Pretraga

Pitate se što gledati danas? Četiri mjuzikla koji će vas oduševiti

A- A+

Pronaći dobar film za gledati jest pravo umijeće – pogotovo kada je u pitanju gađanje raspoloženja. Idealno je kada se dogodi da svi žele gledati dramu ili da su svi za neku komediju, no što kada se ne možete dogovoriti? Onda je vrijeme za mjuzikl!

foto: Pexels; JESHOOTS.com

Ima nešto posebno u mjuziklu – osim što ih je moćno gledati uživo, u ovo vrijeme pandemije, apsolutno nam odgovara i gledati ih iz udobnosti vlastitoga doma. Štoviše, u ovakvim uvjetima, možete bez problema i srama pjevati i plesati kada na red dođu vaše omiljene pjesme. I nemojte ni pokušavati reći da ne pjevate uz film…

Za razliku od ostalih filmova, mjuzikle možete u potpunosti doživjeti tek onda kada ih pogledate nekoliko puta. Dok naučite sve pjesme i koreografije, treba proći neko vrijeme – a  tek tada možete u potpunosti uživati u svemu što se događa. Stoga, potrebno je već danas početi s vježbama!

Postoji mali milijun mjuzikla, ali najbolji su oni čije pjesme su postale poznatije od samih filmova. Tako možete privući i one koji još nisu poznali svu ljepotu mjuzikla. Namamite ih s poznatim pjesmama, a zatim ih oduševite s produkcijom, plesnim numerama i dramatičnim solo trenucima. Donosimo najbolje od najboljeg!

Izdvojeni članak

Epizoda vam sigurno neće ponestati: Pet serija koje se prikazuju dulje od desetljeća

Briljantin

Ovaj film iz sedamdesetih je možda i najpoznatiji teen mjuzikl, a svakako je onaj koji je proslavio Johna Travoltu i Oliviju Newton. Ljubav između glavnog frajera u školi i nove, tihe djevojke, je postala tako stereotip za sve daljnje filmove, no rijetko koji je uspio koliko ovaj projekt.

Naglasak je svakako na pjesmama, a najbolje su You’re The One That I Want, u kojoj vidimo kako se oboje odluče prilagoditi drugome kako bi mogli biti zajedno, ili Summer Nights koja opisuje idealno ljeto. Uskoro dolazi i ljeto 2021. godine, a rijetko tko bi mogao reći da ne želi ljeto opisano u toj pjesmi!

High School Musical (1, 2 i 3)

Najpoznatiji mjuzikl o životu u srednjoj školi, i onaj koji je mnogima postavio nerealna očekivanja za srednjoškolske iskustvo, kao i serijal koji nam je donio neke od najvećih zvijezda današnjice – High School Musical. I dok ćete ga danas vjerojatno gledati s nekim ironičnim pogledom na cijeli film, ne možete reći da nisu imali odlične pjesme.

We’re All In This Together je vrlo često dio memesa u kojima je tema zajedništvo, a iconic ples koji izvode za numeru je također nešto što biste morali naučiti (ako ga već ne znate). Uz ovu pjesmu, svakako je Fabulous nešto što morate poslušati, ali vrhunac koreografije i pretjerivanja ćete pronaći u pjesmi Bet On It iz drugog djela. Svakako, morate pogledati sva tri.

Chicago

Nešto mračniji pogled na mjuzikle donosi Chicago, koji je i nešto ozbiljniji. Radnja je smještena u vrijeme ludih dvadesetih i prohibicije (čeka li i nas nešto slično?), a u fokusu su kriminalci i njihovi zločini. Iako zvuči jako morbidno, ustvari je riječ o jednom od najizvođenijih mjuzikla, kao i o jednom od najuspješnijih ekranizacija.

Među pjesmama koje će vas oduševit će se sasvim sigurno naći i Cell Block Tango, koju većinom izvodi Catherine Zeta Jones. O teškoj temi pjevaju na jedan vrlo zanimljiv način, čineći ju tako prihvatljivu javnosti, pa i vama.

Mamma Mia 1 i 2

Za sam kraj smo ostavili mjuzikl koji se dijelom snimao i u Hrvatskoj – naravno, riječ je o Mamma Mia serijalu. Teško je odlučiti koji je dio bolji, a sasvim sigurno je to zasluga i odličnih pjesama. Rijetko tko će reći da mu ne odgovaraju pjesme legendarne grupe Abba, ali čak da netko to i kaže – promijenit će mišljenje zbog ovih filmova.

Svakako će vas taknuti izvedba pjesme Mamma Mia, koju imate u oba filma, ali osim tih, u prvom se ističe emotivna The Winner Takes It All, dok je u drugom Andante, Andante ona koja se mnogih dojmila.