Pretraga

Prosvjed učenika širi se po Hrvatskoj: U petak za klimu na ulicu izlaze i Splićani

A- A+

U brojnim europskim gradovima posljednjih nekoliko tjedana petak je dan kada srednjoškolci izlaze na ulice. Razlog – žele pritisnuti političare da nešto učine po pitanju sve izraženijih klimatskih promjena. Kako ističu, nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti. Čitav pokret inicirala je 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, a ovoga petka, 15. ožujka, prosvjedu će se pridružiti i hrvatski srednjoškolci. I to ne samo u Zagrebu, kako smo već prethodno najavili, nego i u Splitu.

Privatne fotografije| gornji red: Marita Bobelj, Bruno Kontri, Ivan Violić; doni red: Mirta Čenić, Bruno Jakob

Zagrebačka maturantica Laura Skala nije jedina srednjoškolka koja je u Hrvatskoj odlučila organizirati prosvjed učenika za klimu, u Europi i svijetu poznatiji pod nazivom School Strike 4 Climate. Globalnom pokretu koji će se u petak održati u više od 800 gradova, osim Zagreba, pridružuje se i Split.

U organizaciji sudjeluju učenici čak tri škole: Mirta Čenić i Marita Bobelj iz Turističko-ugostiteljske škole Split, učenici Bruno Kontri i Ivan Valić iz splitske III. Gimnazije, te Bruno Jakob iz II. Gimnazije Split. I dok se Zagrepčani u petak okupljaju na Europskom trgu u 12:30, splitski će učenici za klimu štrajkati od 13 sati, ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

– Mislim da je pitanje klimatskih promjena najvažnije pitanje čovječanstva, i zato ovim prosvjedom zahtijevamo od vladajućih da to osvijeste, kaže Ivan Valić uz napomenu da se klimatske promijene u 21. stoljeću odvijaju daleko brže nego što je to bilo u prošlosti.

Ivan: ‘Znao sam da ako mogu svi, možemo i mi’

Iako mnogi nerijetko zaključuju kako današnju mladež ne interesira ništa osim ‘skrolanja’ po društvenim mrežama, ‘lajkova’ i možda pokoje videoigrice, petorka iz Splita svojim potezom to demantira. Svjestan da se prosvjedi učenika protiv klimatskih promjena održavaju diljem Europe i svijeta, Ivana je rastužila činjenica da na karti koja bilježi pokrete, hrvatskih gradova – nema!

Izdvojeni članak
Laura Skala

‘Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak organiziram prosvjed učenika za klimu u Zagrebu’

– Znao sam da ako mogu svi, možemo i mi, stoga sam se bacio na istraživanje. Prvo sam kontaktirao Greenpeace Hrvatska koji me je potaknuo da stvari uzmem u svoje ruke. Ubrzo se na karti pojavio Zagreb, i tada sam ubacio u višu brzinu i poslao poruku Brunu Kontriju. On se odmah zainteresirao i tako je počela organizacija. Obojica smo svjesni situacije u kojoj se naš planet nalazi pa smo problem shvatili vrlo ozbiljno – borit ćemo se za našu budućnost, kaže nam Ivan.

Njegov kolega Bruno iz splitskog MIOC-a nije jedini koji mu se u organizaciji pridružio. Da svaki pojedinac treba krenuti od samoga sebe i zapitati se kakvu promjenu može napraviti, smatra Splićanka Marita Bobelj.

– Potrebno je da kolektivno kao ljudski rod shvatimo kroz kolike drastične klimatske promjene planet prolazi. Svakodnevne radnje koje obavljamo imaju ogroman utjecaj na okoliš, iako toga možda nismo ni svjesni. Ovo je tema na koju možemo imati utjecaj, a na neke druge nepravde u svijetu možda i ne. Osobni odabir je biti svjestan odluka koje donosimo, ali prestaje biti osoban ako su u proces uključene žrtve. Vrijeme je da društvo počne poticati mlade koji su odlučni boriti se za promjene, umjesto da nas se obeshrabruje i tjera na konformizam koji je razlog zašto se još uvijek događaju velike nepravde u raznim aspektima i zbog kojih je na kraju dana i potrebno prosvjedovati. Shvatimo moć koja leži u nama kao pojedincima i upotrijebimo je za više dobro, veli Marita.

Split 2050.

