Pretraga

Prisjećamo se PSP-a, konzole koja je mnogima bila najbolji prijatelj pod školskim odmorima

A- A+

PlayStation Portable, odnosno PSP, s nama je od sad već davne 2004. godine. Riječ je o konzoli koja se do prije oko 10 godina mogla vidjeti u rukama svakog djeteta ili tinejdžera, a koju ćemo pamtiti po satima i satima prijenosne zabave.

PSP. Foto: Pixabay

Krajem 2004. godine u Japanu, predstavljen je PlayStation Portable, konzola za koju nitko nije slutio da će doživjeti popularnost kakvu je zapravo doživjela.

Velika konzola u maloj

PSP je, naime, stigao tik između PlayStationa 2 i PlayStationa 3. Unatoč malim dimenzijama, mogao je pokretati igre od svoje ‘veće braće’ bez ikakvih problema. Naslovi poput Grand Theft Auta, Need For Speeda, Call of Dutyja, God of Wara i brojnih drugih, ‘vrtili su se’ s lakoćom, što je ovu konzolu lansiralo u sam vrh.

Sony je predstavio čak pet inačica PSP-a – 1000, 2000, 3000, Go i Street. Prve tri generacije bile su gotovo identične, uz blaga poboljšanja u hardveru te dizajnu. Na primjer, originalni PSP 1000 bio je izrazito debeo i težak, dok je već PSP 3000 bio tanji i nekako profinjeniji.

PSP Go bio je prava revolucija za PSP obitelj. Izbacio je UMD (Universal Media Disc), pa su se igrice mogle učitavati samo s memorijske kartice te je bio ni više ni manje nego – klizni. Njega je na našem tržištu bilo najteže za nabaviti, a i iako je bio najatraktivniji, nije se dobro prodavao.

Izdvojeni članak

Ova studija kaže da su videoigre toliko popularne da ih aktivno igra 40% svijeta

Sveukupno 1.370 igrica

To se, doduše, ne može reći za Street model koji je bio napravljen kao ‘budget’ verzija PSP-a. Bio je izrađen od nešto lošijih materijala, imao je jedan zvučnik i ekran mu nije bio kvalitetan kao na PSP-u 3000, ali je bio izrazito pristupačan, a opet je mogao pokretati apsolutno sve.

Za PSP je sveukupno napravljeno 1.370 igrica. Najpopularniji naslovi bili su GTA: Liberty City Stories, GTA: Vice City Stories, Monster Hunter Portable 3rd, Grand Turismo, Monster Hunter Freedom Unite i God of War: Ghost of Sparta. Igrice su u ono vrijeme bile ponešto skuplje, ali mnogi igrači mudro su pronalazili alternativne načine za njihovo preuzimanje.

PSP se službeno prestao proizvoditi 2014. godini. Prodao se u sveukupno 82 milijuna primjeraka, a zamijenila ga je modernija PS Vita, koja je imala puno potencijala, ali ga jednostavno nije mogla ostvariti. Kralj prijenosnih konzola danas je Nintendo sa svojim Nintendo Switchom