Pretraga

Ova zemlja od iduće godine zabranjuje društvene mreže mlađima od 14 godina

A- A+

Florida je donijela zakonske izmjene kojim zabranjuje profile djece mlađe od 14 godina. Oni sa 14 i 15 trebat će suglasnost roditelja za otvaranje profila. Kompanije koje ne obrišu račune djece navedene dobi mogu biti kažnjene s i do 50.000 dolara. Djeca mlađa od 14 godina bit će spriječena da se pridruže društvenim mrežama u Floridi od iduće godine.

tiktok na mobitelu

Ilustracija: Unsplash

Guverner Floride, republikanac Ron DeSantis, potpisao je zakon koji traži od tvrtki vlasnika društvenih mreža da obrišu račune osoba mlađih od 14 godina. Njima će po novom biti onemogućeno otvaranje profila, a djeca u dobi od 14 i 15 godina trebat će  pristanak roditelja prije nego se prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata, piše news.sky.com.

Tvrtke koje ne obrišu profile djece bit će tužene uime djece te mogu očekivati kaznu i do 50.000. Očekuje se da će propis na Floridi stupiti na snagu od siječnja iduće godine. Republikanac Paul Renner nazvao je ovaj zakon prioritetom, ocjenjujući da mozak djece nije dovoljno razvijen da bi shvatio da ih se ‘uvlači’ u ovisničke tehnologije.

Izdvojeni članak
učenica u sredini, drugi učenici oko nje s mobitelima u rukama pokazuju s prstom u učenicu u sredini i smiju se

Doživjeli ste nasilje na društvenim mrežama? Otvoreno je mjesto gdje možete dobiti pomoć

Materija koja se nalazi na društvenim mrežama u zakonu je opisana kao štetna za djecu, a navodi se i da nedostaje ozbiljnog književnog, umjetničkog, političkog i znanstvenog sadržaja koji bi za maloljetnike imao neku vrijednost. Renner ističe da je svjestan mogućih tužbi tvrtki ‘iste sekunde kada se zakon potpiše’, ali smatra da će ih pobijediti i da ih to neće zaustaviti.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da ovakva politika Floride stvara ‘odobnu iskaznicu za internet’ i stavlja ograničenja na sve stanovnike Floride, bez obzira na njihovu dob.