Pretraga

Odmaraju li se učenici u Hrvatskoj najduže? Provjerili smo koliko traju ljetni praznici u drugim zemljama

A- A+

Učenicima u Hrvatskoj ljetni praznici su u punom jeku, ali u nekim zemljama svijeta školski praznici još nisu počeli ili su već završili. Provjerili smo kada počinju i koliko traju ljetni praznici učenicima u Europi i šire.

odmor ljetovanje plaža praznici

Foto: Unsplash

I dok neki učenici mogu uživati u čak tri mjeseca školskih praznika, neki se moraju zadovoljiti te s nekoliko tjedana. Početak i trajanje ljetnih praznika razlikuju se od zemlje do zemlje, a ovisi i o klimatskim uvjetima.

Drastične razlike dijelovima Švicarske

U Švicarskoj se ljetni praznici drastično razlikuju među kantonima. U Zürichu učenici imaju samo pet tjedana školskih praznika – od sredine srpnja do sredine kolovoza. No, u Tisinu imaju čak deset tjedana školskih praznika, od sredine lipnja do kraja kolovoza.

U susjednoj Bosni i Hercegovini se situacija također razlikuje ovisno o tome gdje se nalazite. U Federaciji BiH učenici ne idu u školu od drugog tjedna u lipnju do početka rujna. U Republici Srpskoj praznici su nešto kraći, od zadnjeg tjedna u lipnju do početka rujna. Učenici u Srbiji slobodni su školskih obveza od predzadnjeg tjedna u lipnju do početka rujna.

Izdvojeni članak
odmor godišnji

Imaju li nastavnici dva mjeseca godišnjeg? Provjerili smo je li ovo uvriježeno mišljenje točno

Praznici često počinju tek u srpnju

U Njemačkoj su također velike razlike u ljetnim praznicima koji ovisne o saveznoj državi. U Hamburgu ljetni praznici počinju drugog tjedna u srpnju i traju do sredine kolovoza. U Saarlandu praznici počinju predzadnjeg tjedna u srpnju i traju do drugog tjedna u rujnu.

U Francuskoj praznici počinju drugog tjedna u srpnju i završavaju krajem kolovoza. U Luksemburgu školski praznici traju od sredine srpnja do sredine rujna. Na Islandu ljetni praznici počinju početkom lipnja, a završavaju sredinom kolovoza.

U Švedskoj ljetni praznici počinju sredinom lipnja, a traju do sredine kolovoza. U Češkoj praznici traju točno od početka srpnja do kraja kolovoza. Slično je i u Irskoj gdje ljetni praznici uvijek započinju 1. srpnja i završavaju 31. kolovoza.

Najduži praznici u Europi

U Španjolskoj praznici traju od predzadnjeg tjedna u lipnju do sredine rujna. U Portugalu praznici počinju 1. srpnja, a završavaju sredinom rujna. U Belgiji praznici počinju 1. srpnja, a završavaju u zadnjem ili predzadnjem tjednu kolovoza ovisno o regiji.

U Italiji školski praznici počinju u drugom tjednu lipnja i traju do sredine rujna. Slično je i u Bugarskoj, gdje su učenici slobodni od drugog tjedna lipnja do 15. rujna.

U Nizozemskoj su ljetni praznici prilično kratki, a traju od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Vjerojatno najdužim ljetnim praznicima u Europi se može pohvaliti Malta, gdje su učenici slobodni od početka lipnja do kraja rujna. Tri mjeseca ljetnih praznika imaju i učenici u Turskoj, gdje su slobodni od sredine lipnja do sredine rujna.

Izdvojeni članak

Ono kad na more ne ideš s ekipom, nego s roditeljima: Nije ni približno isto, ovo su ključne razlike

U ostatku svijeta

U Meksiku osnovnoškolcima praznici počinju početkom srpnja i završavaju sredinom kolovoza. Srednjoškolci su s obvezama gotovi krajem svibnja ili početkom lipnja, a u školske klupe se vraćaju početkom kolovoza. U SAD-u škola u zemljama na sjeveru završava u lipnju i počinje početkom rujna, a na jugu završava u svibnju i počinje u kolovozu.

U Kini ljetni školski praznici počinju početkom srpnja i završavaju početkom rujna. Indija zbog raznolikih klimatskih uvjeta praznike prilagođava po regijama. Na sjeveru zemlje ljetni praznici počinju sredinom svibnja i završavaju početkom srpnja. Na jugu nastava završava početkom travnja, a učenici se vraćaju u školske klupe sredinom lipnja.

U Japanu praznici počinju krajem srpnja i traju do početka rujna. U Južnoj Koreji učenici su slobodni od sredine srpnja do sredine ili kraja kolovoza.