Pretraga

Novi zakon u velikoj europskoj zemlji: Djevojke od 16 i 17 godina moći će pobaciti bez dozvole roditelja

A- A+

Parlament Španjolske donio je novi zakon koji će omogućiti djevojkama od 16 do 17 godina da naprave pobačaj bez dozvole roditelja. Radi se o zakonu o spolnom i reproduktivnom zdravlju kojim će se omogućiti i besplatna podjela proizvoda za menstruaciju u školama, zatvorima i bolnicama, a zakon još mora ići na konačno usvajanje u njihov gornji dom parlamenta.

Foto: Unsplash

Djevojke u dobi od 16 do 17 godina po novom će španjolskom zakonu moći obaviti pobačaj bez dozvole roditelja, javlja Reuters. Prema toj novoj odredbi zakona o spolnom i reproduktivnom zdravlju ukida se i trodnevno razdoblje tzv. ‘razmišljanja’ za žene koje žele napraviti pobačaj, a tome se žestoko protive konzervativni aktivisti kao i tamošnja Katolička crkva.

Ipak, vladajuća lijeva koalicija predstavila je novi zakon u svibnju i sada još samo mora proći konačno usvajanje u njihovom gornjem domu parlamenta.

– Ova poboljšanja osiguravaju slobodu nad našim tijelima i potvrđuje status punopravnih građana polovici našeg stanovništva, rekla je ministrica za jednakost spolova Irene Montero zastupnicima prije glasanja.

Izdvojeni članak

U velikoj europskoj zemlji mladi između 18. i 25. dobivaju pravo na besplatne kondome

Zakon je usvojen sa 154 ruku ‘za’ od ukupno 190 zastupnika, a petero je bilo suzdržanih. Uz to, Španjolska je ovim zakonom prva u Europi omogućila ženama plaćeno bolovanje ženama koje imaju bolne menstruacije. Zakon također uključuje besplatnu podjelu proizvoda za menstruaciju u javnim ustanovama poput škola, zatvora i bolnica, kao i plaćeno bolovanje ženama od 39 tjedna trudnoće.

Podsjetimo, prošlog je tjedna Francuska odlučila kako će u ljekarnama za sve mlade između 18. i 25. godine biti dostupni besplatni kondomi. Time se želi reducirati broj neželjenih trudnoća, ali umanjiti slučajevi obolijevanja od spolno prenosivih bolesti, a više o toj vijesti možete pročitati ovdje.