Pretraga

Podaci pokazuju: 17 posto mladih u Hrvatskoj probalo je marihuanu u prvom srednje

A- A+

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, rekla je u emisiji Studio 4 na HRT-u da se upotreba marihuane u prvom razredu srednje škole, smanjila za oko 12 posto.

Foto: Unsplash

Uz alkohol, marihuana je mladima omiljena droga, ponajviše zbog subkulture koja okružuje pušenje trave, ali i činjenice da se vrlo lako može nabaviti.

17 posto mladih u prvom srednje probalo marihuanu

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je u emisiji Studio 4 na HRT-u da se prema najnovijim podacima, konzumacija marihuane u prvom razredu srednje škole smanjila za oko 12 posto.

Uz to, kaže da je po prvi puta broj djevojaka i mladića gotovo izjednačen glede konzumiranja.

– Od 45 zemalja koje su uključene u ovo istraživanje, samo Slovenija i Hrvatska do sada su provele anketiranje među učenicima. Istraživanja govore kako je 17 posto mladih u prvom razredu srednje škole probalo marihuanu. Najmlađa osoba koja se liječi ima 16 ili 17 godina, rekla je Pavić Šimetin.

Izdvojeni članak

Uhićeni 18-godišnji dileri u Osijeku, prodavali speed i marihuanu

Heroin više nije ‘in’

Zanimljiva je činjenica kako novi podaci o zlouporabi droga u Hrvatskoj, koji se inače odnose na podatke o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, pokazuju smanjenje od 20-ak posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Razlog tome je, navodi Pavić Šimetin, promjena vrsta droga koje dominiraju među ovisnicima.

– Nove psihoaktivne tvari koje su sada aktualne među mladima (kanabis, kokain i amfetamin), ne stvaraju ovisnosti koje zahtijevaju brzo javljanje liječniku i dugotrajni ostanak u tretmanu kao što to čini heroinska ovisnost, zaključuje zamjenica ravnatelja HZJZ-a.