Pretraga

‘Stalkate’ ljude na Fejsu? Evo kako izbrisati povijest pretraživanja na mreži

A- A+

Facebook, isto kao i Google, prati svaku pretragu koju smo napravili pomoću njegove tražilice. Iako ostali ne mogu vidjeti što smo to pretraživali, vjerujemo da bi većina vas htjela to obrisati. Postoji način da se riješite vlastitih tragova.

Iako to nećete priznati, vjerojatno se ‘uhodili’ bivšeg dečka ili curu na Fejsu, svog šefa ili kolege i slično, i vjerojatno bi vam bilo neugodno da se to jednog dana sazna. Facebook pamti svu povijest pretraživanja koje obavljate preko njegove tražilice i pohranjuje je u svoju bazu, piše Reuters.  Dobra vijest je-povijest pretraživanja može se izbrisati, samo treba znati kako.

Izdvojeni članak

Facebook uveo komentiranje fotografijom

Facebook svaku vašu pretragu sprema

Iako su rezultati koje pretražujete po Fejsu privatni i vidljivi su samo vama, nikad se ne zna kakva se greška dogoditi da postane vidljiva baš svima. Zato je bolje izbrisati je, a kako biste to učinili, prvo je trebate pronaći što ćete uspjeti u ‘Activity Logu’ na svojem profilu. On se nalazi s desne strane profila, a sadrži popis svih vaših aktivnosti i objava na Facebooku. Kada ste, našli ‘log’, u izborniku s lijeve strane pronađite ‘Fotografije’, ‘Likeove’ i ‘Komentare’, i odaberite opciju ‘Više’.

Povijest se vrlo lako obriše

U izborniku koji će se otvoriti, na samom dnu naći ćete opciju ‘Pretraživanje’. Kada odaberete tu stavku, izlistat će vam se popis svih pojmova koje ste od kreiranja svog profila upisali na Facebook tražilici, i to podijeljen po mjesecima i godinama. Kako biste obrisali arhivu pretraživanja, samo trebate na vrhu stranice odabrati opciju ‘Očisti pretraživanja’ i zatim to potvrditi.

Izdvojeni članak

Nova opcija na Facebooku: ‘Prijatelji od povjerenja’

Sada znate ovu prilično jednostavnu radnju, koju svako toliko možete ponoviti kako se slučajno ne bi saznalo kako ‘uhodite’ bivšu ljubav, a o čemu smo već pisali kao o lošoj praksi. Zašto Facebook uopće čuva takve stvari? Navodno je tako zato da bi vam kod sljedećih pretraga ponudili bolje i relevantnije rezultate, međutim, vjerujemo da bi većina radije zadržala svoju povijest pretraživanja samo za sebe.