Pretraga

Priča prošlogodišnje maturantice dobila zvučnu adaptaciju: ‘Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata ovih prostora’

A- A+

Hrvatski zvukopis, zvučna aplikacija za slušanje kratkih priča, pokrenuta je prošli tjedan. Riječ je o projektu uz koji u šetnji središtem Zagreba putem pametnih možete slušati nikad objavljene kratke priče suvremenih autora ili odlomke iz  djela starije hrvatske književnosti. Uz bok pedesetak novih naslova koji su ‘Zvukopisom’ dobili zvučnu adaptaciju, našao se i Krik metala, najbolja kratka priča prošlogodišnje maturantice XV. gimnazije Arijane Dobrostal.

Foto: Iva Habek |srednja.hr

Nedavno se na Google Playu i App Storeu pojavila zanimljiva aplikacija – Hrvatski zvukopis.

Radi se o projektu koji je nastao u suradnji umjetničke organizacije YELO s Turističkom zajednicom grada Zagreba. ‘Zvukopis’ tako omogućava slušanje kratkih priča suvremenih autora i ulomaka starije domaće književnosti na čak 47 zagrebačkih lokacija.

Odabrane su frekventne lokacije poput Trga bana Jelačića, Tomislavca, Zrinjevca, Gornjeg grada, ili pak pojedinih tramvajskih stanica u užem centru. Nakon dužih priprema, projekt je pokrenut prošli tjedan pa smo ga odlučili isprobati.

Uvjerljive zvučne adaptacije kratkih priča i lektirnih ulomaka

Izdvojeni članak

Mali podsjetnik na lektire na koje učenici vrlo brzo zaboravljaju

Iako djeluje kompliciran, Hrvatski zvukopis poprilično je jednostavan – potrebno je samo preuzeti aplikaciju i uključiti Bluetooth. Kako prolazite pored zvučnog punkta, na mobitel vam stiže push-notifikacija nakon koje možete poslušati određenu kratku priču (smještenu na toj lokaciji op. a). Kad ju jednom poslušate, ista se priča neće automatski ponovno pokrenuti, no možete uključiti i tu opciju.

Svoje su mjesto u ‘Zvukopisu’ zasad našle priče domaćih autora – Andrije Škare, Edija Matića, Julijane AdamovićAlide Bremer, Suzane Matić, Sanje Pilić, Korane Serdarević i mnogih drugih. Naratori priča hrvatski su glumci pa čak i ako niste ljubitelj knjiga, književnost biste odsada mogli doživjeti na drugačiji način, zahvaljujući dobrim adaptacijama.

Neke od lokacija ‘Hrvatskog zvukopisa’ | screenshot: srednja.hr

Ulomak iz Kiklopa što vas čeka u Radićevoj ili Matošev Camao na Strossu mogao bi pak srednjoškolcima približiti pojedine lektirne naslove.

‘Hrvatski zvukopis podsjeća na Pokemon GO, ali pruža puno više’

Izdvojeni članak

Mrzim odrasle! (reče Holden i ode u šetnju)

Mjesto u ovom projektu našao je i Krik metala, kratka priča proglašena najboljom na prošlogodišnjem natječaju u kategoriji priča srednjoškolaca. Njena je autorica prošlogodišnje maturantice XV. gimnazije Arijane Dobrostal, a priču možete poslušati na tramvajskoj stanici blizu HNK-a.

Arijanu, sadašnju brucošicu FER-a, pitali smo misli li da bi ovakvi projekti mladima približili (suvremenu) književnost.

– Da, mislim da bi spoj književnosti i tehnologije mogao privući mlade jer će ih udaljiti od percepcije književnosti kao zamorne i one koju se prisilno čita. Približit će ih pričama koje su im roditelji pričali u djetinjstvu, tvrdi Ariana.

‘Hrvatski zvukopis’ smatra jednim od najzanimljivih projekata s ovih prostora, a zbog jedne ga stavke povezuje s popularnom mobilnom igrom Pokemon GO.

– Zvukopis je u isto vrijeme zabavan i koristan jer pokušava potaknuti ljude, posebno mlade, na dvije aktivnosti koje nisu dovoljno zastupljene u njihovim životima – čitanje i kretanje. Ideja je da korisnici preko aplikacije skupljaju priče kroz šetnju gradom. Podsjeća na igru Pokemon GO, ali pruža više raznolikosti jer svaka priča uvodi u vlastiti svijet.

Mladima je sve teže naći vremena za knjigu, a audioknjige su zato odlično rješenje

Izdvojeni članak

‘Češće tiha nego glasna’: Pričali smo s prijateljima Olge Tokarczuk, nove dobitnice Nobela za književnost

Mladi su danas sve manje zainteresirani za knjigu, misli Ariana, jer su prezaposleni. S druge strane, slušanje nam oduzima manje energije od čitanja, a pruža isti rezultat.

– Uz sve više obaveza s kojima smo opterećeni, sve je teže naći vrijeme za opuštanje uz dobru knjigu. Audioknjige su odlično rješenje jer se uz njih može odrađivati i dio obaveza, bilo to programiranje, uređivanje prezentacija ili vožnja javnim prijevozom, navodi brucošica.

Inače, kako nam je rekla, Ariana se pisanjem bavi od malih nogu, a književnost ju je oduvijek opčinjavala. Uvrštavanje priče u ‘Zvukopis’ ovoj je brucošici FER-a stoga bilo veliko iznenađenje.

– Bilo je to preslatko iznenađenje. Mislim da je zvučna adaptacija, ili bilo kakva adaptacija, san svakog pisca i ja sam imala tu nevjerojatnu sreću ostvariti ga, ističe Ariana.

Za one koji, dok čekaju tramvaj, planiraju poslušati njenu priču, autorica ‘daje’ jedan hint.

– Začudilo me što mnogi nisu u potpunosti shvatili radnju priče. Krik metala’ je fantastična pričica gdje je glavni lik napušteno magično oružje koje traži dostojnog novog vlasnika, otkriva.

Priče će se mijenjati svake godine

Kako nam je još prošle godine istaknula autorica i voditeljica Hrvatskog zvukopisa Jelena Remetin, kratke će se priče izmijenjivati svake godine, kao knjiška izdanja. ‘Zvukopis’ će tako, prema njenim riječima, predstavljati zvučnu arhivu koja će nam omogućiti da sagledamo odnos hrvatske riječi jučer, danas i sutra.

– Nadam se da će svi prepoznati sjaj ovog projekta i pomoći mu da naraste i da se proširi, zaključuje u tom kontekstu mlada autorica Ariana Dobrostal.