Porast temperature od nekoliko stupnjeva. Mediteran se zagrijava više nego ostatak tako da je već sad topliji oko 1,5 stupanj u odnosu na globalni prosjek od 1 stupnja. To dovodi do više sušnih razdoblja. Razorni požari koji su ugrozili Split prije dvije mogli bi postati norma. Toplotni valovi i ekstremi s temperaturama iznad 40 stupnjeva mogli bi postati pravilo, ne iznimka. Smanjivanje zaliha pitke vode. Ogroman porast cijene pitke vode. Smanjivanje količine padalina i ogromni problemi u poljoprivredi. Hoće li maslinarstvo i vinova loza uspijevati veliko je pitanje. Nestanak riba iz Jadrana se predviđa do 2048. ako se nastavi trenutno zagrijavanje, acidifikacija mora i izlovljavanje. Velika količina izbjeglica stiže iz drugih, nestabilnijih krajeva Mediterana pogođenih ratovima za vodu.

‘Bruno K.: Pokazalo se da mladi ipak shvaćaju važnost prirode’

Prosvjed učenika jučer je podržala i ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, kazavši za srednja.hr kako je ‘važno i dobro da mladi ljudi imaju stav o klimatskim promjenama koje su neminovno pred nama i da su spremni za to dići glas’. Ali tako očito nije razmišljala belgijska ministrica zaštite okoliša Joke Schauvliege. Ona je učenike optužila da na prosvjede odlaze kako ne bi morali ići u školu, odnosno da neimenovani izvori moći srednjoškolce usmjeravaju na markiranje. Zbog toga je kasnije dala ostavku.

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak podržala učenički prosvjed za klimu: ‘Važno je da su mladi spremni za to dići glas’

Podrugljivo će na ovaj prosvjed gledati i pojedinci u Hrvatskoj, a komentari ‘što vi klinci znate o klimatskim promjenama’ ili ‘ima i važnijih stvari za prosvjedovanje pa ne ustajete’ neizbježni su. Ipak, splitski srednjoškolci na njih se ne obaziru.

– Sama činjenica da se ovakav prosvjed proširio tako brzo ukazuje na veličinu problema očuvanja okoliša za ovu i buduće generacije. Sve godine nepažnje uzrokovale su globalno zatopljenje, ali ne samo to, već i gomilanje otpada, zagađenje zraka i onečišćenje mora. Koliko god se misli da su mladi nezreli i nezainteresirani za pitanje očuvanja okoliša, ovom inicijativom se pokazalo da mladi ipak shvaćaju važnost prirode, ocjenjuje Bruno Kontri.

Otkriva nam i da su njihovim prijedlogom organizacije prosvjeda profesori bili oduševljeni. S te im strane stižu pohvale i puna podrška.

Žele da mladi budu uključeni u procese donošenja odluka

Izdvojeni članak

[VIDEO] Prosvjed hrvatskih učenika podržao poznati glazbenik Darko Rundek

Nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti, ističu to već tjednima učenici diljem Europe, ali i nekih neeuropskih gradova. Da budućnost ne smijemo staviti na čekanje i oko nje ne možemo dvojiti ističe i Mirta Čenić, koja se iz tog razloga i aktivirala u organiziranju splitskog prosvjeda za klimu. I za sve, a ponajviše svoje vršnjake, ima važnu poruku:

– Naše društvo je jako podijeljeno, ali ovo je tema oko koje se svi trebamo složiti i ujediniti, a pogotovo mi mladi na kojima kako kažu ‘svijet ostaje’. Ne smijemo dopustiti da se svijet ispred naših očiju raspada i postupno tone ako imamo mogućnosti to zaustaviti. Uopće nismo svjesni koliku moć ima naš glas, zato o tome treba podići svijest. Ovdje nije riječ samo o ekologiji i klimatskim promjenama već i o uključivanju mladih u proces donošenja odluka. Želimo potaknuti svih na to da počnu vrednovati sebe i svoj glas, a ne ga zanemarivati i razmišljati negativno o svemu. Zato probudimo se još danas i ne razmišljajmo sebično jer na kraju krajeva mi nismo Zemlju naslijedili od svojih predaka već posudili od svojih potomaka i zato se borimo da imamo jednog dana gdje prošetati sa svojom djecom da i oni iskuse i vide čuda prirode koja smo mi doživjeli, kazala nam je za kraj Mirta.

Sve najnovije informacije vezane za  prosvjed splitskih učenika za klimu možete pratiti na Facebook eventu na ovoj poveznici.