Pretraga

Pitali smo vas koristite li Android ili iPhone: ‘Jedino na čemu im zavidim je kamera’

A- A+

Potaknuti stalnom kavgom između Android i iPhone korisnika, odlučili smo vas upitati u anketi kakav vi mobitel koristite. Sudjelovalo je 892 naša čitatelja, od kojih ipak većina radije bira Android uređaj.

djevojka tipka na mobitel

Foto: Unsplash

Neki kažu ‘jednom iPhone, uvijek iPhone’, dok drugi pak smatraju da je Samsung ‘majka’ svih mobitela.

No, sudeći prema rezultatima naše ankete u kojoj smo vas upitali kakav mobitel koristite, čini se da ima više ovih kojima iPhone i nije baš omiljen izbor. Naime, 601 ispitanik rekao je da koristi Android, dok ih je 292 označilo da koristi iPhone.

Koristite li iPhone ili Android mobitel?

Riječ je, dakle, o poprilično velikoj razlici, no ako se u obzir uzme činjenica da Apple nudi mali izbor uređaja koji su mnogima ipak izvan budžeta, rezultati i nisu toliko neobični. Kako bi vjerodostojnije prikazali rezultate, razgovarali smo i s nekim našim čitateljima.

iPhone je jednostavan za korištenje

Student na VERN-u, Martin, ponosni je iPhone korisnik. Prvi iPhone bio mu je iPhone 3, a trenutno koristi iPhone 12 Pro Max. Promijenio je, kako kaže, čak 11 modela.

– Volim iPhone jer ih i moja obitelj voli zbog laganog korištenja i prijenosa podataka. Kod Androida je cool što se više mogu prilagoditi korisniku, ali iPhone je jednostavno gas, kaže Martin.

Ljubitelj iPhonea je i Ivo, student na Fakultetu političkih znanosti, koji kao prednost također ističe jednostavnost korištenja.

– Na iPhoneu sam od prošle godine, do tada sam bio isključivo na Androidu i mogu reći da mu se više nikada neću vratiti. iPhone se lakše koristi, brži je, bolja je kamera, a i estetski je ugodniji, objašnjava Ivo.

Izdvojeni članak

Procurio novi iPhone 14: Stižu promjene u dizajnu i bolja kamera, evo kako će izgledati

Može se pohvaliti i kamerom

Istaknuo je da protiv Android korisnika nema ništa, osim onih koji ga koriste poslovno na društvenim mrežama, jer, kako tvrdi, njihove objave izgledaju dosta loše.

Kameru iPhonea pohvalila je i Petra s FPZG-a, navodeći da ju nerviraju osobe koje pljuju po Appleu, pa onda nju traže da ih fotografira jer je ‘njena kamera bolja’.

– Na prošlim Android mobitelima uvijek bi mi ponestalo memorije i jednostavno nisam bila zadovoljna kvalitetom, pa sam zato prešla na iPhone, navodi Petra.

Kad je riječ o onima s Android mobitelima, situacija je nešto drugačija. Kvaliteta kamere se ne spominje, ali spominje se veća prilagodljivost i manja cijena.

Ne treba generalizirati, ali…

– Android koristim od osnovne škole i naviknuo sam se na njega. Korištenje Androida puno je slobodnije, veći je izbor aplikacija i može se lakše prilagoditi, smatra Josip s FPZG-a.

O iPhone korisnicima nema specijalno mišljenje. Generalizirati se može, ali kako kaže Josip, to ne bi bilo ispravno. S druge strane, njegova kolegica Veronika tvrdi da su iPhone korisnici izrazito ‘oštri’.

– Ako kažeš iPhone korisnima nešto protiv iPhonea, odmah skoče na tebe kao da si počinio neke ogromne zločine, napominje Veronika.

Izdvojeni članak

Novi mobitel na domaćem tržištu: Idealan je za kreatore na društvenim mrežama, a cijena mu je pristupačna

Baterija na iPhoneu ‘kiksa’

Ona, naime, cijeli život koristi Samsung mobitele te kaže da joj se kod iPhonea ne sviđa to što se sve mora kupiti posebno i što zdravlje baterije nakon dvije godine korištenja nije idealno.

– Jedino na čemu zavidim iPhone korisnicima je kamera, zaključuje Veronika.

Ipak, jedna Android korisnica, Doris, smatra da je i Android poprilično jednostavan za korištenje, pogotovo za one koji nisu veliki znalci o mobitelima i sustavima.

– Tijekom osnovne i srednje, iPhone korisnici često su se hvalili svojim mobitelima i doimali su se umišljenima, prisjeća se Doris.