Pretraga

Ova neuništiva lopta učinila je svijet boljim mjestom

A- A+

Mnoga istraživanja su pokazala da je igra jedna od nekoliko najučinkovitijih  terapeutskih aktivnosti, za osobe koje su se suočile ili se suočavaju s određenom vrstom traume, negativnog iskustva i sličnog. Stoga je izrada gotovo neuništivih nogometnih lopti, koju je osmislio Amerikanac Tim Jahingen, inovacija koja je našu planetu učinila malo boljim i zdravijim mjestom. Pogotovo znamo li da za svaku kupljenu ‘neuništivu loptu’, jedna se donira za ugrožena područja svijeta. Tako je do sada distribuirano više od 850 tisuća teško uništivih lopti naziva One World Football u oko 170 zemalja svijeta.

Screenshot: YouTube

Gledajući dokumentarac o djeci koja igraju nogomet s loptama katastrofalne kvalitete i kratkog roka trajanja u vrlo siromašnom Darfouru na zapadu Sudana, Amerikanac Tim Jahingen je odlučio 2010. početi proizvoditi One World Football odnosno teško uništive nogometne lopte.

Izdvojeni članak

Video: Remi Gaillard u dresovima svih reprezentacija za SP izvodi nevjerojatne trikove s loptom

Kada ju jednom nabavite, korist je dugotrajna

Gotovo je nezamislivo u Afganistanu, Sudanu, Keniji, na Haitiju i tako dalje, zamisliti da roditelji nabave i jednu loptu svojoj djeci za igru, a kamoli da svakih nekoliko mjeseci kupuju novu.

Stoga je spomenuti Jahingen, 2010. osim radi zarade, svoje teško uništive lopte odlučio i darivati kroz projekt istog imena kakvo imaju lopte – One World Football.

Tako na svaki kupljenu ‘neuništivu loptu’, a cijena im je 40 dolara, jedna ista takva se donira ugroženim područjima svijeta.

Izdvojeni članak

Strepnja na Savi: Vatrogasci brzom reakcijom spasili nogometnu loptu

Materijal od kojeg se lopta izrađuje sličan je onom od kojeg se izrađuju Crocsice

Neuništiva lopta izrađuje se od posebne pjene, koja je sličan materijal onome od kojeg se prave Crocsice. Zanimljivo da je One World Football testirana na različite načine, pa i na taj da se njome tri dana igrao lav.

No i nakon 72 sata, ova opaka mačka nije uspjela uništiti ovu loptu.

Do sada je preko 850 tisuća One World Footballa distribuirano u više od 167 zemalja svijeta. Pogledajte i prilog o ovom vrlo korisnom predmetu, koji vraća osmijeh na lica djeci u izbjegličkim kampovima, ratom zahvaćenim područjima, mjestima koja su bila na udaru prirodnih katastrofa i drugim ugroženim dijelovima svijeta.