Pretraga

Pitali smo građane što misle o uvođenju vojne obuke u škole: ‘Mislim da je to jedino normalno’

A- A+

Kako se ovog tjedna ponovno počelo intenzivno pričati o vojnom roku, odnosno o uvođenju neke vrste obvezne vojne obuke, pitali smo građane u Zagrebu što misle o toj ideji. Mlađi su uglavnom bili protiv toga, dok su stariji izjavili kako to nije loša ideja s obzirom na situaciju u svijetu. No, kako će ta vojna obuka koja se možda i uvede u nekoj budućnosti izgledati, to se još ne zna. Neki su izjavili kako bi i pristali na vojnu obuku ako bi bila kratka i ako se ne bi učilo baratati oružjem.

ljudi iz viea koji su dali izjave o vojnoj obuci

Foto: srednja.hr

U javnom prostoru ovog se tjedna naveliko raspravlja o uvođenju nekog oblika vojne obuke. Sve je počelo otkako je saborski zastupnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić zatražio od ministra obrazovanja Radovana Fuchsa i ministra obrane Ivana Anušića uvođenje predmeta kratke vojne obuke barem u srednjoškolske programe.

Nakon toga MORH je i potvrdio kako rade na ‘konceptu kraće osnovne vojne obuke’, ali kako će to točno izgledati i kada bi u praksi moglo zaživjeti još se ne zna. I dok su o toj temi mnogi iz političkog svijeta imali ponešto za reći i davati svoje ideje, mi smo odlučili pitati građane Zagreba što misle o tome.

– Mislim da je to jedino normalno. Zato što moramo uvijek biti spremni. I ne samo u školama, nego ovo što je predloženo, barem 30 dana služenja nekog vojnog roka, upoznavanja s naoružanjem i mislim da je to jako pametno. Da nismo imali obuku u onoj državi, teško da bismo ovaj rat dobili, vjerujte mi, jer ono iskustvo je značilo jako puno, rekao nam je jedan stariji sugovornik.

Mlađi su uglavnom bili protiv toga, dok su stariji izjavili kako to nije loša ideja s obzirom na situaciju u svijetu.

– Ako će biti kratko, ako će biti obuhvatno, da nekakve vrijednosti se nauče, možda ne da se nauče služiti oružjem, ali možda radom i funkcioniranjem u nekakvim novim okolinama, zašto ne? Ali sve više od toga, ne. Malo i da je korisno, komentirao je mladić kojeg smo sreli na Trgu bana Josipa Jelačića.

Što su nam još građani rekli i kako je izgledala obuka u školama prije, pogledajte u videu u tekstu. Ako želite i vi izraziti svoje mišljenje o ovoj temi, možete to učiniti sudjelovanjem u našoj anketi koja se nalazi niže.

Treba li u škole uvesti kratku vojnu obuku?