Pretraga

Od nule do 100 za tren oka: Studenti postavili Guinnessov rekord u ubrzanju

A- A+

Studenti ETH Zuricha i Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu, oborili su svjetski rekord u ubrzanju s električnim trkaćim automobilom nazvanim ‘mythen’. Vozilo je dostiglo brzinu od 100 kilometara na sat za samo 0,956 sekundi na stazi duljine 12,3 metra.

Mythen. Screenshot: YouTube

Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je mythen, električno vozila iza kojeg stoje studenti ETH Zuricha i Sveučilišta primijenjenih znanosti i umjetnosti u Luzernu, oborilo svjetski rekord u ubrzanju. Vozilo je, naime, ubrzalo od nula do ‘stotke’ za svega 0,956 sekundi nadmašivši tako prethodni rekord za više od trećine.

Studenti su, inače, samostalno razvili i optimizirali sve komponente mythene, uključujući tiskane pločice, kućište i bateriju. U izradi su koristili lagane materijale poput karbona i aluminija, pa vozilo teži svega 140 kilograma. Sami su razvili i motore koji razvijaju snagu od oko 326 konjskih snaga, što je za ovako lagano vozilo izrazito puno.

– Ali snaga nije jedina stvar koja je važna kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja – učinkovit prijenos te snage na tlo također je ključ, navodi Dario Messerli, voditelj aerodinamike u Academic Motosports Clubu Zurich (AMZ).

Upravo je veliku ulogu i aerodinamika imala za postavljanje ovog rekorda, kao i trakcija. Naime, tim AMZ-a razvio je inovativan sustav sličan ‘usisavaču0 kako bi osigurao snažno prianjanje vozila na stazi od samog početka ubrzanja. Iza volana mythena sjedila je studentica Kate Magetti, a kako je izgledalo postavljanje rekorda, pogledajte u videu u nastavku.