Pretraga

Ovo je prečac kojeg svaki student treba: Olakšat će vam pisanje seminara

A- A+

Prečac Ctrl+F mogao bi biti vaš najbolji prijatelj kod pisanja seminara ili bilo čega što zahtjeva pregledavanje opširne literature. Radi se o prečacu koji otvara pretraživačku traku unutar nekog tekstualnog dokumenta, u koju se potom može upisati neki određeni pojam za pretragu.

Foto: Unsplash

Zamislite situaciju. Student ste i morate pisati seminar od 8.000 riječi. Rok vam je sutra, odnosno za nekoliko sati jer ste, eto, malo kasnije to počeli raditi, kao i inače. Morate pronaći određene informacije u literaturi, ali vam je to zamorno i na koncu – neefikasno. Upravo tada uskače prečac Ctrl+F koji spašava stvar, a za kojeg mnogi zapravo ni ne znaju.

Radi se, prije svega, o univerzalnom prečacu na tipkovnici koji omogućuje brzo i učinkovito pretraživanje teksta unutar dokumenta, web stranice ili bilo koje druge aplikacije koja podržava tekstualni unos. Pritiskom na tipke Ctrl i F istovremeno, otvara se pretraživačka traka koja omogućava korisniku da unese pojam koji želi pronaći te mu se zatim ističu sve istance tog pojma unutar dokumenta.

Izdvojeni članak
umjetna inteligencija chatgpt

Pitali smo vas koristite li ChatGPT za pisanje seminara i eseja: Dvije trećine ispitanika kaže – da

Dakle, student koji piše neki seminar i pregledava literaturu, može pomoću prečaca Ctrl+F brzo locirati ključne pojmove ili definicije bez potrebe za čitanjem cijelog teksta. Slično se može primijeniti i u raznoraznim skriptama za učenje, pa ako se, primjerice, sjetite u pola noći da ne znate neki pojam važan za ispit, možete na brzinu otvoriti laptop i pogledati o čemu je točno riječ te tako mirnije zaspati.

Naravno, da bi taj prečac funkcionirao pravilno, morate pretražiti pojam točno onako kako piše u literaturi. Ako niste sigurni, uvijek možete pretražiti i korijen riječi, ali će vam se tada vjerojatno pojaviti puno više rezultata.