Pretraga

Šutnja je zlato: Ministrica Divjak već 797 dana ne odgovara na upit profesora

A- A+

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiže još jedna bizarna priča. Prije točno 797 dana profesor Hrvoje Kraljević poslao im je upit i pripadajući zahtjev za pristup informacijama. Zanimale su ga procedura i kriteriji po kojima je izabrano dvoje od dvanaest tada novih članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme obrazovanja. Na upit, pogodite, nakon više od dvije godine i dva mjeseca nije dobio nikakav odgovor, unatoč višestrukim upozorenjima i požurnicama koje je Povjerenica za informiranje Republike Hrvatske uputila resornom Ministarstvu.

Hrvoje Kraljević i Blaženka Divjak
Foto: Screenshot N1, screenshot NU2, montaža srednja.hr

Vratimo se dvije godine unatrag – 10. travnja je 2018. godine. Upravo je održana šesta sjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Na njoj je izabrano 12 novih članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu reforme obrazovanja, među kojima i dvoje iz područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti ili biomedicine – Krešo Zadro i Zora Popović.

Među kandidatima koji su se javili na natječaj za člana ERS-a, upravo iz reda stručnjaka u prirodnom, tehničkom, bioethničkom ili biomedicinskom području, bio je i Hrvoje Kraljević, umirovljeni sveučilišni profesor matematike, bivši ministar znanosti i tehnologije te jedan od autora Nacionalnog okvirnog kurikuluma koji je bio osnovni temelj za daljnji rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi. No, Kraljević nije izabran za člana ERS-a pa je Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslao upit – zanimalo ga je na koji su način i putem kojih kriterija izabrani novi članovi.

Ministarstvo odavno probilo zakonski rok za odgovor

Svoj prvi upit Kraljević je uputio Ministarstvu 11. travnja 2018., dan nakon sjednice PSP-a i odluke o izboru 12 novih članova. U istu je korespondenciju odmah uključio i Anamariju Musu, tadašnju Povjerenicu za informiranje RH. Tada ih je tražio analizu prijave kandidata, a nakon pet dana od službenice za informiranje Ministarstva dobio je molbu da dopuni zahtjev za pristup informacijama. Konkretno tražili su ga da precizira koji mu sve dokumenti trebaju i na što misli kad traži ‘analizu prijave kandidata’.

Tako Kraljević 21. travnja iste godine šalje dopunu zahtjeva u kojem detaljno objašnjava na što misli.

Izdvojeni članak

Analizirali smo komunikaciju Blaženke Divjak: 3 godine floskula, bahatosti i skakanja sebi u usta

– U svom zahtjevu od 11. travnja 2018. godine napisao sam između ostaloga da molim da mi pošaljete ‘analizu prijave kandidata’. Pod tim sam mislio na sve one materijale koje je izradilo neko povjerenstvo MZO-a (ili neki zaposlenici MZO-a) u kojima su analizirane prijave svih onih koji su se kandidirali za člana Ekspertne radne skupine za provodjenje kurikularne reforme (u daljnjem: ERS) iz reda stručnjaka iz područja prirodnih, tehničkih, bioetehničkih znanosti ili biomedicine kao pripremu za sjednicu (ili sjednice) Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti (u daljnjem: PSP) na kojoj (ili na kojima) se trebalo odlučiti o imenovanju dvoje takvih stručnjaka za članove ERS. Pretpostavljajući da je na temelju tih materijala izvršeno bodovanje svih prijavljenih kandidata iz reda takvih stručnjaka (kao što je to prema izjavama u medijima izvršeno i za sve kandidate za predsjednika ERS) zatražio sam da me se informira o bodovima koje su kandidati dobili. Da sada preciziram: tražim da dobijem uvid u odluku (ili u pravilnik) o načinu bodovanja kao i pridijeljene bodove svakom od kandidata za svaki podatak iz njihove prijave; pri tome riječi ‘svakom od kandidata’ mislim samo na one iz reda stručnjaka iz područja prirodnih, tehničkih, biotehničkih znanosti ili biomedicine, a ne i na kandidate iz ostalih kategorija iz javnog natječaja. Ukoliko se takva analiza prijava kandidata nije obavljala od strane nekog povjerenstva MZO-a ili nekih zaposlenika MZO-a i ukoliko se prijave pojedinih kandidata nisu bodovale, molim da me informirate na koji se način pripremala sjednica (ili sjednice) na kojoj (ili na kojima) se odlučivalo o imenovanju dvoje članova ERS iz reda takvih stručnjaka i dostavite mi odgovarajuće materijale, naveo je, između ostalog, u dopuni svog zahtjeva Kraljević.

