Pretraga

Omiljeni profesor matematike otkriva: Znate li za pravilo 50:30:20? Pogledajte, isplatit će vam se!

A- A+

DONOSE MIROVINSKI FONDOVI

Novo je istraživanje Ekonomskog fakulteta ‘Financijska i mirovinska pismenost studenata Sveučilišta u Zagrebu’ pokazalo da je razina financijske pismenosti gen Z porasla za više od 10% u šest godina. Kada se zaposli, svaki drugi student planira odvojiti određeni dio svoje zarade za dugoročnu štednju jer je smatra bitnom. Kako početi štedjeti i investirati te kako donositi mudre financijske odluke? U ekskluzivnom YouTube serijalu Mit Buster s Tonijem Milunom na ova pitanja odgovara omiljeni profesor matematike generacije Z.

mit buster s tonijem milunom

Mit buster s Tonijem Milunom: Evo zašto je važno početi štedjeti već u dvadesetima – čak i u vrijeme inflacije! | Foto: Mirovinski fondovi

Serijal je na komunikacijskom kanalu Gen Z u mirovini – namijenjenom isključivo najmlađoj potrošačkoj generaciji u svrhu planiranja financijske budućnosti. Dio je to sveobuhvatnog projekta financijskog opismenjavanja Think Fin: Financije za svakoga, koji provodi Udruga mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO.

Svaki drugi student u Hrvatskoj namjerava preuzeti odgovornost za vlastitu financijsku situaciju u mirovini jer će biti sigurniji ako bude osobno više brinuo za mirovinu, pokazalo je istraživanje Financijska i mirovinska pismenost studenata Sveučilišta u Zagrebu 2022. u kojem je sudjelovalo više od 2000 studenata s 31 fakulteta i 3 akademije. Više od 70% studenata zainteresirano je za proširenje financijskog znanja, a osam od deset navodi internet kao najvažniji izvor informacija o financijama.

Toni Milun, profesor matematike na Visokom učilištu Algebra i financijski vloger koji besplatnim lekcijama pomaže učenicima u svladavanju matematike i financijskih pojmova, poručuje: ‘Postoje različiti oblici štednje i svaka osoba treba prepoznati onaj model koji je najprikladniji. U donošenju financijskih odluka dobro je biti kvalitetno informiran i baratati osnovnim financijskim pojmovima i izračunima.’

Kako izračunati postotak? Koliko košta čokolada od 11 kuna nakon što pojeftini 10%? Isplati li se više rok otplate kredita na 3 ili 5 godina? Kako početi štedjeti za mirovinu i dobiti 750 kuna državnih poticaja već kao student?

POGLEDAJ VIDEO MIT BUSTER S TONIJEM MILUNOM: TRI IZRAČUNA KOJA ĆE TI TREBATI CIJELI ŽIVOT

GEN Z U MIROVINI: INVESTIRAJ U BUDUĆEG SEBE

POGLEDAJ VIDEO MIT BUSTER S TONIJEM MILUNOM: 12 TEZA O MIROVINSKOJ ŠTEDNJI

Zašto treba početi planirati budućnost već u dvadesetima? Koliko se iz plaće izdvaja za prvi i drugi mirovinski stup i izdvaja li se odmah iz prve plaće? Jesu li neizvjesna vremena pravo vrijeme za štednju? Toni Milun studentima poručuje: ‘Istražujte, budite hrabri. Mnogi od vas već su na pametan način iskoristili sve ono što pruža internet i naučili mnogo toga što je nama prije dvadesetak godina bilo nedostupno. Samo nastavite tako.’

POGLEDAJ VIDEO MIT BUSTER S TONIJEM MILUNOM: TRI PRAVILA ZA USPJEŠNO UPRAVLJANJE NOVCEM

Toni Milun upozorava na važnost štednje već u dvadesetima jer i najmanji iznos štednje u dugom razdoblju znači ozbiljan novac u budućnosti. ‘Zamislite da ste ulagali po 200 kuna u neki fond koji ulaže na svjetskim tržištima kapitala i da ste to činili svaki mjesec posljednjih 10 godina. Uzmimo za primjer da je prosječan godišnji prinos bio veći od 7%. Kad uzmemo u obzir i naknade uz ukupnu uplatu od 24 tisuće kuna, danas biste raspolagali s više od 32 tisuće kuna’, tumači Toni Milun. Međutim, kako bismo mogli bolje upravljati svojim novcem, najprije trebamo jasno znati na što trošimo. ‘Kako ne bismo trošili izvan svojih mogućnosti, bitno je znati gdje nam novac klizi kroz prste. Na primjer, ja sam sebi napravio u Excelu nekoliko rubrika. Hrana, čokolada, kozmetika, kave… to su biti redci. Stupac su bili dani. Svaki put kada sam nešto potrošio, to bih zabilježio. S druge strane imao sam plan trošenja. Na kraju, ono što je bilo planirano nije imalo veze s realnošću. To mi je pomoglo da vidim gdje mi novac klizi kroz prste.’

