Pretraga

Odmak od keksa i čokolada: Slatki recepti za lijene kuhare

Možda po prvi put ikada imamo dovoljno vremena da se zaista posvetimo stvarima koje su nam inače zadnja rupa na svirali. Sigurno, ljeti imamo više slobodnog vremena, ali tko želi ljeto provoditi u kući? Nitko, naravno. Stoga, mogli bismo se sada posvetiti jednoj od tih stvari, a naš prvi prijedlog je kuhanje.

Već smo se lagano pomirili s time da ćemo iz ove karantene izaći par kilograma teži, pa bismo mogli usput i naučiti skuhati par novih jela, a ne samo jesti kekse, čokolade, čipseve i ostale gluposti. I ne, neće vam trebati egzotične biljke koje je nemoguće pronaći ni u normalnim okolnostima, a čak ćemo izbjeći i kvasac.

Za sljedećih par recepata će vam trebati maksimalno pola sata vremena kako biste pripremili jelo, neće biti toliko puni kalorija (ali ipak hoće, što da vam kažemo), a trebat će vam namirnice koje vjerojatno već imate u svojim kuhinjama. Stoga, nabacite pregače i krećemo!

Čokoladna zobena kaša

Zobena kaša je odličan odabir za doručak, večeru ili užinu, ustvari za bilo što osim za ručak. Onda može biti desert, zato što iako se radi o zdravom jelu, ima okus kao puding od čokolade. Sve što će vam trebati su zobene pahuljice, čokolada za kuhanje, voda i ako želite mlijeko.

Najbolje ispadne kada pomiješate šalicu vode i šalicu mlijeka, no ako vam mlijeko smeta ili ga jednostavno nemate, samo stavite dvije šalice vode u zdjelu. Pustite da to zakuha, a zatim ubacite unutra šalicu zobenih pahuljica. Smanjite vatru i pustite da sve skupa kuha par minuta, dok ne primijetite da su zobene upile svu vodu. Odlomite čokoladu na kockice (ili izribajte, ako imate previše slobodnog vremena) i zatim postepeno dodajte čokoladu, dok miješate kako bi smjesa bila jednaka.

Kada završite, servirajte u zdjelici i po želji jedite toplo, ili hladno. Ako želite jesti hladno, prvo ostavite vani da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Pečene jabuke

Ako pokušavate smanjiti unos slatkiša, a opet umirete za nečim slatkim, okrenite se voću. Nažalost još nije došlo vrijeme ljetnog voća, a i inače su dućani opustošeni, pa ćemo se tako zadovoljiti jabukama. Za ovaj recept, trebat će vam doslovno samo jabuke i malo maslaca, a po želji možete još dodati šećer, mljevene orahe ili bilo koju drugu stvar koja vam djeluje kao dobar dodatak.

Jabuke dobro operite i zatim im maknite sredinu gdje se nalaze koščice i peteljka. Na vrh jabuke, tamo gdje se sada nalazi rupa, stavite malo maslaca, ali tako da kad se krene topiti, krene kliziti prema sredini. Stavite ih u pećnicu i stavite na 220℃ te pustite da se peku nekih 10-ak minuta. Kada primijetite da su promijenile boju, izvadite ih i servirajte tople. Ako želite, možete dodati sada malo šećera, vanilin šećer, mljevene orahe.. Što god poželite. Može i šlag!

Skoro banana split

Za ovaj recept će vam trebati banane i tamna čokolada. Ogulite banane i izrežite ih. Možete na kriške ili na neke manje komadiće, po vašoj želji. Kada ste to napravili, rastopite tamnu čokoladu. Kako biste to napravili, samo stavite čokoladu u lonac na laganu vatru (znamo da se čokolada topi već i u rukama) i miješajte kako vam ne bi zagorjela. Kada ste sve otopili, s njom prelijte banane.

I ovdje, po želji, možete dodati još i ostale stvari, a toplo preporučujemo mljevene orahe.

Odmak od keksa i čokolada: Slatki recepti za lijene kuhare
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap