Pretraga

Poznati televizijski voditelj u srednjoj je više puta dobio ukor: ‘Zašarali smo školu sprejevima’

‘Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba’, govorili bi naši roditelji, bake i djedovi. Nekome je škola bila tlaka, a neki od nas bi se drage volje vratili u svoj razred i sve ponovno proživjeli. Upravo smo to prošlo ljeto napravili s našim poznatim osobama iz svijeta obrazovanja, medija i politike – vratili smo ih u srednju školu. Ovog ljeta nastavljamo s našim serijalom, a prva osoba koja je otkrila kakav je učenik bila je naš radijski i televizijski voditelj – Aleksandar Stanković.

Aleksandar Stanković u srednjoj školi

Foto: Aleksandar Stanković u srednjoj školi | Privatna arhiva

Dok je on išao u srednju školu bilo je ‘cool’ ići na Cibonine utakmice i gledati seriju ‘Sivi dom’. Sebe je doživljavao breakdancerom i pomalo vandalom, a danas ga skoro svake nedjelje u godini, točno u dva sata popodne, gledamo na malim ekranima. U nastavku našeg ljetnog serijala ‘Povratak u srednju‘ svoju priču ispričao nam je radijski i televizijski voditelj – Aleksandar Stanković.

– Već sam u 7. razredu osnovne znao da želim ići na Pravni fakultet i Centar za Upravu i pravosuđe je bio logičan izbor. Prošao sam i na Pedagoškoj, ali nije bilo potrebe da je upisujem. Prvog dana srednje škole u Centru nisam nikoga znao jer sam svježe došao iz Karlovca, govori nam Stanković.

Izdvojeni članak

Toni Milun u srednjoj je iz matematike imao – trojku! ‘Ukupni prosjek mi je uvijek bio između 3,5 i 4,0’

‘Razrednica je zbog mog odijevanja ponekad znala i moju mamu zvati u školu’

Tijekom tinejdžerskih dana htio se, kao i većina mladih u tim godinama, izdvajati odjećom, ali i ponašanjem.

– Sjećam se da sam ponosno nosio neke tenisice koje sam sam oslikao jer sam sebe u to vrijeme doživljavao breakdancerom. Oduvijek sam u sebi imao nešto egzibicionističko. Što se odjeće tiče, razrednica je zbog mog ekscentričnog odijevanja ponekad znala i moju mamu zvati u školu da me dovede u red, ispričao je Stanković.

Osim što je bio buntovan u pogledu odijevanja, bio je buntovan i duhom, a to dokazuje situacija kada je njegov razred trebao ići na maturalac.

– U 4. srednje nisu nas pustili na maturalac u Španjolsku pa smo pomalo vandalski školu zašarali sa sprejevima i napisali ‘Viva España’. Zbog toga nas je pedagog zaključao u jedan razred da bi Marin Ivanović, koji je danas odvjetnik, provalio u taj razred i pustio nas van. Na kraju smo ipak išli u Španjolsku, otkrio je Stanković.

Foto: Aleksandar Stanković u srednjoj školi | Privatna arhiva

‘Nadam se da mi je oprostio’

Tijekom srednje škole nije bio žrtva maltretiranja od strane vršnjaka, tako da bi se, kako nam je rekao, vrlo rado vratio u to razdoblje koje mu je bilo jako lijepo iskustvo.

– U srednjoj sam stekao najbolje prijatelje u životu. Nitko me nije maltretirao, ali sam ja jedno godinu dana gnjavio svog danas najboljeg prijatelja. Nadam se da mi je oprostio, istaknuo je Stanković.

Bio je, kako kaže, dobar učenik. Volio je čitati, tako da problema s lektirom nije imao. Snalazio se kako je znao i umio da prođe što bolje, a kada se moglo, onda je i prepisivao. No, na ljubavnom putu nije mu sve išlo baš glatko.

– Moje srednjoškolske ljubavi su uglavnom bile nesretne. Tada sam se prvi put ‘filmski’ ljubio. Međutim, cura me je vukla za nos želeći učiniti ljubomornim jednog perspektivnog mladog košarkaša koji je s nama išao u školu, objasnio nam je Stanković.

Izdvojeni članak

[FOTO] Aleksandar Stanković nekada davno kao student… i s kosom

‘Sjećam se da je bio Zadar i da je u igri bilo vino’

Iako svoje prvo pijanstvo nije doživio u srednjoj, već u osnovnoj školi, najveće pijanstvo ipak je doživio kao srednjoškolac.

– Pjevao sam u zboru i obično su višednevna putovanja služila za ispitivanje granica u koječemu pa i u piću. Sjećam se da je bio Zadar i da je u igri bilo vino, a što je nakon toga bilo možda bolje da zadržim za sebe, rekao je Stanković.

S većinom profesora se dobro slagao, ali, kako kaže, bio je poprilično ‘nestašan’ učenik.

– Znalo je tu biti i ukora i dugih razgovora u četiri oka s autoritetima. Jednom sam glupim ponašanjem za vrijeme sata toliko iznervirao profesoricu da je prekinula sat, otišla po razrednicu, a ova je pak odmah zvala majku, ispričao nam je Stanković.

Foto: Aleksandar Stanković u srednjoj školi | Privatna arhiva

 

Izdvojeni članak

[Obvezno štivo] Aleksandar Stanković preporučuje pet knjiga koje biste svakako trebali pročitati

Profesor Informatike je za vrijeme sata ispunjavao loto listiće

Bilo je i profesora koji su na svoj način bili ‘osebujni’, ali naš televizijski voditelj nikada neće zaboraviti svog profesora iz Informatike.

– On nije znao upaliti kompjuter. Na početku svakog sata poslao bi nekoga da kupi časopis Bug pa je onda netko iz razreda na glas čitao taj časopis, a profesor je za to vrijeme ispunjavao loto listiće ili obavljao neke privatne poslove, izjavio je Stanković.

Sebe kao srednjoškolca opisao je kao vjernog školskog kolegu i prijatelja, kao iskrenog druga koji drži datu riječ. A da je ovaj opis istinit govori činjenica da se i danas, nakon toliko godina, i dalje druži sa srednjoškolskim prijateljima.

– Srednja mi je bila jako lijepo životno razdoblje. Stekao sam društvo se kojim se i dan danas sastajem redovito, bili smo baš složna klapa i jednostavno sva sjećanja uz to razdoblje su mi dobra, osim što nisam imao uspjeha s curama. Zato sam otišao raditi na televiziju, zaključio je Stanković.