Pretraga

Pop punk groznica

A- A+

www.exclaim.ca

Pop punk je glazbeni žanr koji spaja elemente pop i punk rock glazbe. Spaja pop melodiju s brzim punk tempom i glasnom gitarom. Nije točno poznat podatak kada se prvi put koristio termin pop punka, ali se zadržala misao kako svoje početke ima u 1970-ima. 

Rana upotreba pop punka potaknuta je člankom iz New York Timesa 1977. godine. Prvi značajniji komercijalni uspjeh u ovom hibridnom žanru sredinom 90-ih postižu kalifornijske grupe Green Day i The Offspring. Ubrzo nakon njih na scenu dolazi Blink-182 koji je zadržao status najpopularnije skupine pop punka. Ubrzo se proširila groznica hibridnog žanra na veliki broj obožavatelja diljem svijeta. 

Green Day

Grupu su osnovali 1987. godine vokalist i gitarist Billie Joe Armstrong i vokalist i bas gitarist Mike Dirnt. Početni naziv grupe je bio Sweet Children. 1988. godine priključio im se John Kiffmeyer kojega 1990. godine zamijenjuje Tre Cool i ubrzo mijenjaju ime u Green Day. Do danas su izdali osam albuma, a posebnu su slavu stekli 2004.godine izdavanjem  albuma “American Idiot”. Kao što je slučaj sa svim slavnim osobama, tako je i Green Day bio izložen raznim tračevima. Najgori slučaj je bio kad se proširila priča da su Billie i Mike homoseksualci i da su u tajnoj vezi.

The Offspring

Dexter Holland i Gref Kriesel osnovali su 1984.godine grupu pod imenom Manic Subsidal, a nakon proširenja sastava 1985. godine mijenjaju ime u The Offspring. U zadnjem sastavu su, uz Hollanda i Kriesela, Noodles i Pete Parada. Izdali su osam albuma i pamte se kao jedan od najprodavanijih sastava svih vremena ovog žanru.

Blink -182

Blink-182 je pop punk bend koji su osnovali 1992.godinr Mar Hoppus, Tom DeLonge i Scott Raynor. Travis Barker, koji je u aktualnoj postavi, 1998.godine mijenja Raynora. Nakon DeLongeovog odlaska 2005.godine bend je uzeo pauzu sve do 2009.godine kad su se reformirali. Zadnji šesti album “Neighboorhoods” izdali su prošle godine.

Simple Plan

Ova kanadska grupa osnovana je 1993.godine pod imenom Reset, a 1998.godine mijenjaju naziv u Simple Plan. Zanimljiv je podatak od kud im inspiracije za novo ime. Svi članovi su imali jednostavan plan o izbjegavanju zaposlenja u McDonaldsu ili sličnim fast food lancima i tako im je palo na pamet iskoristiti taj plan u svrhu preimenovanja grupe.  Do danas su izdali četiri studijska i tri live albuma. U grupi su Jeff Stinco, Chuck Comeau, Pierre Bouvier, Sebastien Lefebvre i David Desrosiers.

Fall Out Boy

Američku pop punk grupu osnovali su prijatelji Wentz i Trohman 2001.godine. Osim što se smatraju pop punk grupom, mnogi ih svrstavaju i u pop rock i emo grupu. Do danas su izdali pet studijskih albuma, a ostvarili su brojne suradnje s drugim svjetski poznatim izvođačima kao što su Jay-Z, Elton John i Timbaland. U trenunom su sastavu Patrick Stump, Pete Wentz, Joe Trohman i Andy Hurley.