Pretraga

Obrazovni karton naše nogometne repke: Kapetan je po struci konobar, a dvojica igrača išla su skupa u razred

A- A+

Nogometno ludilo već je naveliko obuzelo Hrvatsku, a naše boje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji brane 22 ‘vatrenih’. Tom prilikom odlučili smo sastaviti njihov obrazovni karton i zaviriti u anegdote iz njihovih školskih dana. Saznali smo tako koju školu je završio kapetan, da su dvojica naših reprezentativaca išla u isti razred gimnazije kao i da dio igrača srednju nije završio.

Foto: Hrvatski nogometni savez

Pronašli smo podatke o školovanju i školskim danima 21 reprezentativca koji se u ovom trenutku nalaze u Rusiji. Jedini za kojeg su informacije o školovanju nedostupne bio je Danijel Subašić.

Lovre Kalinić

Izdvojeni članak

Obrazovni karton rukometne repke: Dio ih još uvijek studira, dvojica su završila glazbenu školu, a jedan od njih bio je predsjednik razreda

Još 2016. Lovre Kalinić je dao intervju Teni Josić, učenici osječke Isusovačke klasične gimnazije, a isti je objavljen u listu KBG učenika Osnovne škole Retfala u Osijeku. Tom prilikom otkrio je ponešto i o svojim školskim danima.

Pohađao sam Srednju prometnu školu u Splitu, a bio sam solidan učenik iako sam već sa 16 godina ušao u prvu momčad, tako da su mi nogometne obveze bile ispred škole. Ali iako sam imao premalo vremena za učenje, nikad nisam imao problema u školi, kazao je Kalinić za KBG.

Dominik Livaković

Dominik Livaković, 22-godišnji vratar reprezentacije, završio je Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje i u sportski razred Gimnazije Vladimir Nazor u Zadru.  Upisao je potom studij međunarodnih odnosa i diplomacije, no zamrznuo ga je, pišu Sportske novosti.

– Netko može oboje, netko ne. Najvažnije mi je bilo završiti srednju školu. Sad ću se skoncentrirati na nogomet, a kad jednog dana završim karijeru posvetit ću se studiju. Smatram da imam dobar put, koji će mi pomoći da znam cijeniti što imam. Nisam preskakao stepenice, kazao je Livaković za Sportske novosti.

Šime Vrsaljko

Desni branič reprezentacije osnovnu školu završio je u Zadru, nakon čega se preselio u Zagreb i 2006. godine upisao Željezničku školu u Palmotićevoj ulici, smjer pružni radnik. Iz te škole kasnije se prebacio u Prometnu, piše Večernji list.

Vedran Ćorluka

Ćorluka je završio zagrebačku Osnovnu školu Otok, nakon čega je upisao i završio ugostiteljsku školu.

Domagoj Vida

Domagoj Vida završio je Osnovnu školu ‘August Harambašić’ u Donjem Miholjcu, dok informacije o tome koju srednju je upisao nisu poznate. Valja ovom prilikom napomenuti i kako su učenici OŠ ‘August Harambašić’  izradili posebnu milenijsku fotografiju s porukom podrške reprezentaciji, a posebne riječi hvale škola ima za svog bivšeg učenika Vidu.

– Domagoj Vida, stoper Vatrenih, pohađao je prije petnaestak godina Osnovnu školu ‘August Harambašić’ Donji Miholjac i izgradio je trajne mostove ljudskosti i empatije koji ga malo–malo vraćaju u njegovu školu i njegov grad Donji Miholjac. Domagoj Vida nikada ne propusti priliku posjetiti svoju  osnovnu školu i Donji Miholjac i redovito dolazi u posjet novim generacijama učenika, a  svoje veliko srce pokazuje i tako što nikada ne zaboravlja one najmanje i  što svojoj školi i učenicima rado i neizostavno donosi sportsku opremu, bilježnice, dresove i time pokazuje svoju veličinu i svoju ljubav prema školi u kojoj je napravio svoje prve korake, poručuju iz škole.

Ivan Strinić

Izdvojeni članak

Orepić ima titulu trenera fitnessa, a troje novih ministara još su studenti

Nakon osnovne škole, Ivan Strinić je upisao i završio Ekonomsko-birotehničku školu u Splitu. Po završetku srednje i nakon mature odlučio se u potpunosti posvetiti nogometnoj karijeri, piše biografija.com.

Tin Jedvaj

Po završetku osmog razreda Osnovne škole Ljubljanica, Tin Jedvaj upisao je Športsku gimnaziju u Zagrebu. Za školske novine Špogi novosti svoje bivše škole, otkrio je kako je upis ondje bila mamina ideja.

– To je svakako najbolja škola za sportaše, a s obzirom da zbog sportskih obaveza nažalost često izostajem s nastave, njen je izbor postao i moj izbor, kazao je za Špogi.