Kraljeviću nije jasno po kojim su kriterijima odabrani članovi ERS-a

Profesoru Hrvoju Kraljeviću nije bilo jasno po kojim je kriterijima u ERS izabrano dvoje članova iz redova stručnjaka u prirodnim, tehničkim, biotehničkim znanostima ili biomedicini.
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);– Svaki moj pokušaj da na određene razumne načine bodujem sve prijave za tu kategoriju završio je da su se na prva dva mjesta dobivenih rang-lista našla ista dva kandidata: Ivica Puljak i ja – pri nekim mojim bodovanjima prvi on, a drugi ja, a pri nekima prvi ja, a drugi on. Posebno me zanima kako su se bodovala dva podatka iz moje prijave: 1. Moje dvogodišnje obavljanje dužnosti predsjednika Vijeća za nacionalni kurikulum koje je izradilo Nacionalni okvirni kurikulum (u daljnjem: NOK) koji je donio ministar Fuchs u srpnju 2010. godine i koji je sadržavao popise učeničkih ishoda za svako od sedam obrazovnih područja i za svaku obrazovnu cjelinu i koji je bio osnova daljnjeg rada “Jokićeve” ERS na Cjelovitoj kurikularnoj reformi. 2. Moje supredsjedanje (uz Aleksandru Čižmešiju) stručne radne skupine za područje matematike koja je pripremila popise učeničkih ishoda iz matematike za obrazovnu cjelinu za NOK, ističe u dopisu od 21. travnja 2018. profesor Hrvoje Kraljević.

Upit je poslao očekujući odgovor u roku od 15 dana, kako to i predviđa članak 20. stavak 1. Zakona o pravu na pristup informacijama. Međutim, to se nije dogodilo i 6. svibnja 2018. Kraljević nije dobio ni pozitivan ni negativan odgovor na svoj upit.

Odgovora nema ni nakon upozorenja i dvije požurnice

Kraljević je pričekao i nešto više od zakonskog roka. No, kako odgovor ni mjesec dana kasnije nije stigao, 8. lipnja 2018. uputio je novi dopis Ministarstvu upozorivši ih na istek zakonskog roka. Tom ih je prilikom još jednom zamolio za odgovor.

– Nakon tog krajnjeg zakonskog roka prošlo je još 33 dana! Molim vas da mi HITNO odgovorite kako ne bih bio primoran tražene informacije ishoditi sudskim putem, navodi između ostalog Kraljević u dopisu Ministarstvu od 8. lipnja.

Ivica Puljak također tražio detaljnu dokumentaciju u vezi ERS-a

Još jedan od prijavljenih kandidata za članove ERS-a iz redova STEM stručnjaka bio je Ivica Puljak, profesor splitskog FESB-a. On, kao i Kraljević, nije izabran pa je od Ministarstva znanosti i obrazovanja preko Povjerenice za informiranje RH također zatražio detaljnu dokumentaciju i kriterije odabira novih članova. Ni on, već više od dvije godine, točnije već 797 dana od MZO-a nije dobio odgovor.

Nakon Kraljevićevog dopisa, 12. lipnja 2018. oglasila se i Povjerenica za informiranje. Od Ministarstva je zatražila da odluči o upitu te da ubuduće poštuje zakonski rok glede zahtjeva za pristup informacijama. Za dostavu izvješća koji dokazuju da je Ministarstvo poduzelo potrebne radnje dala im je 15 dana od dana zaprimanja upozorenja. No, odgovora nije bilo ni nakon isteka novog roka pa je Povjerenica Ministarstvu uputila požurnicu, tražeći od njih dostavu izvješća u roku od 5 dana. Da nemaju namjere odgovoriti dokazuje i činjenica da je Povjerenica 17. kolovoza 2018., budući da je novi rok za dostavu informacija opet istekao, uputila još jednu požurnicu, no ni nakon nje nije stigao odgovor.

