Pretraga

Ročnicima se dižu plaće, ali mladima to ništa ne znači: ‘Ne znam koji bi me novci mogli natjerati’

A- A+

Prema prijedlogu Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane, ročnici će dobivati mjesečnu financijsku naknadu u iznosu od 700 eura. Do sada su dobivali 398,40 eura, pa bi ovo povećanje, u teoriji, trebalo privući mlade da odsluže vojni rok.

vojska vojnici

Foto: Unsplash; Filip Andrejević

Služenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj zamrznuto je 1. siječnja 2008. godine, kada ga je zamijenio program dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Od tada, pa sve do kraja 2022. godine, vojni rok odslužilo je 10.237 osoba te se mnogo puta raspravljalo o tome treba li se vratiti obvezno služenje.

Trenutna naknada je premala

Naime, prema Pravilniku o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je na snazi od 2017. godine, oni koji se odluče na dobrovoljno služenje, dobivaju novčanu naknadu u iznosu od 60 posto od osnovice za obračun naknada i drugih primanja propisane Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna RH za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

Konkretnije, ročnici za jedan mjesec služenja trenutno dobivaju naknadu od 398,40 eura, što nije veliki iznos. No, u javnom savjetovanju našao se prijedlog novog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, koji povećava tu naknadu na 700 eura. Budući da dragovoljni vojni rok traje 8 tjedana, oni koji se prijave i završe ga, mogu zaraditi 1.400 eura.

Očigledno je da se ovim povećanjem naknade želi privući nove ročnike, ali čini se da nije sve u novcu. Student politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Josip, nije siguran za koje bi novce otišao odslužiti dobrovoljni vojni rok i ući u pričuvu.

Izdvojeni članak

Saborski zastupnik zaziva povratak vojnog roka: ‘Što će siroče kad mu počne pucati iznad glave?’

 

Studentima povećanje nije važno

– Znam da smo sada u škakljivom okruženju zbog rata u Ukrajini i svjestan sam da bi služenje vojske bilo korisno, ali ne znam koji bi me novci mogli natjerati da to radim. Drago mi je što će se mjesečna naknada povećati, ali mene to ni u kojem slučaju ne privlači, govori nam Josip.

Njegov kolega s novinarstva, Marko, dijeli isto mišljenje. On, naime, kaže da je svako povećanje plaće dobrodošlo, ali ga to svakako ne bi privuklo u vojsku. Radije bi, kako kaže, radio neki klasični studentski posao i zaradio malo manje, nego otišao u vojsku na tih 8 tjedana.

Povećanje naknade komentirao je i Ivan s VERN-a, koji navodi da bi to moglo privući nove dobrovoljce.

– Pa da razmišljam o služenju dobrovoljnog vojnog roka, bio bih izrazito sretan. Ovako mi to zaista nije važno. Svejedno mi je da se poveća i na 1.000 eura, jer ja vojsku ne bih služio, no vidim kako bi to moglo privući neke dobrovoljce, napominje Ivan.

Ima još izmjena

Od ostalih izmjena u prijedlogu novog Pravilnika, potrebno je istaknuti da će dragovoljni vojni rok moći služiti i vojni obveznici stariji od 30 godina ako su kandidati za ugovorne pričuvnike, vojne specijaliste ili za kasni prijam u djelatnu vojnu službu.

Prema Pravilniku iz 2017., dobrovoljni rok može se služiti do kraja kalendarske godine u kojoj osoba navršava 29 godine, ako ispunjava sljedeće uvjete:

  • da je punoljetni državljanin Republike Hrvatske
  • da je zdravstveno sposoban za vojnu službu
  • da se protiv njega ne vodi kazneni postupak
  • da nije osuđivan na bezuvjetnu kaznu zatvora za bilo koje kažnjivo djelo u trajanju više od šest mjeseci
  • da nije odslužio vojni rok
  • da nije podnio zahtjev za otpust ili odricanje od hrvatskog državljanstva

Cijeli prijedlog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane dostupan je na sljedećoj poveznici. Javna rasprava oko Pravilnika traje do 21. veljače.