Pretraga

Rezultati istraživanja pokazali kako kratka pauza od društvenih mreža utječe na mentalno zdravlje

A- A+

Istraživanje Sveučilišta u Bathu u Engleskoj, pokazalo je da tjedan dana pauze od društvenih mreža smanjuje depresiju, anksioznost te značajno poboljšava raspoloženje pojedinca. Kako bi doznali je li to zaista istina, odlučili smo porazgovarati sa studentom koji se odrekao Instagrama čak dva puta.

društvene mreže

Foto: Unsplash

Od silnog ‘tapkanja’ na ikonice Instagrama, Facebooka ili TikToka, mnogi zbog mišićne memorije sklopljenih očiju mogu ući na društvene mreže. To, očito, ne zvuči zdravo, što potvrđuje i istraživanje Sveučilišta u Bathu.

Naime, rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da samo tjedan dana pauze od korištenja društvenih mreža smanjuje depresiju i anksioznost te značajno poboljšava raspoloženje pojedinca. Dakle, riječ je o rezultatima koji zapravo i nisu toliko neočekivani.

Ispitanici su prijavili pozitivne učinke ‘apstinencije’

Istraživači su testirali 154 osobe u dobi od 18 do 72 godine, koje su onda podijelili u dvije grupe – one kojima je pristup društvenim mrežama bio zabranjen i onima kojima je bio omogućen. Također, valja istaknuti da je riječ o ljudima koji su prosječno koristili društvene mreže osam sati dnevno.

Ispitanici koji su uzeli pauzu od društvenih mreža na tjedan dana, prijavili su da se bolje osjećaju te im je razina depresije i anksioznosti značajno pala.

– Mnogi sudionici izvijestili su o pozitivnim učincima isključenja s društvenih mreža s boljim raspoloženjem i ukupno manje tjeskobe. To, naime, sugerira da čak i samo mala stanka može imati pozitivan utjecaj na psihičko zdravlje, rekao je autor istraživanja, doktor Jeff Lambert.

Izdvojeni članak

Ekskluzivna dejting aplikacija zaludila je društvene mreže: Evo što trebate znati o njoj

‘Nisam pratio živote nebitnih ljudi’

Student na Kineziološkom fakultetu, Andrija, u svom se životu čak dva puta odrekao Instagrama da se, kako kaže, ‘malo pročisti’.

– Imao sam više slobodnog vremena, jer se nisam brinuo o glupostima i nisam se živcirao. Dobio sam taj neki ‘mir’, jer nisam pratio živote nebitnih ljudi, a i shvatio sam koliko sam sati dnevno trošio na Instagram, objašnjava Andrija.

Osim toga, istaknuo je i da je općenito manje vremena trošio na ‘nebitne ljude’. Primjerice, ponekad su mu na Storyje odgovarali ljudi s kojima si uopće nije bio dobar i s kojima se uživo ni ne druži. To mu se, zaključio je, uvijek činilo pomalo licemjerno.