Pretraga

Studenti će u ovoj zemlji moći skupiti ECTS bodove preko Youtubea: Sve će im se priznati na faksu

A- A+

Zamisli da imaš priliku studirati na Youtubeu i da ti faks još prizna ECTS bodove? Studenti u SAD-u to više ne moraju zamišljati. Youtube surađuje sa Sveučilištem u Arizoni i tvrtkom Crash Course. Već su pokrenuli četiri kolegija na svojoj platformi, a svatko tko se upiše i položi kolegij, moći će stečene bodove prenijeti na svoj faks. Bodove će priznavati svi faksevi koji inače priznaju kolegije Sveučilišta u Arizoni.

youtube laptop

Foto: Unsplash; Nordwood Themes

Zamislite da gledate Youtube video i tako dobijete ECTS bodove. Na toj platformi, zaista, ima poučnog sadržaja i tako nešto ne djeluje nemoguće. Ne samo da ne djeluje, već se i događa.

Program je već krenuo

Youtube je, kako piše Tech Crunch, objavio kako će potpisati suradnju s Državnim sveučilištem Arizona i edukacijskom tvrtkom Crash Course. Pokrenut će novi program preko kojeg će studenti moći dobiti kredite, odnosno bodove ekvivalentne europskom ECTS-u. Program se zove College Foundations, a iz kompanije tvrde da je to pristupačan način stjecanja bodova na faksu.

Studenti se već mogu prijaviti za četiri kolegija koja počinju 7. ožujka, a bodovi koje ostvare će se priznavati na studijima koji inače priznaju bodove sa Sveučilišta u Arizoni. Na kolegij se mogu prijaviti studenti bez ikakvih potrebnih prijavnica, a nema minimalnog prosjeka ocjena.

Kolegiji koji se trenutno nude su Intro to Human Communication, Rhetoric and Composition, Real World College Math i US History to 1865. Radi se o početničkim kolegijima koje obično na tamošnjim fakultetima i sveučilišta slušaju brucoši.

Izdvojeni članak
studenti u dvorani

Drugo najveće sveučilište pokreće još jedan novi studij: Imamo popis, ovo su kolegiji koje će slušati studenti

Za godinu dana bit će 12 kolegija

Kroz godinu dana, podcrtava Tech Crunch, ovaj bi se program mogao proširiti na čak 12 kolegija na kojima će studenti moći ostvariti bodove koji će biti priznati na njihovima matičnim studijima.

Uvijek postoji neka ‘kvaka’, a u ovom slučaju program nije besplatan. Štoviše, svi koji se upišu na predmet morat će platiti 25 dolara, a oni koji žele da im se priznaju bodovi na faksu još dodatnih 400 dolara. Svi koji se prijave do 7. ožujka, kada prvi kolegiji kreću s predavanjima, dobit će popust od 50 dolara.

Studenti će moći više puta ‘pohađati’ ove kolegije sve dok ne dobiju ocjenu s kojom su zadovoljni. Najbolja stvar u ovoj priči, napomenimo još jednom, je to što će svi faksevi koji inače priznaju transfer bodova sa Sveučilišta u Arizoni, priznavati i ove bodove koje studenti steknu, takoreći, na Youtubeu.