Pretraga

Srednjoškolci dobili nagradu za poticanje nenasilja na filmu pričom o pobjedi PTSP-a

A- A+

Prije tri godine na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu u Karlovcu pokrenuta je nagrada za poticanje nenasilja na filmu – Žuta zastava. Prošle godine spomenutu nagradu osvojila je četveročlana ekipa iz Videoskupine doma učenika srednjih škola iz Bjelovara za uradak ‘Miro, ti to možeš’.

Nasilje je svugdje – u školi, na ulici, filmu ili općenito na TV-u. Upravo da bi se ukazalo na razinu nasilja u medijima, prije tri godine na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu, međunarodnom festivalu srednjoškolskog filma, pokrenuta je nagrada za poticanje nenasilja na filmu – Žuta zastava. Prošlogodišnji dobitnik spomenute nagrade je četveročlana ekipa iz Videoskupine doma učenika srednjih škola iz Bjelovara za uradak ‘Miro, ti to možeš‘.

Izdvojeni članak

Four River Film Festival je završio, a Grand Prix odlazi u Belgiju

Hrvatski branitelj pobijedio PTSP pomoću bicikla

Manuela Bošković, Ilija Tomić i Maja Jurčević dobili su nagradu za svoj trud i rad, no kako snimiti dobar nenasilan film te kako je raditi s mladim umjetnicima sigurno najbolje zna njihov voditelj Dražen Pleško. Ideja je za ovaj film došla sasvim spontano kako to u većini slučajeva i biva.

Učenice iz Videoskupine su znale da se njihov voditelj Dražen bavi biciklizmom i da zajedno s njim u tom sportu vrijeme provodi i njegov prijatelj Miro, hrvatski branitelj koji je PTSP uspio pobijediti zahvaljujući biciklu.

Izdvojeni članak

Prošlogodišnji pobjednici karlovačkog filmskog festivala: Za realizaciju filma bio nam je potreban samo jedan dan

Priča puna emocija osvojila tročlani žiri

– Intervju smo obavili u dva termina a pošto je tema razgovora bila vrlo osjetljiva i puna emocija, atmosfera na snimanju je bila dosta ozbiljna. Možda samo trebam dodati da u film nismo, u dogovoru sa Mirom, stavili sve ono što je on ispričao. Ne zato što nije bilo prostora već zbog vrlo škakljivih i traumatičnih opisa kojima je Miro bio svjedok, istaknuo je Dražen.

Ovaj dokumentarni film upravo je tim emocijama osvojio tročlani žiri kojeg su prošle godine činili uspješni srednjoškolci: karlovačka plesačica Katarina Jelenčić, mladi glumac Filip Mayer i osvajačica Grand Prixa iz 2011. godine Sara Bjerre Pedersen. Nagradu takozvanog malog žirija nisu očekivale ni Manuela ni Maja koje su bile u Karlovcu.

Nažalose, ovogodišnja matura i upisi na željene fakultete nisu im dali vremena da dovrše novi započeti dokumentarni film, ali ne sumnjamo u njih. Film jest možda spremljen u ladicu, ali netko će tu ladicu morati otvoriti i krenuti u ludo filmsko stvaralaštvo.