Pretraga

Kinezi donirali 8.600 eura našem Građevinskom faksu, oni kupili – čekić: Evo čemu služi

A- A+

Građevinski fakultet kupio je čekić i uz njega dodatnu opremu vrijednu preko 8.600 eura. Poseban je to masivni udarni čekić koji se koristi za nanošenje impulsne pobude na konstrukciju ili prometnicu, a pribavljen je novcem koji nam je donirao Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj.

čovjek u zamahu s velikim čekićem

Ilustracija: Unsplash

Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine u Hrvatskoj posjetio je Građevinski fakultet u Zagrebu, gdje mu je prezentirana vrijedna oprema koju su kupili nakon kineske donacije od 8.616 eura. Najveći dio iznosa građevinari su iskoristili da bi kupili poseban čekić.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Još dva faksa u Zagrebu djelomično idu online u drugom semestru, na jednom nastava i subotama

Taj alat je zapravo masivni udarni čekić, prenosi zagrebački rektorat na svojim stranicama, koji se koristi za nanošenje impulsne pobude na konstrukciju, odnosno prometnicu, a uz njega su nabavljeni i najsuvremeniji akcelerometri za bilježenje te pobude i mikrofon. Tu će opremu koristiti Katedra za željeznice u istraživanju vibracija i buke koja nastaje u transportu.

Domagoj Damjanović, dekan Građevinskog fakulteta objasnio je veleposlaniku i njegovim suradnicima kako upravo ovih dana Fakultet iseljava iz zgrade u Kačićevoj 26 zbog radova na obnovi objekta, odnosno sanaciji oštećenja nastalih u potresima. Zahvalio se kineskome veleposlaniku na donaciji, kazavši kako će oprema kupljena od tih sredstava biti podjednako važna i korisna kako za istraživačke, tako i za nastavne djelatnosti faksa.