Pretraga

Novi prijedlog za bingeanje: Na Netflix je nedavno došao Seinfeld i mnoge nas spasio

A- A+

Svaki dan se rađa milijun i milijun ideja za nove serije. Vjerujem da ste i vi sami pomislili nekada ‘moj život bi mogao biti serija’ – znam da ja prva jesam. Iako u principu svaka serija prati živote nekih likova, samo je jedna serija koja nema temu. Naravno, mislim na Seinfelda, poznatog i kao ‘a show about nothing’.

Seinfeld, foto: screenshot YouTube

Sad kad sam vas ulovila, odmah ćemo razbiti taj mit – Seinfeld nije serija ni o čemu, već je serija koja prati živote četiri likova koji na prvu djeluju sasvim normalno (osim Kramera), a onda na drugu shvatite da ipak nisu toliko normalni. Zapravo, ne zvuči toliko zanimljivo, zar ne? A zašto onda i dalje gledamo tu seriju?

Odnedavno je na Netflixu

Nedavno je postala dostupna na Netflixu i tamo je apsolutni hit. Realno, šanse da niste znali za Seinfelda prije Netflixa su vrlo niske, ali koliko ljudi je zapravo pogledalo Seinfelda od početka do kraja? Prije dolaska streaming servisa, serije smo pratili na televiziji, što je značilo da ako ste propustili neku epizodu, mogli ste hvatati reprizu, snimiti ju ili ju tražiti u videoteci. A sve to zvuči kao jako puno posla za seriju koju samo gledate jer se prikazuje na televiziji.

U modernom dobu streaming servisa, sami biramo što gledati (ili ono što nam Netflix ponudi…sloboda?), i ono možda još bitnije, sami biramo kada gledati. Pa tako možete i Seinfelda pogledati u samo nekoliko dana – bit će vam dovoljan jedan dan za prve dvije sezone, ako se potrudite koliko i autorica ovog članka. No, nećemo sad o tome, nego hajdemo o seriji.

Seinfeld kao Seinfeld je sasvim sigurno promijenio ustaljenu formu sitcoma. Možda je glupasto uspoređivati to i Punu kuću ili Pod istim krovom, ali moglo bi se usporediti s Prijateljima – razlike su toliko očite da zaista ne morate previše razmišljati da biste zaključili da te dvije stvari nemaju veze s vezom. A ipak, oboje su sitcomi…

Ono što je specifično za Seinfelda je to da ne postoje neke priče koje se protežu kroz sezone – većinom su epizode zaista nepovezane i samo prate likove u njihovim ludim životima, koji zapravo nisu toliko ludi, koliko su njihove reakcije na sve ono što se događa. I iako se ne možemo s njima zapravo nikako povezati, upravo zato… se možemo povezati.

Izdvojeni članak
netflix televizija

Raste cijena pretplate na Netflix? Korisnici u ovim zemljama već su primijetili skuplje račune

Ti slatki detalji

Nećemo sada ići u detalje zašto je moguće suosjećati s doslovno svakim od četiri lika (zašto biste onda uopće gledali seriju?), ali moram se zaustaviti na onoj jednoj stvari koja je mene osobno oduševila, a to jest pažnja koja se pridaje detaljima. Jednostavno, ako se nešto pojavi na ekranu – tu je s ciljem. I taj cilj je na kraju uvijek isti, a to je da vas nasmije.

Čak i da ste najčangrizavija osoba na svijetu, nešto vas mora nasmijati i ako to neće biti priče likova iz Seinfelda, ne znam možemo li se nastaviti družiti. Iako su likovi sami po sebi dovoljno specifični da bi svatko od njih zaslužio vlastiti spin-off, ono što je u centru su ipak samo priče. I naravno, način na koji oni reagiraju na probleme s kojima se suočavaju.

U svakom slučaju, neću dalje duljiti. Neću pisati o samoj seriji jer zaista mislim da ju je potrebno pogledati i mogu se samo nadati da će vas moje oduševljenje motivirati na to. Ili dovoljno naživcirati da se odlučite pogledati ju iz inata. U oba slučaja, ja sam zadovoljna. Mada vjerujem da je najbolja  motivacija samo se prisjetiti onoga što se i sami već gledali…

*Komentar je stav autora.