Pretraga

Patnicima za lajkovima ovo se neće svidjeti: Na Facebook stiže dosad najveća izmjena?

A- A+

Facebook bi uskoro mogao sakriti broj ‘lajkova’ na pojedinim objavama korisnika, vijest je to koja je odjeknula u svijetu tehnologije. Iz kompanije su potvrdili kako testiraju tu opciju, a ideja je zaštiti korisnike od autocenzure.

Foto: Kon Karampelas; Unsplash

Prije nekoliko mjeseci otkriveno je kako Instagram započinje s testiranjem značajke koja bi mogla promijeniti način funkcioniranja društvenih mreža. Riječ je o onemogućavanju vidljivosti broja ‘lajkova’ na objavama, a test se trenutno proširio na korisnike sedam zemalja.

News feed bez prikaza broja ‘lajkova’ sada testira i Facebook u Android aplikaciji, potvrdili su to iz kompanije za portal TechCrunch.

Novost je prva uočila Jane Manchun Wong, koja je i objavila izgled testnog dizajna. Na snimkama zaslona vidljivo je kako ni samom kreatoru objave ukupan broj nije vidljiv, ali on i dalje može pregledati tko je od njegovih virtualnih prijatelja ‘lajkao’ tu istu objavu.

Onemogućavanje vidljivosti broja ‘lajkova’ na Facebook objavama trebalo bi smanjiti slučajeve uspoređivanja korisnika s drugima, što u slučaju ‘nepopularnosti’ objave može uzrokovati osjećaj manje vrijednosti, prenosi TechCrunch. Također, navodi isti izvor, korisnici više ne bi brisali objave samo zato što nisu dobile željeni broj ‘lajkova’.

Podsjetimo za kraj, nakon što je javnost doznala za testiranje ove značajke na Instagramu, iz kompanije su poručili kako uvijek istražuju načine smanjivanja pritiska na korisnike. Drugim riječima, skrivanje broja ‘lajkova’ od pratitelja moglo bi ublažiti i tzv. ‘mentalitet krda’ zbog kojega se ljudi odlučuju ‘lajkati’ sadržaj samo zato što su to isto učinili mnogi drugi.