Pretraga

Ovako se vara na ispitima: Genijalni kineski tinejdžeri pronašli revolucionarne načine prepisivanja

A- A+

Čini se kako su kineski učenici razvili načine za varanje na državnim ispitima koji izgledaju kao da ste ih izvukli iz filmova o Jamesu Bondu.

U Kini se ovog vikenda održavalo masovno polaganje nacionalnih ispita, njihove inačice državne mature, poslije koje su lokalni mediji objavili fotografije raznih uređaja za varanje koje su policajci konfiscirali od poduzetnih školaraca. Nekih od tih uređaja ne bi se posramio ni sam James Bond.

Izdvojeni članak

NCVVO poništio ispit maturanta koji je uslikao test, a prepisivalo se i ove godine naveliko

Kreativni u osmišljavanju tehnologije za varanje na ispitima

Gaokao, kineski državni ispit, mnogim mladim Kinezima poslužio je da iskušaju svoju kreativnost u razvijanju sofisticirane tehnologije za varanje na ispitima. Uređaji koje je policija za vrijeme i nakon ispita oduzela učenicima zaista su nešto posebno.

Otprilike 40 učenika, svih originalno iz Šangaja, uhvaćeno je s opremom za varanje prikrivenom kao svakodnevne obične stvari i pomagala.

Neka od njih sadržavala su minijaturne kamere instalirane u penkale ili naočale, bežične slušalice koje izgledaju poput običnih čepića za uši, piše Business Insider.

Neke su djevojke čak nosile majice sposobne za povezivanje s mobitelima, također s instaliranom kamericom.

Izdvojeni članak

Evo kako izgleda savršena tehnika prepisivanja studenata Ekonomije

U Kini je prepisivanje veoma popularno

– Varanje na ispitima događa se u svakoj zemlji, no u Kini ono sve više buja. Standardizirani testovi jedini su koji omogućavaju uzlaznu socijalnu mobilnost, a prolazak testa za mnoge znači ogromnu životnu prekretnicu, rekao je Yong Zhao sa University of Oregon’s College Education.

Policija nadgleda kandidate na polaganju ispita

Ove je godine takve testove u Kini polagalo čak 9,4 milijuna učenika, zbog čega su se u Pekingu pripremili na slanje policije koja nadgleda ispite i bavi se prevarantima.

Ono što je zanimljivo jest činjenica da mladi Kinezi zapravo očekuju da mogu varati na ispitima te smatraju kako bi trebali imati to pravo.

– Rezultati testova ne bi smjeli određivati nečiju budućnost, to je vrlo slabo mjerilo budućnosti države, zaključio je Zhao.