Pretraga

Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima: Najbolji filmovi uz koje ćete ‘isplakati dušu’

A- A+

Gledanje filmova je mnogima omiljeni način odmaranja i relaksiranja. Pogotovo sada, kada slijedi vrijeme ispita, odnosno vrijeme stresa. Iako, šteta je lijepe dane provoditi pred ekranima, ali… Srce ne bira. Što gledati?

Forrest Gump; YouTube

Postoje razne vrste filmova i gotovo svaka ima svoju priliku. Osim horora, koje jednostavno ili volite, ili ne možete ni smisliti. No, vratimo se na ostatak filmova, kojih ima mali milijun. U svakom slučaju, među ‘jačim’ žanrovima se nalazi i drama. Postoje razne vrste drama, no većina ima jednu zajedničku crtu – rasplakat će vas.

Iz nekog čudnog razloga, kada se osjećate loše, gledanje filma koji će vas rasplakat će vam pomoći da se osjećate bolje. Plakanje je općenito dobro za smirivanje. Zato se nakon dobrog plača i osjećate bolje, nego dok sve pokušavate zadržati u sebi. Ali, koji filmovi će vas najbolje rasplakati?

Svatko vjerojatno ima svoj omiljeni film koji vas odmah rasplače i često je riječ o nekim subjektivnim razlozima. Ili vas posebno dira  priča filma, ili vas podsjeća na neku životnu situaciju, ili neki stoti razlog. U svakom slučaju, lijepo je imati film koji vas tako dotakne. No, ako tražite neke nove ideje i filmove za dodati na taj popis – donosimo par prijedloga!

Izdvojeni članak

Za sve kojima nedostaje motivacije: Pet filmova koji će vas potaknuti na rad

Before Sunrise (1995)

Ovaj film koji na prvu izgleda kao tinejdžerska romantična komedija, je možda i film koji najviše daje, a koristeći najmanje toga. Film prati dvoje mladih ljudi koji se slučajno susreću u vlaku te zatim odluče zajedno provesti noć u Beču. Gotovo kroz cijeli film nema drugih likova, već se čini da je sve snimljeno u jednom pokušaju, prateći njih dvoje.

Film ima nevjerojatno visoku ocjenu na IMDB-u: čak 8.1/10. Richard Linklater je redatelj i scenarist filma, no glavni glumci (Ethan Hawke i Julie Delpy) su velikim djelom utjecali na scenarij, pogotovo na dijaloge. Čak i da se ne rasplačete (a hoćete), film će vas natjerati da krenete razmišljati o smislu života, ljubavi i sličnim ‘laganim’ temama.

Forrest Gump (1994)

Ovo je film koji je vjerojatno poznat apsolutno svima, no kada ste posljednji put baš ciljano pogledali film, od početka do kraja? Ovo je jedan od onih filmova koji se relativno često vrte na televiziji, pa ih onda uvijek usputno pogledamo, uz preskakanje reklama i vrćenje između nekoliko različitih kanala.

Film ipak zaslužuje vašu punu pažnju. Odličan Tom Hanks u glavnoj ulozi, u nešto više od dva sata, prikazuje život jednog muškarca koji se na nešto drugačiji način snalazi u životu.

A Star Is Born (2018)

Kada se baš želite rasplakati, najbolje je pogledati neku tužnu ljubavnu priču. Upravo takva jedna je ispričana u ovom filmu, koji je doživio nekoliko izdanja. U naše vrijeme je najpoznatija posljednja verzija, iz 2018. godine, u kojoj glavne uloge igraju Bradley Cooper i Lady Gaga.

Njihova izvedba pjesme Shallow na dodjeli Oskara te godine je jedna od najupečatljivijih izvedbi na Oskarima ikada. Uz dobru ljubavnu priču, imaju odlične pjesme koje ćete sasvim sigurno slušati i nakon što se dobro isplačete uz film. Možete onda nastaviti plakati i uz pjesme.

A Walk to Remember (2002)

Ako se u potrazi za pravom tinejdžerskom dramom, onda je to ovaj film. Osim što je radnja smještena u vrijeme srednje škole, i teme kojima se film bavi su srednjoškolske. Ono što vam vjerojatno nisu rekli jest da većina tih tema ostaje aktualna i nakon srednje, a pogotovo kada tražite film na koji se rasplakati.

Ovo je sasvim sigurno jedna od uspješnijih ekranizacija ikada, a pogotovo kada je u pitanju autor Nicholas Sparks. Sparks je općenito poznati autor romana koji se bave teškim ljubavnim temama, pa se tako on krije i iza jednako popularnog  The Notebooka, koji je također dobar odabir za ovu temu.

 Titanic (1997)

Jednostavno ne bi bilo u redu izostaviti Titanic s ovog popisa. Riječ je o filmu koji posebno boli zato što je snimljen po istinitoj priči – svi znamo što se dogodilo s Titanikom. Iako djeluje više kao filmska priča, znamo da upravo život piše najbolje priče. Kvaliteta ovog filma je bila jednako prepoznata i među kritičarima i među publikom, pa je tako dobitnik 11 Oskara.

Teško je reći što je točno pomoglo da ovaj film bude takav uspjeh, no sasvim sigurno su Leonardo DiCaprio i Kate Winslet u glavnim ulogama dobrim dijelom zaslužnim. Njihova kemija je ono zbog čega će vam biti posebno teško gledati zadnje scene, ali i cijeli film, jer znate kako priča završava.