Pretraga

Ovaj genijalan periodni sustav mogao bi vam biti koristan u pripremi mature iz kemije

A- A+

Jednostavno rečeno, periodni sustav elemenata prikaz je poznatih kemijskih elemenata, koji su složeni po elektronskoj strukturi. Nedavno je dobio četiri nova elementa, ali mnogi od nas su i s već postojećima nedovoljno upoznati. Od velike pomoći takvima, a pogotovo maturantima koji se pripremaju za maturu iz kemije, mogao bi biti TED-ov interaktivni periodni sustav.

Foto: Flickr

Uspjeli smo pronaći najgenijalniji, ili bolje rečeno najpametniji periodni sustav elemenata. Izradio ga je TED-ov tim Periodic Videos, a njegova posebnost leži u tome da klikom na pojedini element pokrećete kratak video koji vas pobliže upoznaje sa značajkama tog elementa.

Izdvojeni članak

Novi elementi i službeno uvršteni u periodni sustav elemenata

Osim značajki, u videima možete vidjeti i razne eksperimente i pokuse s tim elementom. Tako je u videu o vodiku pobliže objašnjen uzrok jedne od najvećih eksplozija u povijest, Černobilske nuklearne elektrane, a zapaljivost vodika prikazana je pomoću eksperimenta s balonom.

Ovom zanimljivom periodnom sustavu, koji vam može poslužiti kao zanimljiva priprema za državnu maturu iz kemije, ili samo za upoznavanje tog predmeta, možete pristupiti putem ove poveznice.

Primjer videa o elementu vodiku pogledajte u nastavku, a nakon što dobro proučite ovaj interaktivni PSE i pogledate sve video zapise, izazivamo vas da riješite naš kviz i provjerite koliko ste toga naučili o periodnom sustavu elemenata.