Prošlo je skoro 800 dana, a ministrica i dalje šuti

Danas brojimo točno 797 dana od dopunjenog zahtjeva za pristup informacijama koji je profesor Hrvoje Kraljević uputio Ministarstvu. Odgovora, vjerovali ili ne, još uvijek nema, a Kraljević se ponovno dopisom obratio aktualnom povjereniku za informiranje RH Zoranu Pičuljanu.

Izdvojeni članak

Nakon 246 dana, Ivica Puljak očekuje da mu MZO sutra dostavi akcijski plan Buljan Culej

– Molim Vas da me čim prije obavijestite koji su mogući moji daljnji koraci kako bih došao do svih informacija na koje imam evidentno zakonsko pravo, a koje mi Ministarstvo znanosti i obrazovanja uporno uskraćuje dostaviti već 792 dana od mog dopunjenog zahtjeva i nakon čak 3 upozorenja tadašnje Povjerenice za informiranje Republike Hrvatske. Također Vas molim da postupine u skladu s odredbama članka 58. Zakona o pravu na pristup informacijama, ističe Kraljević u dopisu Povjerenicu datiranom 21. lipnja 2020.

Prema članku 58. Povjerenik za informiranje RH dužan je, u slučaju neodgovorenog zahtjeva i probijenih zakonskih rokova, poduzeti određene mjere. Precizno koje možete vidjeti u citiranom članku ispod.

Članak 58.

Povjerenik je obvezan u slučaju neizvršenja mjere od strane nadziranog tijela javne vlasti, izrečene radi uklanjanja nezakonitosti, izvijestiti:
1) Vladu Republike Hrvatske, ako mjere nisu izvršene od strane središnjih tijela državne uprave čiji čelnik neposredno odgovara Vladi Republike Hrvatske,
2) središnje tijelo državne uprave koje provodi nadzor nad radom državne upravne organizacije, sukladno zakonu,
3) središnje tijelo državne uprave nadležno za sustav i ustrojstvo državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave, ako mjere nisu izvršene od strane ureda državne uprave u županiji, odnosno tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
4) osnivača tijela javne vlasti.

Valja napomenuti da ovo nije prva priča oko komunikacije MInistarstva koja još uvijek nije dobila svoj epilog.

Ministarstvo ima povijest neodgovaranja na upite

Iako se Ministarstvo znanosti i obrazovanja od dolaska Blaženke Divjak znatno otvorilo prema medijima i javnosti, komunikacija je ponekad ipak jednosmjerna. Osim Kraljevića koji je osjetio stanovitu šutnju Ministarstva, to se dogodilo i drugima.

Izdvojeni članak

Divjak sve sličnija Borasu – U emisiji NU2 držala nam je lekciju što je novinarsko sustavno bavljenje nekom temom

Prije dvije godine izvijestili smo tako o slučaju GOOD inicijative iz koje su ministrici Divjak uputili pitanja, a odgovore nisu dobili čak ni putem zahtjeva za pristup informacijama. Slično se dogodilo i Ivici Puljku, profesoru splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji je od ministrice zatražio sporni akcijski plan bivše čelnice ERS-a Jasminke Buljan-Culej. Izvijestili smo kako je 246 dana nakon poslanog upita i dalje čekao na dostavu traženih informacija. Slično se dogodilo i nama. Ministarstvu smo prije dvije godine uputili 16 pitanja u vezi uvođenja obvezne nastave informatike u škole. Tada smo izvijestili kako ni nakon 34 dana čekanja od Ministarstva poznatog po kvalitetnom PR-u nismo dobili odgovor.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontaktirali smo i u vezi slučaja profesora Kraljevića koji nakon gotovo 800 dana od poslanog upita nije dobio odgovor. Upitali smo ih planiraju li mu dostaviti tražene informacije i zašto to nisu učini do sada. Do trenutka objave ovog teksta odgovor nismo dobili, a isti ćemo objaviti kada i ukoliko ga dobijemo.