POGLEDAJ VIDEO MIT BUSTER S TONIJEM MILUNOM: STVARI KOJE JE DOBRO ZNATI DOK TRAJE INFLACIJA

Što znače ekonomski ciklusi? Zašto dolazi do inflacije? Što se događa kada je prevelika ponuda, a novca premalo za sve proizvode i usluge koje postoje na tržištu? Zašto ovu inflaciju doživljavamo intenzivno? Treba li štedjeti dok traje inflacija? Toni Milun ističe kako su neizvjesna vremena pravi trenutak za početak štednje i investiranja, ali dodaje: ‘Svatko za sebe mora donijeti odluku koliko može štedjeti, ovisno o okolnostima’.


Gen Z: Naše omiljene knjige o novcu

mit buster s tonijem milunom

Foto: PR

Ida (25) završava diplomski sveučilišni studij Financijska i poslovna matematika na PMF-u, Barbara (21) na trećoj je godini FER-a, a Kristijan (24) završava Ekonomski fakultet. Svima im je zajedničko to što – i čitaju i vole financijsku literaturu. Zašto? Kažu kako im pomaže u svakodnevnom donošenju financijskih odluka. ‘Kroz medije i na internetu sam se susretala s raznim ekonomskim pojmovima i informacijama koje nisam u potpunosti shvaćala. Kada sam počela čitati knjige o financijama, lakše sam te informacije shvaćala, interpretirala i formirala različita mišljenja’, rekla je Barbara. Ida je istaknula kako je njezina glavna preporuka ‘Introduction to the Economics and Mathematics of Financial Markets’ jer je sveobuhvatna, ali ipak napisana lako razumljivim rječnikom, a Kristijanu je omiljena financijska knjiga ‘Bogatstvo naroda’ Adama Smitha.

Pročitaj devet knjiga koje su Idi, Barbari i Kristijanu dale znanje koje im je pomoglo da bolje upravljaju novcem!

POGLEDAJ POPIS KNJIGA O NOVCU KOJE PREPORUČUJU STUDENTI

mit buster s tonijem milunom

GEN Z U MIROVINI: INVESTIRAJ U BUDUĆEG SEBE


Kako kupuje Gen Z?

mit buster s tonijem milunom

Foto: PR

Svaki drugi student Sveučilišta u Zagrebu smatra kako je štedljiva osoba, a ovo su njihove potrošačke navike:

• Svaki treći student pažljivo razmatra prije svake kupovine može li si to priuštiti.
• 35% svoje troškove plaća kreditnom ili debitnom karticom kad god je u mogućnosti.
• Jedan od pet studenata razmatra ponude većeg broja financijskih institucija kada bira neki financijski proizvod ili uslugu.

POGLEDAJ I PREUZMI CIJELO ISTRAŽIVANJE O FINANCIJSKIM NAVIKAMA GEN Z


Hej, pazi ovo…

Imaš li 20 godina i odmah počneš svaki mjesec štedjeti 150 kuna u dobrovoljnom mirovinskom fondu, za 42 godine uplatit ćeš ukupno 75.600 kuna. Na osobnom računu mogao bi imati 172.334 kune* ostvari li se očekivani prinos fonda od 3% tijekom svih 42 godine uplate dobrovoljne mirovinske štednje i uz 15% državnih poticaja koje dobivaš na kraju svake godine na ukupno uplaćenu štednju. Prema izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, prinosi dobrovoljnih mirovinskih fondova u 2021. u prosjeku su iznosili od 0,3% do 13,5%, ovisno o fondu, dok je prosječni prinos iznosio 7,1%.** Sve to pokazuje da treba analizirati sve dobrovoljne mirovinske fondove na tržištu koji, kao i obvezni mirovinski fondovi, imaju različite investicijske strategije i prinose.

*Izvor: kalkulator AZ dobrovoljnih mirovinskih fondova; prinosi su informativnog karaktera i nisu garancija prinosa u budućnosti niti procjena odnosno predviđanja dobiti mirovinskog fonda.

**Izvor: HANFA, izvješće za 2021.

GEN Z U MIROVINI: INVESTIRAJ U BUDUĆEG SEBE


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native studija portala srednja.hr i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.