostorno muzeologiziranje’ i dostupnost velikom broju korisnika, poručuju iz Hrvatskog muzejskog društva (HMD) koje je organizator manifestacije.

Napominju i kako su muzeji postali atraktivni i uzbudljivi prostori inovacije u kojima djelatnici pronalaze nove načine izlaganja muzejskih predmeta, čime istodobno personaliziraju iskustvo posjetitelja.

– Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentaciju, edukaciju, zabavu i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost, poručuju iz HMD-a i pozivaju muzeje i druge baštinske ustanove da u Noći muzeja u 2019. godini predstave publici iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu svojih institucija.

Popis svih ustanova koje se besplatno mogu posjetiti na Noć muzeja 2019. možete pronaći na ovoj poveznici.