Ta škola mu se sviđa, dodaje, zbog različitih osoba koje se ondje mogu susresti te je specifična jer su svi opušteni i odaje dojam kućne atmosfere. Kao najdraže predmete izdvojio je Tjelesni i Geografiju, a slaba točka su mu bili, otkrio je, Matematika i Kemija.

Marko Pjaca

Pjaca i Jedvaj išli su u isti, 4. b razred Športske gimnazije u Zagrebu, otkriveno je u novinskom listu te škole – Špogi novosti. Za rivalstvo između već tada uspješnih nogometaša nije bilo prostora, otkrio je Pjaca, jer su obojica puno izostajali i u školi se viđali poprilično rijetko. Ipak, školu pamti po nevjerojatnim profesorima i po svom razredu.

– Nisam nikad imao problema sa školom. Možda je to i zbog toga što mi je škola uvijek izlazila u susret. Bio sam dio mentorskog programa po kojem je naša škola poznata zbog čega sam imao pravo na više izostanaka i pomoć mentora bez kojeg ne znam kako bih sve uskladio, kazao je Pjaca za Špogi novosti i dodao kako mu je omiljeni profesor bio Saša Ivanišević.

Dejan Lovren

Izdvojeni članak

Kad bi ovo uradio Cristiano Ronaldo? Junior iz Prološca napravio potez koji vraća vjeru u hrvatski nogomet

Po završetku osnovne škole Lovren je upisao školu za elektroinstalatera, koju je i završio.

Duje Ćaleta-Car

U travnju ove godine Ćaleta-Car je za Večernji list priznao kako na žalost, zbog sportskih ambicija koje je ispunjavao, nije završio srednju školu.

– Završio sam dva razreda Tehničke škole u Šibeniku, i nakon toga sam napustio svoj grad. Žao mi je što nisam stekao nikakvo zvanje, ali svakako planiram završiti školu, kazao je za Večernji list 21-godišnji Šibenčanin.

Josip Pivarić

Branič reprezentacije 2015. godine pohvalio se za Jutarnji kako u školi nikada nije imao problema.

– Išao sam u Trgovačku, smjer komercijalist i meni škola nikad nije zapinjala. Prva dva razreda prošao sam s pet, druga dva s četiri. Bio sam u neku ruku pravi štreber, bilo mi je strašno neugodno ako me profesor prozove, a da ja ne znam, kazao je Pivarić za Jutarnji list.

Nakon mature upisao je Kineziološki fakultet, studij Izobrazbe trenera.

Marcelo Brozović

Izdvojeni članak

[VIDEO] Mladi engleski nogometaš spektakularnim potezom zadivio sportski svijet

Marcelo Brozović nikada nije završio srednju školu. Krenuo je, ali se ispisao se iz nje dok je još bio u Hrvatskom dragovoljcu, a bila je to ideja njegova oca koji je smatrao da nogomet i školske obaveze ne idu skupa.

– S nekih petnaest godina počeo sam igrati za seniore u Dragovoljcu, ali zbog školskih obaveza nisam mogao biti na dva treninga dnevno. Neki put bih i markirao iz škole. Stari mi je onda rekao da je najbolje da me ispiše i ja sam se složio. No sad to nadoknađujem, pohađam školu sportskog menadžmenta i na drugoj sam godini, rekao je svojedobno Brozović za Jutarnji list.

Ivan Rakitić

Baš kao i Brozović, i Rakitić je zbog sportskih obaveza odustao od srednje škole. Devetogodišnju osnovnu je, pak, završio u Švicarskoj.

– Moja majka voli pričati ovu priču. Kada sam tek krenuo u školu, nakon trećeg ili četvrtog dana rekao sam: ‘Mama, ne želim više ići. Samo hoću igrati. Koliko još godina moram ići u školu?’ Ona mi je odgovorila: ‘Devet godina’. Odgovorio sam  joj: ‘Devet godina? OK, ići ću devet godina, ali niti dana više’. Tako više-manje i bilo, napisao je sam Rakitić za Players Tribune.

Luka Modrić

Kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije osnovnu je školu završio u Zadru i bio prosječan učenik, pišu 24sata.hr. Završio je ugostiteljsku srednju školu.

Milan Badelj

Izdvojeni članak

Seoski fudbal – urnebesna stranica koja objašnjava zašto svi volimo nogomet

Milan Badelj svojedobno je otkrio kako mu škola baš i nije bila omiljena aktivnost, ali to se nije odrazilo na njegove ocjene.

– Završio sam osnovnu školu Stenjevec pa privatnu gimnaziju Benedikta Kotruljevića. Bio sam poslušno dijete koje nije stvaralo probleme. Učenje mi nije bilo najmilije, ali sam ipak završavao razrede s vrlo dobrim uspjehom. Najdraže mi je bilo kad nisam bio u školi, otkrio je Badelj za Večernji list.

Mateo Kovačić

Iako je igrao u prvoj momčadi Dinama, Mateo Kovačić istovremeno je išao u redovnu srednju školu – u jednu privatnu gimnaziju. Često je zbog obaveza izostajao s nastave, ali nastavnici su imali razumijevanja i izlazili mu u susret.

