Pretraga

Kako se pokrenuti: Tri najveća neprijatelja produktivnosti

A- A+

Škola je već počela, a nastava se uskoro vraća na sve fakultete i vrijeme je za povećanje produktivnosti. Iako danas imamo toliko mogućnost zahvaljujući tehnologiji, manje smo produktivni nego što su bili naši roditelji. Jednostavno, teško se je fokusirati na ono što treba napraviti, kada postoji toliko zanimljivijih opcija za trošenje vremena…

foto: Pixabay

Danas postoji toliko mogućnosti za stvaranje. Realno, što god da poželite, velike su šanse da to možete i napraviti, barem donekle. Internet nam svima pruža neograničen broj raznih tutoriala koji vam mogu pomoći s doslovno svime – od toga da samostalno naučite svirate gitaru, pa do toga da usavršite svoje recept za palačinke.

Izdvojeni članak
student spavanje

Kako ljenčarenje pretvoriti u produktivno opuštanje

Toliko mogućnosti, a nikad manje želje za nečime. Čak i ako postoji želja, teško je pronaći volju za radom. Sigurno, svi bismo voljeli pričati 8 različitih jezika, no koliko je realno da ćete se svaki dan natjerati učiti novi jezik, ako vam nije hitno? Vjerojatno se to neće ostvariti, nažalost.

Nije samo riječ o privatnim interesima, već i o stvarima koje moramo napraviti. Stalno odgađamo stvari za nekad kasnije, pa tako pišemo seminare noć prije roka za predaju, čitamo skripte dok ulazimo u dvoranu pisati ispit i naravno, prepisujemo zadaće 10 sekundi prije početka predavanja.

Jednostavno je teško biti produktivan u današnjem svijetu, pogotovo zato što našu produktivnost ometaju stvari koje su dio naše svakodnevice. Naravno da postoje iznimke, no kada ste posljednji put nešto odgađali s valjanim razlogom? Kada se zaista dogodilo nešto što je sa svakim pravom poremetilo vaše planove?

Vjerojatno je odgovor nekada davno. Ali zato ste vjerojatno i danas nešto otezali bez ikakvog pravog razloga. Postoji nekoliko konstantnih smetnji u našim životima koje stoje na putu našoj produktivnosti, a možda ako ih javno prozovemo, se stvari promijene. Ili ćemo onda samo nastaviti svjesno ne raditi ništa… U svakom slučaju, slijedi popis!

Društvene mreže

Nije tajna da su društvene mreže napravljene tako da njihovi korisnici postanu ovisni o njima i ne mogu izdržati ni sekunde (ili 10 minuta…) bez gledanja na mobitel. No, znate li koliko vam zaista dragocjenog vremena ode na korištenje mobitela? Postoje statistike do kojih možete doći na vašim mobitelima, ali vjerojatno se radi o nekoliko sati.

Ako ste dva sata dnevno na Instagramu, što ste postigli s time? Vjerojatno ništa. Probajte sada zamisliti da dva sata dnevno čitate, ili učite? E to bi već bila značajna razlika. Realno, učiti više od dva sata u komadu ionako nije najpametnije. Znači dovoljno je samo da svoje vrijeme na Instagramu počnete provoditi učeći i postat ćete ekstremno produktivni.

I dok je teško za očekivati da ćete zaista prestati koristiti Instagram, možete se probati ograničiti na način da si odredite dva sata u kojima morate obaviti sve vezano za školu, i u ta dva sata – nema Instagrama! Djeluje teško (i je!), no s vremenom će biti lakše. Ne zato što ćete zavoljeti učenje, već ćete shvatiti da i dalje stignete koristiti Instagram, i to taman onoliko koliko treba.

Bingewatchanje serija

Ljubitelji filmova i serija, nemojte ovo shvatiti kao izravan napad na vas. Svi znamo koliko je lijepo sjesti pred laptop i upaliti nešto dobro. No, s druge strane, bingewatchanje serija koje traje deset sati u komadu – ne toliko lijepo. Sigurno da je nekad teško stati na loptu i ne nastaviti novu epizodu, no zaista je potrebno.

Postoje dani kada nemate nikakve obaveze, pa je tada sasvim prihvatljivo baciti dobar binge, ali bingewatchanje se vrlo često događa i onda kada nije poželjno. U tim situacijama, zaista se je teško iskontrolirati. Ono što počne kao jedna epizoda se odjednom pretvori u njih 7 i jedan izgubljeni dan…Koji nije smio biti izgubljen!

Zaista je teško pogledati samo jednu epizodu serije (pogotovo na Netflixu…), ali ako znate da baš nikako ne možete zaustaviti se na jednoj, jednostavno izbjegavajte gledati serije kada si to ne možete dopustiti. Radije si ostavite serije za kraj dana, kada nemate više obaveze koje morate napraviti.

Previše opcija

Danas se zaista može raditi bilo što, kao što smo već spomenuli. I dok je taj izbor tu, odjednom je vrlo demotivirajuće krenuti zapravo ozbiljno raditi bilo što. Ne zato što ste vi osoba koja lako odustaje, već zato što previše mogućnosti djeluje kao da je sve moguće, ali kao da i ništa nije moguće.

Realno, možete li naučiti svirati gitaru gledajući samo tutorijale na Internetu? Da. Možete li se početi baviti jogom? Da. Možete li pronaći rješenja za svoju zadaću? Da. Doslovno je sve moguće, ali isto tako vjerojatno nećete ništa od toga napraviti, zato što je sve skupa demotivirajuće.

Taj stav je sasvim pogrešan i zaista bi ga trebalo ‘istrijebiti’ – ako nešto želite, posvetite se tome. Može biti pet minuta dnevno ili tri sata, ali posvetite se svojim interesima. Zaista je šteta gledati snove kako propadaju, kada su tu, nadohvat ruke…