Pretraga

7 stvari koje trebaš savladati ako želiš doći do posla

A- A+

Život je tekao, učio si nove stvari, krenuo u školu, ušao u pubertet… I onda je došlo vrijeme za prvi posao! Odrasli život udario te u glavu kao ništa do tada, a činjenica da mama više ne želi obavljati neke stvari umjesto tebe još uvijek te boli. Ne brini, niti ‘pravi’ odrasli ne znaju što točno čine, oni su samo savladali određene tehnike. Među njima je i ovih 7 stvari koje trebaš savladati kako bi lakše došao do posla.

foto: Coca-Colina podrška mladima

Ulazak u ‘svijet odraslih’ može biti popraćen brojnim strahovima, nepoznanicama i nesigurnostima. Cijeli svoj život gledamo  odrasle ljude oko sebe koji su se činili kao da dolaze iz drugog svijeta, a onda odjednom i nas počinju smatrati takvima. Odjednom se pita za naše mišljenje o aktualnim društvenim događanjima, smatra se da razumijemo razliku između bruto i neto cijene i očekuje se od nas da donosimo ozbiljne odluke.

Ono što te može utješiti je činjenica da niti ‘pravi’ odrasli i mnogo stariji nisu puno drugačiji od tebe, i da jednako kao i ti nailaze na nepoznanice u jednadžbi zvanoj život. Ono što njih razlikuje od tebe su tehnike koje su savladali i naučili – odrastajući.

Kako bismo ti olakšali proces prvog pronalaska posla, odlučili smo pobrojati i objasniti 7 stvari koje trebaš savladati kako bi kroz ovaj segment odrastanja prošao što bezbolnije.

  1. Upoznaj se sa svojim kvalitetama i nedostacima

Da bi neki posao mogao dobro obaviti, trebaš znati jesi li sposoban za to. Tako možeš otkriti i načine na koji dolaziš do nekih rješenja, koji misaoni procesi i asocijacije ti pomažu u rješavanju zadataka te otkrijti svoje osobine koje možeš iskoristiti i usmjeriti za obavljanje posla. Osim toga, možeš otkriti i svoje nedostatke, ali i načine na koji posljedice tih nedostataka možeš umanjiti. Sve to bit će ti korisno na razgovoru za posao jer ako uspiješ sve to verbalizirati i objasniti budućem poslodavcu, on će biti siguran kakvog budućeg djelatnika ima pred sobom. Što može biti vrlo korisno za tebe.

  1. Nauči kako se pravilno rukovati

Vjerojatno si čuo da je sve u stavu. To nije u potpunosti istina, jer taj stav treba imati neke čvrste temelje na kojima stoji, ali ipak, stav je ono što se prvo primijeti na pojedincu. Kada kažemo da se naučiš pravilno rukovati, osim čvrstog i sigurnog stiska, mislimo i na samo držanje tijela i načina komuniciranja. Kad se držiš uspravno, nasmijan si i otvoren za komunikaciju, automatski izgledaš pripremljeno za sve što te čeka. Zato, napumpaj se samopouzdanjem i posao će biti tvoj!

Izdvojeni članak

Soft skills: Što je to i kako poraditi na ovim prijeko potrebnim vještinama?

  1. Nauči postavljati pitanja

Ako baš i nisi volio na faksu postavljati pitanja i radije si taj prostor ostavljao nekome drugome, moramo te razočarati i reći da si propustio veliku priliku. Naime, na tim predavanjima postavljajući pitanja si mogao usavršiti svoj govor, izražavanje i način postavljanja pitanja tako da te svi razumiju. No, nije kasno, i postoje različiti načini kako se pripremiti za, na primjer, razgovor za posao, tako da kroz svoja pitanja pokažeš najbolje od sebe.