– Profesori su odlični, mnogo mi pomažu, shvaćaju moj život nogometaša. Pa 32 dana zbog priprema nisam bio u Zagrebu, profesori su mi slali poruke što da učim, koju lektiru da čitam, nije lako sve to zajedno, no snalazim se, otkrio je Kovačić još 2012. godine za 24sata.hr.

Filip Bradarić

Veznjak reprezentacije, Filip Bradarić, završio je srednju ekonomsku školu. Kako je otkrio za Story, po završetku škole nije upisivao fakultet jer je sve ulagao u nogomet, no vjeruje da će nastavak obrazovanja doći na red.

Ante Rebić

Izdvojeni članak

Varaždinski gimnazijalci među nogometnom elitom: Na Svjetskom prvenstvu osvojili 11. mjesto

Rebić je završio osnovnu školu u Imotskom, a kako je jednom otkrio za Slobodnu Dalmaciju, sjeća se svakog sata nastave iz te škole.

– Anti sam, sjećam se jednom kazala da će biti uspješan u životu i imati mnogo novaca, ali da uvijek mora biti svoj, čvrst u vjeri i onako kao čovjek. Vidim da je na najboljem putu da to ostvari, rekla je za Slobodnu Dalmaciju njegova vjeroučiteljica Marija Bubalo.

Nije poznato je li i u koju srednju školu išao, ali kako je svojedobno izjavio, nogomet mu je od škole bio važniji.

– Pošao sam u školu u isto vrijeme kada sam i počeo trenirati tako da ako je negdje trebalo izostati onda je to bila škola. Nogomet mi je uvijek bio na prvom mjestu, otkrio je Rebić imotskenovine.hr.

Mario Mandžukić

Mario Mandžukić završio je Obrtničku školu u Slavonskom brodu, smjer Keramičar i to zato što mu je ta škola bila najbliža kući.

– Kad netko ima mnogo talenta na jednoj strani, onda mu to na drugoj fali. Takvi su veliki glazbenici, umjetnici, sportaši, a među njima sam prepoznao i Marija. Njegove ocjene su bile prolazne, ali zanimao ga je jedino nogomet. I svojoj djeci poželio bih da budu loši đaci, a da postignu samo polovicu onoga što je on postigao. Da sam tada znao u kakvog će se vrsnog nogometaša razviti, slikao bih se s njim svaki dan, izjavio je za Gloriu Ivan Žeravica, bivši Mandžukićev razrednik.

Andrej Kramarić

Izdvojeni članak

[Fan fekt] Nogomet se u Hrvatskoj igrao prije 2000 godina

Škola koju upisuju najbolji osmaši u državi zagrebačka je XV. gimnazija, popularni MIOC. U tu je školu išao i Andrej Kramarić, a na pitanje zašto je upisao baš tu školu, Kramarić je odgovorio:

– Nije bilo nekog posebnog razloga. Imao sam 5.0 u osnovnoj školi, volio sam matematiku, a i neki prijatelji su mi preporučili MIOC jer je to prava škola za razvijanje čovjekovih misli i znanja. Zadovoljan sam i nisam požalio što sam je upisao. A znao sam da je Niko Kranjčar išao u našu školu.

Dodaje, bilo mu je jako teško uskladiti školske i sportske obaveze, ali uvelike su mu pomogli i sami profesori koji su bili spremni izaći mu u susret. Pohađanje ove škole, otkrio je, pomoglo mu je i u izgradnji sportskog uspjeha, jer je u MIOC-u naučio brže i logičnije razmišljati, što mu je od koristi na treninzima.

– Kada se kompliciranije situacije pojašnjavaju, ja vjerujem da mogu lakše i brže shvatiti što se traži od mene upravo zahvaljujući iskustvima iz škole. Konkretno: bilo je kompliciranih vježbi tzv. cirkulara kada u jednoj minuti treba promijeniti 15-tak položaja i dodavanja. Budući da se to radi u grupi, brzina shvaćanja vježbe doprinosi ukupnom uspjehu. Nekad zna dolaziti do problema jer nismo svi jednaki pa netko sporije shvaća ideju vježbe, kazao je Kramarić u intervjuu kojeg u cijelosti možete pročitati na stranicama XV. gimnazije Zagreb.

Ivan Perišić

Veznjak hrvatske nogometne reprezentacije, Ivan Perišić, po završetku osnovne škole upisao je Ekonomsko-Birotehničku školu Split. Kako pišu 24sata, prva dva razreda pohađao je redovito, a zadnja dva izvanredno jer je igrao u Francuskoj. U školi je upoznao i svoju suprugu s kojom je sjedio u klupi, a njihova je razrednica za isti izvor otkrila kako su oboje bili pristojni i  dobri učenici.

– Ivan je jako inteligentan i duhovit dečko, kazala je za 24sata njegova bivša razrednica Neda Bartulin.

Par zajedno nije išao ni na maturalnu zabavu jer je Perišić ima obaveze u tadašnjem klubu.