Pretraga

Orepić ima titulu trenera fitnessa, a troje novih ministara još su studenti

A- A+

Pred dva je dana mandatar Andrej Plenković objavio imena ministara koji će voditi 20 hrvatskih ministarstava. Neki od njih ministri su bili i u prošlom sazivu Sabora, neki su novi, a mi smo odlučili istražiti koje su škole i fakultete završili te koja su zvanja stekli. Zanimljivo je kako ministar Vlaho Orepić, između ostalog, ima titulu višeg sportskog trenera fitnesa, a ministar Tomislav Tolušić, ministrica Gabrijela Žalac i ministar Oleg Butković još uvijek su studenti.

Izvor: Facebook; Vlada Republike Hrvatske

Prilikom pisanja o obrazovnom stupnju novoproglašenih ministara 9. saziva Sabora koristili smo biografije sa službenih stranica Hrvatskog sabora. Još u siječnju pisali smo i o titulama ministara prošlog, najkraćeg saziva Sabora u hrvatskoj povijesti, a tekst o tome možete pročitati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak

Novi ministar obrazovanja već je radio u MZOS-u i bio smijenjen s dužnosti

Andrej Plenković – predsjednik Vlade RH

Plenković je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1993., a ondje je i magistrirao javno i privatno pravo 2002. Tijekom studija volontirao je kao prevoditelj pri Promatračkoj misiji Europske zajednice i bio je predsjednik Europskog udruženja studenata prava, na razini Zagreba, državnoj i europskoj razini.

Položio je državni stručni ispit, a nakon programa na Diplomatskoj akademiji i ispit za diplomatskog savjetnika te pravosudni ispit. Stjecao je dodatna specijalistička znanja iz međunarodnih odnosa i europskog prava, a na brojnim je domaćim i stranim fakultetima održavao predavanja.

Martina Dalić – ministrica gospodarstva malog i srednjeg poduzetništva i obrta

Martina Dalić, novoproglašena potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta 1990. stekla je zvanje diplomiranog ekonomista na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1994. stekla je titulu magistra znanosti na istom fakultetu. Titulu doktora ekonomskih znanosti stekla je 2012. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Davor Ivo Stier – ministar vanjskih i europskih poslova

Osim potpredsjednika vlade, Stier će obnašati dužnost ministra vanjskih i europskih poslova. Diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Buenos Airesu. Ondje je diplomirao i novinarstvo.

U Zagrebu je završio Diplomatsku akademiju te na World Politics Institute u Washingtonu postdiplomski tečaj o upravljanju krizama.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se na primopredaji branio po pitanju plagiranja i još četiri afere

Damir Krstičević – ministar obrane

Umirovljeni general Davor Krstičević bit će ministar obrane u Plenkovićevoj vladi. Osnovnu i srednju školu završio je u Vrgorcu, a srednju vojnu školu u Sarajevu. Od 1985. – 1991. pohađao je Vojnu akademiju kopnene vojske u Beogradu.

Dodatno obrazovanje stjecao je na Obrambenom jezičnom institutu u SAD-u, Ratnoj školi kopnene vojske SAD, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (Korporativno upravljanje za članove nadzornih odbora) te u Strategijskom centru za sigurnosne studije.

Ivan Kovačić – ministar uprave

Na mjesto ministra uprave u 9. sazivu Sabora postavljen je Ivan Kovačić, koji je osnovnu i srednju školu završio u Omišu. 1998. diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, gdje iste godine upisuje i poslijediplomski studij. U lipnju 2001. godine obranio je magistarski rad, a u prosincu 2006. doktorsku disertaciju.

Goran Marić – ministar u Vladi RH

Točan naziv ministarstva kojeg će voditi Goran Marić još uvijek nije poznat, ali je poznato da je jedan od ministara nove Plenkovićeve vlade. Diplomirao je 1983. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1997. završio i poslijediplomski studij.

Marić je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u veljači 2000. godine s doktorskom disertacijom ‘Upravljanje poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga’.

Izdvojeni članak

Razrednica Andreja Plenkovića nam otkriva kakve je ocjene budući premijer imao u srednjoj školi

Vlaho Orepić – ministar unutarnjih poslova

Orepić će, kao i u prošlom sazivu Sabora, biti ministar unutarnjih poslova. On je diplomirao na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku gdje je stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa, smjer nautika. Zanimljivo je za spomenuti i kako Orepić ima titulu višeg sportskog trenera fitnessa koju je stekao na KIF-u u Zagrebu, a završavanjem Olimpijske akademije HOO stekao je naziv trenera karatea.

Na Mornaričkoj Vojnoj Akademiji- Split stekao je titulu inženjera strojarstva, a u Zapovjedno stožernoj školi ‘Blago Zadro’ završio je pomorski smjer.

Ante Šprlje – ministar pravosuđa

Novi ministar pravosuđa, Ante Šprlje 1997. završio je Gimnaziju u Metkoviću. Pravo je diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2002. godine. Tri godine kasnije položio je državni stručni ispit diplomiranog pravnika, a 2007. položio je i pravosudni ispit.

Zdravko Marić – ministar financija

Zdravko Marić ostaje ministar financija, a upravo je na tom smjeru diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Magistarski rad 2004. obranio je 2004. godine, kada je upisao i postdiplomski studij na Ekonomiji u Zagrebu.

