Pretraga

Strah od vožnje može se prevladati sve dok ne sletiš u grabu: ‘Od tada ne vozim’

A- A+

Često se događa da, i nakon uspješno položenog vozačkog ispita, strah od vožnje zadržava svoj utjecaj na neke od nas. Ovaj nevidljivi teret može manifestirati anksioznost, ograničavajući slobodu kretanja i smanjujući samopouzdanje za upravljačem. To je bila jedna od tema nedavne epizode Redakcija podcasta u kojem je Ramona ispričala svoje razloge zašto, usprkos položenom vozačkom, radije ne vozi.

žena sjedi pored auta i drži se za glavu

foto: Canva

U nedavnoj epizodi Redakcija podcasta, Antonija, Marija i Ramona razgovarale su o autoškoli, vožnji i ponašanju u prometu. Iako svaka od njih ima različit stav o toj temi, obrazložile su zašto to misle. Antonija je podijelila svoje iskustvo kao aktivna vozačica koja je uspješno položila vozački, dok je Ramona, iako je položila, iz određenih razloga odlučila radije ne voziti.

Ramona je tako pojasnila da je polagala vozački kad je bila maturantica te da su ju roditelji ohrabrivali da to može s lakoćom napraviti. Međutim, stres oko vožnje bio je ipak prevelik što je rezultiralo padanjem na vozačkom dva puta.

– Nažalost, nisam to mogla podnijeti pa sam pala vožnju dva puta i onda položila iz trećeg pokušaja. Nisam bila kreditno sposobna jer sam nakon toga krenula na faks i nisam si mogla odmah kupiti auto, ispričala je Ramona.

Istaknula je kako je zbog toga nije imala svoj automobil skoro tri godine, ali da je smatrala da zna voziti, samo je trebalo krenuti kako ju ne bi bilo strah. Prisjetila se i jednog Božića gdje joj se dogodila nesvakidašnja situacija.

– Sjećam se da je bio Božić jer sam mislila da nema prometa, nema ničega. Završila sam, odnosno parkirala sam se praktički u grabu i od tada podsvjesno imam strah od vožnje i ne vozim, ispričala je.

Ovo je samo djelić čitavog razgovora, a detalje i ostatak možete poslušati na našem YouTube kanalu ili u videu ispod.