  1. Razvij svoje pregovaračke vještine

Razgovor za posao se može gledati kao proces prodaje tvojih vještina i znanja nekom zainteresiranom kupcu, odnosno potencijalnom poslodavcu. Zbog toga je potrebno predstaviti se na najbolji način i ispregovarati najbolje uvjete. Kada poslodavac vidi kako pregovaraš za sebe, vidjet će i kako ćeš u budućnosti ti pregovarati za njega.

  1. Spoznaj sebe!

Da bi dospio negdje daleko, trebaš znati gdje ideš. Da bi imao dobru i uspješnu karijeru, trebaš znati čime se želiš baviti. Zato bi trebao spoznati sebe i svoje ciljeve, gdje želiš biti i kakva osoba želiš postati. Za to je potrebna duboka refleksija i promišljanje o sebi. Možda ti ne zvuči privlačno, ali isplati se!

  1. Poradi na svojoj financijskoj pismenosti

Možda ti se čini nepotrebnim, ali s nekim ekonomskim pojmovima u životu je dobro baratati. Na kraju krajeva, i tebi će biti korisno znati koliku ćeš plaću imati nakon poreza i prireza te koliki ćeš PDV morati platiti ako nešto naručiš iz inozemstva. Isto tako, teme povezane s financijama mogu isplivati na razgovoru za posao, a tvoje nepoznavanje istih sigurno nije plus za tebe. Zato, ako se smatraš financijski nepismenim, vrijeme ja za učenje!

  1. Istraži sve o budućem poslodavcu

Razgovor za posao nije samo razgovor o tebi. Nakon što se predstaviš u svom CV-u i motivacijskom pismu te nakon što isto to ponoviš na razgovoru s budućim poslodavcem, uslijedit će razgovor o tvrtki u koju se želiš zaposliti. Što misliš o toj tvrtki, kakva je slika tvrtke u javnosti, koji projekti ti se najviše sviđaju, koji posao bi unutar te tvrtke točno htio raditi… Na ta pitanja nećeš znati odgovoriti ako se nisi dobro pripremio.

Dobra stvar je što sve ove korake ne moraš napraviti sam. Naime, postoje programi namijenjeni mladim ljudima u potrazi za poslom, gdje možeš pokupiti sva znanja i vještine koje možda do sad nisi imao prilike dobiti i razviti. Jedan od takvih programa je Coca-Colina podrška mladima, dvodnevne radionice koje se održavaju diljem Hrvatske, kroz koje se možeš dobro pripremiti za odrasli život.

Izdvojeni članak

Coca-Colina podrška mladima: ‘Ova je radionica pružala puno, puno više od očekivanog’

Radionice sa super atmosferom

– Moram priznati da je cijeli program nadmašio sva moja očekivanja. Predavači su bili vrhunski, a atmosfera i ostali sudionici odlični. Dosta stvari sam znala, ali se nekako promijenilo stajalište o svemu što smo učili. Bilo je tu i novih stvari na koje do sada nisam obraćala pozornost ili jednostavno nisam imala priliku čuti nešto o njima. Sam koncept programa je odličan i dobro posložen, savršeno prilagođen, usudila bih se reći. Za predavače imam samo riječi hvale. Mislim da nisu mogli biti bolji, stručniji i pristupačniji nego što su bili. Program bih preporučila svima koji su u traženju posla ili će uskoro završiti fakultet. Ipak se prolazi kroz stvari o kojima se na faksu baš i ne govori, rekla nam je Marija, jedna od sudionica programa Coca-Coline podrške mladima.

Radionice se sastoje od predavanja, grupnih radova i pametnih vježbi koje drže različiti stručnjaci iz poslovnog svijeta. Te radionice ti mogu poslužiti i kao dobar networking, jer ćeš upoznati ljude slične sebi s kojima ćeš moći podijeliti iskustva.

Više o samoj radionici možeš pročitati ovdje. Kako bi se prijavio na ovu radionicu, moraš biti student ili nezaposlena osoba do 30 godina. Prijava je jednostavna i možeš je napraviti preko ove stranice.

_________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Coca-Cola HBC Hrvatska