Pretraga

Biljana Borzan: ‘Zbog ljubljenja s dečkom na školskom hodniku završila sam na razgovoru’

A- A+

U nastavak našeg serijala ‘Povratak u srednju’ s poznatim osobama iz obrazovanja, medija i politike razgovarali smo sa zastupnicom u Europskom parlamentu i članicom SDP-a, Biljanom Borzan. Do sada se u EU parlamentu izborila za uvođenje jednakog punjača za sve mobitele u Europskoj uniji, a u Saboru je predstavila prijedlog zakon o zabrani prodaje energetskih pića djeci. Po zanimanju je inače liječnica, a u srednjoj školi je bila odlikašica koja je voljela izlaziti s društvom, a zbog ljubljenja s dečkom na školskom hodniku morala je na razgovor dok on nije ‘jer je bio muško’.

Biljana Borzan na maturalnoj večeri, Foto: Biljana Borzan | Privatna arhiva

Kada je bila u srednjoj školi, Biljana Borzan nije mogla ni zamisliti da će jednog dana sjediti u Europskom parlamentu kao jedna od zastupnica, posebice zato što joj je cilj bio nakon srednje upisati Medicinu. Našu europarlamentarku, ujedno i članicu SDP-a, vratili smo u Centar za usmjereno obrazovanje ‘Braća Ribar’ u Osijeku gdje je pohađala svoju srednju školu.

– Upisala sam ono što sam htjela, a izbor je pao na tu školu jer sam imala namjeru upisati Medicinski fakultet, a smatrala sam da me ta škola najbolje priprema za prijemni. Sjećam se da sam prvog dana bila jako uzbuđena i osjećala se strašno odraslo, priča nam Biljana.

Bila je štreberica od koje su svi u razredu prepisivali

Bila je odlikašica s ponekom četvorkom u imeniku od koje su svi kolege iz razreda prepisivali na ispitima, a najviše je voljela prirodne predmete.

– Voljela sam puno izlaziti i cilj mi je bio što više biti s društvom, proći s pet kako bih bila oslobođena mature i imati petice iz predmeta koji se boduju za prijemni na fakultet. Nisam mogla smisliti Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu jer je to bio potpuno besmislen predmet koji nam je predavao iznimno strog profesor koji je davao jedinice za najsitnije propuste, prisjeća se Borzan.

‘S cijelim razredom pobjegla sam sa sata matematike na kojem smo morali pisati test’

Ističe kako je njezin razred bio najbolji u cijeloj školi što se tiče ocjena i međusobno su se odlično slagali pa čak i onda kada je trebalo markirati.

– Bili smo odlična klapa i van školskih klupa, slavili zajedno rođendane i Nove godine, a prilično smo povezani i dan danas. Sada mi je palo na pamet kako sam s cijelim razredom pobjegla sa sata matematike na kojem smo morali pisati test. Meni je bilo svejedno, ali sam se solidarizirala s ostatkom razreda i to je bio jedan jedini put da sam pobjegla sa sata, govori nam Biljana.

S profesorima se općenito slagala, no znala se ponekad i posvađati ako bi smatrala da se dogodila neka nepravda.

– Nisam imala nikakvih problema, ponekad samo zamjeranja jer se moj stav o ocjeni koju sam dobila nije slagao s profesorovim, ali u konačnici, bilo je situacija kad bih prošla bolje nego sam zaslužila pa se nekako stalno stvarala ravnoteža, rekla nam je Borzan.

Biljana Borzan na maturalnoj večeri, Foto: Biljana Borzan | Privatna arhiva

‘Znam da će svi misliti da lažem, ali nisam se nikad napila’

Tijekom srednje škole nije pročitala samo jednu lektiru.

– Sve sam pročitala osim Tolstojeve ‘Ane Karenjine’ jer sam se nešto bila razboljela, ali sam to nadoknadila na prvoj godini fakulteta, navodi zastupnica.

Iako je voljela izlaziti s društvom iz razreda, otkrila nam je nešto za što joj mnogi ne vjeruje kada im to kaže.

– Znam da će svi misliti da lažem, ali nisam se nikad napila. Moja draga prijateljica Vedrana je to zgodno definirala rečenicom: ‘Lako je tebi kad si uvijek bila vesela i imala samopouzdanja komunicirati sa svima i bez cuge’, navodi Borzan.

U vrijeme kada je bila srednjoškolka slušale su se ploče pa je tako, kaže nam, bilo cool stajati ispred škole pod odmorom s pločom ispod ruke neke tada popularne grupe poput The Cure ili Ekaterine Velike.

– Tada sam imala stil da se ni danas ne stidim pogledati svoje srednjoškolske fotke. Modu sam pratila umjereno i nisam imala nikakve posebne faze, tupa pankersku ili hipi, kaže zastupnica.

Izdvojeni članak

Toni Milun u srednjoj je iz matematike imao – trojku! ‘Ukupni prosjek mi je uvijek bio između 3,5 i 4,0’

‘Profesorica me odvela na razgovor jer sam s ljubila s dečkom na hodniku. Njega nije odvela jer je muško

No, profesorima tada nije bilo baš cool kada su mladi tinejdžerski parovi izmijenili nekoliko poljubaca na školskom hodniku, što je naša sugovornica osjetila na vlastitoj koži.

– Svakako najblesavija situacija koja mi se dogodila je bila kad me profesorica iz Biologije odvela na razgovor voditeljici jer sam s ljubila s dečkom na hodniku pod odmorom. Njega nije odvela ‘jer je muško’ pa je to onda valjda s njegove strane u redu, Srećom, voditeljica je bila moja bivša razrednica koja me voljela i nije dala na mene niti pokretala ikakav postupak zbog ‘teškog nemorala’, rekla je Borzan.

U srednju bi se školu, kaže, jedino vratila s ovom pameću koju ima danas jer ne bi voljela ponovno učiti na vlastitim glupostima. Eurozastupnica Biljana Borzan sebe kao srednjoškolsku u tri riječi je opisala kao: vedru premršavu štrebericu.