Pretraga

Znanstvenici dokazali: Društvene mreže čine nas jadnima i nesretnima

A- A+

Dva talijanska znanstvenika dokazala su da društvene mreže, pogotovo Facebook i Twitter imaju izuzetno negativan utjecaj na psihičku stabilnost i razinu sreće korisnika te su na taj način potvrdili rezultate ranijih studija.

Društvene mreže škode našem psihičkom zdravlju, ustvrdili su Fabio Sabatini sa Sveučilišta u Rimu i Francesco Saracino iz luksemburškog Zavoda za statistiku na osnovu analize odgovora koje je dalo 50 tisuća Talijana na pitanje o zadovoljstvu životom i povjerenju.

Odgovore iz ovih kategorija su potom uspoređivali s razinom korištenja društvenih mreža Facebooka i Twittera.

Izdvojeni članak

Opijanje donosi popularnost – oni koji redovno piju imaju bolji društveni status

Rezultati su pokazali kako učestala uporaba ovih mreža kod korisnika razvija nepovjerenje, zavist i nezadovoljstvo. također, jasno je pokazalo negativan utjecaj društvenih mreža na raspoloženje korisnika. Na taj način su potvrđeni i jedne ranije studije koja se zasnivala na javnoj anketi.

Zanimljiva je i činjenica da je virtualni kontakt potiče sumnju i neslaganje što je u potpunoj opreci s onim što fizički kontakt generira kod ljudi.

Na osnovi svih ovih zaključaka talijanski znanstvenici su zaključili kako je doprinos društvenih mreža ljudskom rodu ‘izuzetno negativan’.