Pretraga

Prisjećamo se PSP-a, konzole koja je mnogima bila najbolji prijatelj pod školskim odmorima

A- A+

PlayStation Portable, odnosno PSP, s nama je od sad već davne 2004. godine. Riječ je o konzoli koja se do prije oko 10 godina mogla vidjeti u rukama svakog djeteta ili tinejdžera, a koju ćemo pamtiti po satima i satima prijenosne zabave.

PSP. Foto: Pixabay

Krajem 2004. godine u Japanu, predstavljen je PlayStation Portable, konzola za koju nitko nije slutio da će doživjeti popularnost kakvu je zapravo doživjela.

Velika konzola u maloj

PSP je, naime, stigao tik između PlayStationa 2 i PlayStationa 3. Unatoč malim dimenzijama, mogao je pokretati igre od svoje ‘veće braće’ bez ikakvih problema. Naslovi poput Grand Theft Auta, Need For Speeda, Call of Dutyja, God of Wara i brojnih drugih, ‘vrtili su se’ s lakoćom, što je ovu konzolu lansiralo u sam vrh.

Sony je predstavio čak pet inačica PSP-a – 1000, 2000, 3000, Go i Street. Prve tri generacije bile su gotovo identične, uz blaga poboljšanja u hardveru te dizajnu. Na primjer, originalni PSP 1000 bio je izrazito debeo i težak, dok je već PSP 3000 bio tanji i nekako profinjeniji.

PSP Go bio je prava revolucija za PSP obitelj. Izbacio je UMD (Universal Media Disc), pa su se igrice mogle učitavati samo s memorijske kartice te je bio ni više ni manje nego – klizni. Njega je na našem tržištu bilo najteže za nabaviti, a i iako je bio najatraktivniji, nije se dobro prodavao.

Izdvojeni članak

Ova studija kaže da su videoigre toliko popularne da ih aktivno igra 40% svijeta

Sveukupno 1.370 igrica

To se, doduše, ne može reći za Street model koji je bio napravljen kao ‘budget’ verzija PSP-a. Bio je izrađen od nešto lošijih materijala, imao je jedan zvučnik i ekran mu nije bio kvalitetan kao na PSP-u 3000, ali je bio izrazito pristupačan, a opet je mogao pokretati apsolutno sve.

Za PSP je sveukupno napravljeno 1.370 igrica. Najpopularniji naslovi bili su GTA: Liberty City Stories, GTA: Vice City Stories, Monster Hunter Portable 3rd, Grand Turismo, Monster Hunter Freedom Unite i God of War: Ghost of Sparta. Igrice su u ono vrijeme bile ponešto skuplje, ali mnogi igrači mudro su pronalazili alternativne načine za njihovo preuzimanje.

PSP se službeno prestao proizvoditi 2014. godini. Prodao se u sveukupno 82 milijuna primjeraka, a zamijenila ga je modernija PS Vita, koja je imala puno potencijala, ali ga jednostavno nije mogla ostvariti. Kralj prijenosnih konzola danas je Nintendo sa svojim Nintendo Switchom

Share via
Copy link
Powered by Social Snap