Pretraga

U velikoj europskoj zemlji mladi između 18. i 25. dobivaju pravo na besplatne kondome

A- A+

Francuski predsjednik Emanuel Macron najavio je ‘revoluciju u kontracepciji’. U nadi da se smanji broj slučajeva spolno prenosivih bolesti i neželjenih trudnoća, mladi između 18. i 25. godine imat će pravo na besplatne kondome.

Ilustracija: Pexels

Emanuel Macron, predsjednik Francuske, najavio je da će u ljekarnama za sve mlade između 18. i 25. godine biti dostupni besplatni kondomi. Time se želi reducirati broj neželjenih trudnoća, ali umanjiti slučajevi obolijevanja od spolno prenosivih bolesti.

– Mala je to revolucija za kontracepciju, rekao je Macron tijekom debate s mladima o zdravlju, prenosi The Guardian.

Inače, kondomi su već sada u Francuskoj besplatni ako ih prepiše liječnik ili patronažna sestra, a ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo širenje AIDS-a i drugih spolno prenosivih infekcija.

Izdvojeni članak

Jedna od većih europskih zemalja uvodi besplatnu kontracepciju za žene do 25 godina

Podsjetimo, ranije ove godine Francuska je imala sličan potez po pitanju kontracepcije za djevojke – do 2022. pravo na besplatne kontraceptive ondje su imale samo djevojke do 18. godine, da bi se ono prije nekoliko mjeseci proširilo i na sve mlade žene do 25. godine. Ženama mlađima od 25 godina u Francuskoj se ne naplaćuju medicinski pregledi, testovi ili drugi medicinski postupci povezani s kontracepcijom. Naime, u toj državi primijećen pad uporabe kontracepcije među određenim brojem mladih žena, a glavni razlog bio je financijske prirode – bila im je preskupa.

Macron je, prenosi The Guardian, istaknuo i da vladajući nisu potpuno zadovoljni seksualnim obrazovanjem.

– Nismo baš dobri u tome. Stvarnost je previše udaljena od teorije. Područje je to u kojem bismo nastavnicima trebali pružiti kvalitetniju edukaciju, zaključio je Macron.