Pretraga

Proizvođači namjerno rade loše proizvode da bi ih što češće kupovali

A- A+

Vjerojatno ste više puta prokomentirali kako su vam mobiteli i razni drugi uređaji prije mogli trajati i preko pet godina bez da se pokvare. Danas to više nije slučaj, a tajna se krije u tome što proizvođači namjerno prave uređaje sa što kraćim rokom trajanja. Kupcima ne preostaje ništa drugo nego pokvareni uređaj zamijeniti novim, čime je raznim proizvođačima osigurana veća financijska dobit.

Još uvijek se uspoređuje Nokia 3310 koja je bila vječnog vijeka, s novim pametnim telefonima koji prestaju raditi nakon maksimalno dvije godine. Jeste se ikad zapitali zašto je to tako? Odgovor ćete pronaći u izvješću Europskog potrošačkog centra (CEC) u kojemu se navodi da se danas proizvodi namjerno loše rade kako bi se potrošače prislilio na što češću kupovinu, prenosi francuski Le Monde.

Izdvojeni članak

Smartphone aplikacija koja je neočekivano nadmašila sve ostale

Studentica Lydie Tollemar pisala je rad na temu sve kraćeg roka trajanja raznih uređaja te je na taj način pripomogla CEC-u u objavljivanju izvještaja ‘Programirana dotrajalost, produkt potrošačkog društva’. U izvješću se tvrdi kako je dotrajalost i sve češće kvarenje proizvoda namjerno isplanirano.

Vijek trajanja proizvoda je kraći kako bi se kupce primoralo na češću kupovinu, navodi se u izvješću. Do bržeg kvara dolazi zbog takozvane ‘funkcionalne greške’ mobitela, televizora, računala te drugog proizvoda ili stroja. Radi se o tome da ako samo jedan dio otkaže, cijeli uređaj restaje s radom. Tako se na primjer televizori prodaju programirani s 20 tisuća sati rada, a najčešći kvar se pojavljuje na kondenzatoru.

Izdvojeni članak

Kako bi baterija na iPhoneu dulje trajala, iskušajte ove savjete

Što se tiče mobitela i pametnih telefona, dijelovi koji se najčešće kvare uopće se ne mogu nabaviti naknadno jer se više i ne proizvode. Stoga se možete pozdraviti s cijelim uređajem ako vam se samo baterija pokvari.

Appleov Ipod posebno je razočarao brojne korisnike, jer naime prva, druga i treća generacija nemaju odvojive baterije. Iste prestaju raditi nakon 18 mjeseci nakon čega se kupuje cijeli novi Ipod. Zbog toga je u SAD-u pokrenuta akcija očajnih potrošača ‘Class Action’, a Apple je nakon toga nadoknadio štetu svojim klijentima i predložio zamjenske baterije.

CEC poziva Europsku uniju da ozbiljno pristupi rješavanju tog problema te traži zakonsku regulativu glede vijeka trajanja nekog proizvoda. Prijedlog zakona u tom smislu je podnio parlamentarac Jean-Vincent Place.