Pretraga

Pobuna u Južnoj Koreji: zakonom zabranili videoigre poslije ponoći!

A- A+

kotaku.com

Južna Koreja proteklog je vikenda usvojila zakon kojim mlađima od 16 godina ukidaju mogućnost igranja videoigara nakon ponoći! “Shutdown zakon” podigao je veliku buru nezadovoljstva među mladim ali i starijim gajmerima, koji se u Južnoj Koreji broje u milijunima.

Državne institucije brane se rezultatima istraživanja NIA-e (National Information Society Agency), koji pokazuju kako je oko 8% ukupne populacije koja spada u starosnu grupu od 9 do 39 godina ovisno o internetu, dok se najveći postotak ovisnika nalazi u dobnoj skupini od 9 do 12 godina, njih čak 14%. Možda vam se ovi postotci i ne čine strašni, no nemojte zaboraviti da Južna Koreja ima tek nešto manje od 50 milijuna stanovnika.

“Shutdown zakon” podignuo je veliku prašinu prvenstveno iz razloga što je Južna Koreja poznata kao jedna od najbogatijih svjetskih online gejming kultura. U glavnom gradu Seoulu, ali i u manjim gradovima, na svakom ćete koraku naići na Internet caffe, prepun gejmera koji umreženi uživaju u omiljenoj videoigri. Najveće južnokorejske korporacije sponzori su brojnih turnira, na kojima se publika broji u desetcima, ponekad i stotinama tisuća. Najbolji profesionalni gejmeri uživaju status celebritya, a tjelesni čuvari štite ih od pomahnitalih fanova. Nekoliko televizijskih programa 24 sata dnevno emitiraju program vezan isključivo za najpopularnije videoigre. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je ovaj zakon dočekan na nož.

Gejmeri tvrde da ovaj zakon neće spriječiti najmlađe da igraju nakon ponoći, jer su oni već izradili online račune popunjene podacima njihovih roditelja, čime izbjegavaju zabranu. Ističu i kako se ovim zakonom zadire u privatnost svake obitelji, jer je pravo roditelja, a ne vlade, da odredi valstitom djetetu koliko vremena dnevno smije igrati videoigre. Treba reći kako južnokorejskim gejmerima iz sata u sat stiže podrška iz svih dijelova svijeta, pa se slobodno može reći kako se svjetska gejming zajednica digla na noge. Ostaje tek vidjeti hoće li se južnokorejska vlada slomiti pod pritiskom brojnih nezadovoljnika, ili će ostati ustrajna u pokušaju smanjenja ovisnosti najmlađih o internetu.