Pretraga

Pjevači koji zvuče kao pjevačice

A- A+

Koliko ste puta slušali neku pjesmu i bili uvjereni da ju pjeva ženski vokal, a na kraju se pokazalo da ste u krivu? Najviši muški glas u klasičnom pjevanju je tenor, a dobio je naziv od latinske riječi tenere što znači držati. Pjevači glas mogu vježbati poput sportaša, a gotovo svako tko može govoriti može i pjevati budući da su mnogi segmenti pjevanja izvedenica od govora.

U glazbi su mnoge neobične stvari dopuštene, pa katkada i poželjne. Tako rock bendovi često imaju pjevača s hrapavim glasom, koji se bolje uklapa u svirku nego što bi školovani pjevački glas. S druge strane neki pjevači su se proslavili svojim, uvjetno rečeno feminiziranim glasom. Uglavnom takve frekvencije doseže tenor odnosno najviši muški glas.

Thomas Anders i Dieter Bohlen (Modern Talking)

Njemački gitarističko – pijanistički duo, ali i pjevački duet. Poput sunarodnjaka iz Berlina The Scorpionsa, gotovo sve svoje pjesme izvodili su na engleskom jeziku. Postojali su svega osam godina u dva navrata, ali su bili vrlo produktivni te izdali u tom vremenu 12 albuma. Hitovi ovog dvojca su ‘You’re My Heart, You’re My Soul’, ‘You Can Win If You Want’, ‘Cheri, Cheri Lady’ i drugi.

Izdvojeni članak

Najgledaniji glazbeni spotovi u 2012. godini

Justin Timberlake

Američki je 32-godišnji pjevač. Dio karijere proveo je u boy bendu N’Sync iz kojeg je izašao s mišlju da može biti uspješniji kao solist. I uspjelo mu je na kraju. Postao je jedan od komercijalno najuspješnijih izvođača u prvom desetljeću novog milenija. Objavio je dva solo albuma, a treći mu izlazi sutra. Njegov glas također doseže ‘ženske visine’.

Neil Francis Tennant (Pet Shop Boys)

Ovaj engleski dvojac čine Neil Francis Tennant i Chris Love, a glazbeni izričaj im je sličan kao u Modern Talkinga odnosno electropop. Bend je prodao više oko 50 milijuna nosača zvuka u 22 godišnjoj karijeri. Pet Shop Boys su time i najuspješniji duo u povijesti Ujedinjenog kraljevstva te su kao takvi upisani i u Guinessovu knjigu rekorda. Pjesme poput ‘Always On My Mind’, ‘West End Girls’, ‘Heart’ postale su klasici.

James Blunt

Engleski pjevač i bivši vojni činovnik. Njegov prvi album ‘Back to Bedlam’ iz 2005. godine s hitovima ‘You’re Beautifull’ i ‘Goodby My Lover’ vinuo ga je u visine. Njegova glazba kombinacija je popa, soft rocka i folka. Dosada je prodao oko 18 milijuna nosača zvuka, izdavši tri albuma.

Chris Brown

Mlada američka pop zvijezda koja u svojoj glazbi ima spoj popa, R&B-a, hip – hopa i dancea. Već je s 15 godina stupio na scenu, a s 16 snimio prvi album. Glumio je u nekoliko filmova i serija, međutim uz glazbu, najpoznatiji je po svojoj kontroverznoj vezi s Rihannom. Kao dječak je pjevao u crkvenom zboru te nastupao na glazbenim talent emisijama. Snimio je šest nosača zvuka do sada.

Adam Levine (Maroon 5)

Ovaj bend dolazi iz Los Angelesa, a oformili su se još u srednjoj školi. Prvotni naziv im je bio Kara’s Flowers te su pod tim imenom izdali album 1997. godine. Međutim svjetski popularni su postali tek nakon izdavanja albuma Songs About Jane 2002. godine, s hitovima ‘This Love’ i ‘She Will Be Loved’. Od tada im je karijera u uzlaznoj putanji te su se afirmirali kao jedan od eminentnijih američkih pop – rock bendova u posljednjem desetljeću. Adamov glas pak vrlo je neobičan te su njegove izvedbe u iznimno visokom tonalitetu.