Pretraga

Škola završila projekt od skoro 4 milijuna eura: Jedno su od najmodernijih središta za obrazovanje

A- A+

U prostoru Kulturnog i multimedijskog centra u Bjelovaru održana je završna konferencija projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar. Konferencijom se obilježio uspješan završetak ovog značajnog projekta vrijednog skoro četiri milijuna eura, koji je bio usmjeren na modernizaciju i kadrovsko unapređenje obrazovanja u sektoru zdravstva. U budućnosti planiraju proširiti svoje aktivnosti i na odrasle polaznike, a rad na tome već je počeo.

Medicinska škola Bjelovar postavlja nove standarde u zdravstvenom obrazovanju | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar, Biljana Balenović, zahvalila se svim svojim suradnicima, učenicima i nastavnicima i drugim članovima projektnog tima Medicinske škole Bjelovar, kao i svim partnerima na čelu s osnivačem škole – Bjelovarsko-bilogorskom županijom, koja je pomogla pri realizaciji ovog značajnog projekta.

– Danas provodimo zadnju aktivnost projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar, jednog od dva projekata na koje je Medicinska škola aplicirala i za koje je potpisala ugovor. Ta dva projekta su zapravo teško razdvojiva jedan od drugog. Ovaj projekt Uspostave je usmjeren na razvoj i osuvremenjivanje programa, na razvoj kompetencija nastavnika, ali i učenika te na uspostavljanje suradnje sa poslodavcima što iz javnog, što iz privatnog sektora. U budućnosti ovaj centar će nuditi programe za obrazovanje, za stručna usavršavanja, prekvalifikacije i ostale edukacije, rekla je Balenović.

Biljana Balenović | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Kao završnu misao, ravnateljica Balenović izjavila je sljedeće.

– Medicinska škola Bjelovar i naš regionalni centar postat će nezaobilazni dio usavršavanja svih zdravstvenih djelatnika, posebno onih s područja sestrinstva i medicine, zaključila je.

Posebno treba istaknuti da su se ovim projektom razvili novi programi usavršavanja za medicinske sestre te kurikulumi za dentalne tehničare i dentalne tehničare računalne dizajnere, uspostavljena je suradnja s dionicima iz realnog sektora koji su temelj daljeg razvoja Centra.

Izdvojeni članak

Projekt u bjelovarskoj školi vrijedan skoro 4 milijuna eura bliži se kraju: ‘Naučili smo puno’

Kreiranjem tržišno oblikovanih programa u suradnji s poslodavcima te primjenom inovativnih modela učenja, tehnologija i trendova, učenici i polaznici RCK-a poboljšat će izlazne kompetencije i zapošljivost.

Pripreme počeli još 2017. godine

Tina Jelić-Balta, voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti i asistentica ravnateljice na projektu Uspostava regionalnog centra kompetentnosti, prisjetila se samih početaka projekta.

– Pripreme za projekt krenule su još u onom trenutku kada smo krenuli s infrastrukturnim dijelom. Naime, uzalud nam zgrada ako nemamo dovoljno kompetentne ljude koje ćemo temo smjestiti i koji će raditi u centru kompetentnosti. Neke prve pisane prepiske krenule su tamo negdje 2017., 2018. godine i tad smo već nekako započeli s radom, rekla je Jelić-Balta.

Tina Jelić-Balta | Foto: Medicinska škola Bjelovar

Jelić-Balta se dotaknula i svrhe projekta.

– Svrha projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti je imati kadrovirane ljude koji imaju kompetencije za nositi se s izazovima Regionalnog centra. Nastavnici partnerskih škola, a i matične Medicinske škole u Bjelovaru, prošli su preko 500 edukacija, studijska putovanja, razmjene iskustava, imali smo čak i Međunarodno natjecanje dentalnih tehničara, a sve to s ciljem kako bismo se osuvremenili i dodatno osnažili te jednostavno bili spremni za izazove koji nam slijede, zaključila je Jelić-Balta.

Od voditeljice Jelić-Balta saznali smo ponešto i o budućim planovima Regionalnog centra.

– Regionalni centar kompetentnosti već živi, naši učenici već koriste njegov prostor i tamo se već održava dio nastave. Nama je ideja da se proširimo na šire pučanstvo, da zadovoljimo želje, potrebe i izazove tržišta rada i da na taj način dovedemo i odrasle polaznike kod nas, koji će krenuti vrlo skoro, izjavila je.

Projekt je obuhvatio brojne konferencije i sajmove, predstavnike škola iz regije te poslodavce, stvarajući prostor za razmjenu iskustava i umrežavanje. Svi sudionici dijele entuzijazam zbog postignutih rezultata, a Medicinska škola Bjelovar sada gleda prema budućnosti, oblikujući nove standarde u obrazovanju i pripremi mladih za izazove suvremenog zdravstvenog sektora.


Ukupna vrijednost ovog Projekta iznosi 28.852.446,81 kn/3.829.377,77 €, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 85%, odnosno 24.524.579,78 kn/3.254.971,0 €. Razdoblje provedbe Projekta je od 18. veljače 2020. do 18. prosinca 2023. godine.