Pretraga

Sladoled i gelato nisu isto: Evo po čemu se ove dvije slastice razlikuju

A- A+

Rijetko tko ne voli sladoled ili gelato i mnogi misle da su te dvije slastice zapravo ista stvar. No, to nije tako. Razlika između sladoleda i gelata zaista ima, a mi ih donosimo u ovom tekstu.

Foto: Unsplash

Sladoled ili gelato, pitanje je sad.  Dok oba dolaze u raznobojnoj paleti okusa i sastavljeni su od sličnih osnovnih sastojaka, postoje suptilne razlike koje ih čine jedinstvenim i neodoljivim na svoj način. Donosimo, stoga, pet razlika

Sadržaj masti

U usporedbi s gelatom, sladoled se tradicionalno priprema s većim postotkom mliječne masti. Sladoled tako može sadržavati od 10 pa do 25 posto mliječne masti, dok je gelato obično sadržava od 2 do 9 posto. Ta razlika, među ostalom, daje gelatu glađu teksturu.

Zrak i gustoća

Gelato se priprema s manje zraka nego sladoled. Tijekom procesa zamrzavanja, gelato se manje miješa, što rezultira manjim količinama zraka koje ulaze u smjesu. To rezultira gustoćom i kremoznošću koja je karakteristična za gelato. S druge strane, sladoled se često intenzivnije miješa, što ga čini zračnijim i lakšim.

Izdvojeni članak

Dosta vam je klasičnih sladolednih okusa? Požeški srednjoškolci osmislili sladoled koji bi vas mogao iznenaditi

Temperatura posluživanja

Gelato se obično poslužuje na nešto višoj temperaturi od sladoleda, na oko -10°C, dok se sladoled poslužuje na nižim temperaturama, oko -20°C. Ova razlika u temperaturi omogućava gelatu da bude mekši i lakši za ‘žlicanje’, dok sladoled može zadržati taj ‘ledeni’ okus i osjećaj pod zubima.

Intenzitet okusa

Gelato je poznat po intenzivnijem okusu voća, orašastih plodova i drugih dodataka, jer sadrži manje masti koje mogu prikriti okuse. Također, valja napomenuti da u Gelato ne ide jaje, dok u sladoled ide, što isto utječe na okus. No, zbog toga neki kažu da je sladoled više osvježavajući ljeti.

Način posluživanja

Gelato se, kao što vjerojatno znate, poslužuje špatulom i u pravilu ide samo u posudicu. S druge strane, sladoled može ići u kornet, posudicu, čašicu, slatki kornet i lako ga se može kupiti i po trgovačkim lancima.