Pretraga

Povećava se minimalna studentska satnica: ‘I dalje ćemo se morati snalaziti na razne načine’

A- A+

Ovoga je mjeseca objavljeno da studente sljedeće godine očekuje povećanje minimalne satnice s 29,30 kuna na 33 kune, odnosno 4,38 eura. Budući da ‘hara’ opće povećanje cijena i inflacija, odlučili smo pitati studente smatraju li da će veći minimalac biti dostojan za život.

erasmus, euri, novac, euro

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je nedavno da će minimalna studentska satnica u 2023. godini iznositi 4,38 eura, odnosno 33 kune (prema službenom tečaju konverzije). Ako se u obzir uzme činjenica da je trenutni studentski minimalac 29,30 kuna, riječ je o zaista značajnom skoku, kojeg će mnogi studenti pozdraviti.

Satnica teško dostatna današnjem životnom standardu

Ipak, inflacija i ‘klimava’ geopolitička situacija u Europi uzela je maha, pa su cijene života vrtoglavo porasle. Iz tog se razloga nekima čini kako satnica od 33 kune, neće biti dovoljna za pokriti troškove života i studiranja, pa kako bi saznali što o tome studenti misle, odlučili smo ih upitati. Evo što su nam rekli.

– Mislim da ova nova satnica uz sav rast cijena teško može biti dostatna današnjem životnom standardu. Studenti će se i dalje morati snalaziti na razne načine, pogotovo u vezi prehrane, jer se menzama više ne može vjerovati, smatra Mihael, student na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Dodao je kako bi minimalna satnica trebala biti barem pet eura, a s njim se složio i njegov kolega Josip, navodeći da je riječ o velikom skoku, no da bi se plaća trebala povećati apsolutno svima na domaćem tržištu rada.

Izdvojeni članak
studentski ugovor

Ministar donio odluku: Evo kolika je minimalna studentska satnica u 2023. godini

‘Ali kada se prisjetim prošlosti…’

S druge strane, Nika s FPZG-a, kaže da je nova satnica i više nego rpihvatljiva, pogotovo kada se sjeti da je na prvom studentskom poslu primala 25 kuna po satu, a njena starija sestra svega 20 kuna na sat.

– Sve je skuplje sada, ali kada se prisjetim prošlosti, smatram da je nova satnica svaki okej. Vjerujem i da će povećanje satnice osjetiti i oni studenti koji već sad rade za 35 kuna, tako da se nitko ne mora brinuti. Ako posao ima mogućnost rada navečer, nedjeljom i praznicima, lijepo će se moći zaraditi, objašnjava Nika.

Andrija, student kineziologije na KIF-u, smatra da sve ovisi o tome u kakvoj je poziciji student. Na primjer, ako student živi s roditeljima i ne treba ništa platiti, poput režija, hrane i slično, onda će mu satnica od 33 kune biti i više nego dovoljna.

Ako se student sam financira, nije dovoljno

Međutim, ako student mora platiti stan ili dom, hranu te ima još nekakve tekuće troškove, tvrdi da će tih 33 kune biti malo tijesno, odnosno da će se trebati paziti gdje i kako se troši. Pogotovo ako se u obzir uzme da većina studenata ne može raditi full time zbog fakultetskih obaveza.

Slično razmišlja i Ana, studentica na FFZG-u, navodeći da je najveći problem to što se na većini poslova stavlja minimalna satnica, čak i kada posao u stavrnosti ‘zaslužuje’ veću satnicu.

– Realna je situacija da je satnica od 33 kune dosta velika, no ako se studenti samostalno financiraju, što je čest slučaj, to nije dovoljno. Vjerujem da je u tim slučajevima potrebnija viša satnica, zaključuje Ana.

Podsjetimo, povećanje minimalne studentske satnice dolazi nakon što je minimalna plaća u Hrvatskoj za 2023. povećana s 3.750 kuna neto na 4.219 kuna, odnosno 560 eura, dok je bruto iznos minimalne plaće u 2023. godini 700 eura. Naime, Zakonom o obavljanju studentskih poslova propisano je da se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

O kojem je točno procesu riječ, pokazali smo u našem videu na TikToku kojeg možete pogledati u nastavku.

@srednja_hr Od 2023. raste minimalna studentska satnica! Objasnili smo kako se izračunava i koliko možete zaraditi preko tjedna, vikendom i blagdanima! #srednjahr #studenti #studentskasatnica #posao #studentskiposao #hrvatska #faks ♬ Monkeys Spinning Monkeys (Piano) – BANG IA