Pretraga

Poznati hrvatski faks razvija svoj satelit: Lansiranje je predviđeno za 2024. godinu

A- A+

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu razvija svoj satelit koji će se lansirati u orbitu 2024. godine. Ako sve prođe po planu, tamo će se zadržati dvije i pol godine, odnosno dok ne izgori.

FER

Foto: FER

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), razvija svoj satelit koji će se lansirati u orbitu 2024. godine. Radno ime satelita je FERSat, ali taj se naziv također odnosi i na sve razvojne aktivnosti na fakultetu koje su vezane uz njegovo lansiranje.

Voditelj FERSat projekta i izvanredni profesor na Zavodu za komunikacije i svemirske tehnologije FER-a, Dubravko Babić, otkrio nam je malo više o ovom impresivnom pothvatu koji će dovesti hrvatski satelit u orbitu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ovo je legendarno: Omiljeni profesor s FER-a snimio rap pjesmu za predavanje

Mladi se mogu usmjeriti na novu industriju

Kako kaže Babić, u Hrvatskoj ima više institucija koje rade na izradi nanosatelita, a to je jako dobro jer se tako mladi studenti prirodnih i tehničkih znanosti mogu usmjeriti na jednu novu, brzorastuću industriju.

– Ukupni trošak kupovine ili izrade te slanja u svemir nanosatelita, ovisi o njegovoj veličini i složenosti. Najjednostavnija je opcija format CubeSat veličine 1U, koji ima volumen jedne litre i maksimalnu masu od 1,33 kilograma. Cijena takve satelitske platforme je 100.000 eura, a cijena lansiranje nešto manje od 100.000 eura, objašnjava Babić.

3D printani model FERSata. Foto: Dubravko Babić/FER

To, naime, ne uključuje izradu tereta čija cijena jako ovisi o tome što se sa satelitom želi postići. Primjerice, ako je cilj samo staviti kameru na satelit, Babić navodi da se to može napraviti s oko 10.000 eura, ali cijena se naravno značajno povećava ako se namjerava demonstrirati tehnologija ili napraviti neki znanstveni doprinos mjerenjima.

FERSat će izgoriti u padu

– Procjena je da će FERSat biti u orbiti oko dvije i pol godine. Na visini od 500 kilometara, gdje ga je plan staviti, satelit putuje pasivno na brzini od oko 26.000 kilometara na sat. Iako je na toj visini atmosfera jako rijetka, putovanje kroz atmosferu postepeno usporava satelit i on postepeno pada prema zemlji, rekao je Babić.

To će padanje, ističe Babić, vremenom postati tako brzo da će trenje prolaska kroz Zemljinu atmosferu zagrijati satelit i on će izgoriti u padu.

– FER-ov cilj je obrazovati inženjere da mogu sudjelovati u svjetskoj svemirskoj industriji, napraviti karijere i doprinijeti znanosti u ovom fascinantnom području. To znači da FER i sam treba doprinijeti tehnologiji i znanosti u ovom području. To je točno ono što radimo, navodi Babić.

‘Svemir je postao dostupan za sveučilišta i mala poduzeća’

Dokaz da FER ozbiljno cilja na ovo područje, upravo je činjenica da studentima nude razne kolegije vezane za svemirsku tehnologiju. Na koncu, Babić kaže da je tu mogućnost sudjelovanja u FERSat programu, gdje studenti mogu steći iskustvo sa softverom i hardverom koji se pojavljuje na satelitu.

Studenti mjere spektre različitih izvora javne rasvjete i rade analizu. Foto: Dubravko Babić/FER

– Svemir je postao dostupan za sveučilišta i mala poduzeća u posljednjih dva desetljeća, a time i jedno vrlo zanimljivo područje za veliki spektar tehničkih i znanstvenih aktivnosti, smatra profesor dodajući da je sudjelovanje na FERSat projektu dobro iskustvo za buduće inženjere.

S druge strane, Babić kaže da će u takvim područjima biti posla, jer već postoji nekoliko hrvatskih start-up tvrtki čiji je poslovni plan vezan uz svemir.