Studirao je i na Harvardu gdje je završio program Public Financial Management. Na Ekonomiji u Zagrebu 2008. stekao je titulu doktora obranivši doktorsku disertaciju ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća’.

Tomislav Tolušić – ministar poljoprivrede

U devetom sazivu Sabora Tolušić će biti ministar poljoprivrede. Završio je Gimnaziju Petra Preradovića u Virovitici. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu stekao je zvanje diplomiranog pravnika.

Dodatnu edukaciju završio je u Norveškoj agenciji za razvojnu suradnju, a bio je i stipendist Robert Schuman fondacije u Europskom parlamentu.
Trenutno je student poslijediplomskog specijalističkog studija Lokalna demokracija i razvoj na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Otkrijte kakve je ocjene u srednjoj imao novi ministar obrazovanja

Gabrijela Žalac- ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije novi mandatar postavio je Gabrijelu Žalac. Završila je Osnovnu školu ‘Antun Gustav Matoš’ u Vinkovcima, a u istom je gradu maturirala jezičnu Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića. Diplomirala je financijski menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Kao i Tolušić i Žalac je studentica, ali doktorskog studija Menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Lovro Kuščević – ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Kuščević će i dalje biti ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a o njegovu školovanju iz službene biografije sa stranica Sabora poznato je samo da je diplomirao Pravo na pravnom fakultetu u Splitu 1999 godine.

Slaven Dobrović – ministar zaštite okoliša i energetike

‘Novi-stari’ministar je i Slaven Dobrović koji je titulu diplomiranog inženjera stekao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1998. magistrirao, a 2002. obranio doktorsku disertaciju ‘Analiza postupaka razgradnje organskih tvari u vodi primjenom UV zračenja’ i tako stekao zvanje doktora znanosti.’

Oleg Butković – ministar mora, prometa i infrastrukture

Butković je ministar mora, prometa i infrastrukture. Na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci po završetku smjera Nautika stekao je titulu diplomiranog inženjera pomorskog prometa.

Trenutno je student doktorskog studija na Pomorskom u Rijeci.

Tomislav Ćorić – ministar rada i mirovinskog sustava

Ministar rada i mirovinskog sustava u novoj će vladi biti Tomislav Ćorić. Diplomirao je 2003. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je stekao titule magistra ekonomskih znanosti i doktora ekonomskih znanosti.

Dodatno se stručno usavršavao i u Londonu na sveučilištu u Greenwichu te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Pročitajte biografiju novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predraga Šustara

Milan Kujundžić – ministar zdravstva

Ministar zdravstva osnovnu je školu završio u Ivanbegovini i Krivodolu, a gimnaziju u Imotskom. Studirao je pravo i medicinu, a 1982 diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je specijalizirao Internu medicinu.

Bio je korisnik postdoktorske stipendije Oklahoma Medical Research Foundation u SAD-u. Godine 2001. bio je na studijskom boravku u klinici za gastroenterologiju u Munsteru u Njemačkoj, ali u životopisu je naglasio kako je ipak ‘sva stečena znanja donio u Hrvatsku, dao ih hrvatskim pacijentima, studentima, specijalizantima i doktoratima.’

Nada Murganić – ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika

Na čelu preimenovanog ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika umjesto Juretić sjedit će Nada Murganić. Ona je osnovnu školu i gimnaziju završila u Karlovcu, a 1981. diplomirala je na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tomo Medved – ministar hrvatskih branitelja

Umirovljeni general Tomo Medved ostaje na čelu ministarstva koje se po novom zove Ministarstvo hrvatskih branitelja. Završio najvišu razinu vojne izobrazbe u Ratnoj školi Ban Josip Jelačić te Zapovjedno stožernu školu ‘Blago Zadro’.

Studirao je na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti Baltazar Adam Krčelić, gdje je stekao titulu prvostupnika ekonomije.

Izdvojeni članak

Evo kako je predsjednica ‘rasturila’ prva tri razreda u riječkoj gimnaziji

Pavo Barišić – ministar znanosti i obrazovanja

O ministru koji je u javnosti već podigao puno prašine pisali smo vam prošlih dana. Novi ministar obrazovanja osnovnu je školu završio 1974., a gimnaziju maturirao 1978. Diplomirao ne na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na smjeru Filozofije i Njemačkog jezika i književnosti.

Poslijediplomski studij ‘Filozofija znanosti’ završio je na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku Sveučilišta u Zagrebu te magistrirao 1985. radom ‘Praktična filozofija u
Hegela’. Doktorski studij završio je na Sveučilištu u Augsburgu 1989. stekavši doktorat iz
filozofije.

Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture

Nova ministrica kulture osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku, nakon čega je upisala Muzičku akademiju u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu. Diplomirala je violinu i francuski jezik i komparativnu književnost, nakon čega je na Fakultetu političkih znanosti magistrirala politologiju.

Stupanj doktora društvenih znanosti u znanstvenom polju politologije stječe istom fakultetu 2013. godine, a završila je i Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova RH.

Gari Cappelli – ministar turizma

Ministrom turizma proglašen je Gari Cappelli a u službenoj biografiji koja se nalazi na stranicama Hrvatskog sabora, stoji samo kako je 1984. diplomirao na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Orepić ima titulu trenera fitnessa, a troje novih ministara još su studenti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap